Реториката на Русия: От "специална военна операция" до "Отечествена война 2"

Войната се отразява на личното бъдеще на Путин и Руската федерация
31 май 2023 15:24, Анисия Иванова
134
Реториката на Русия: От "специална военна операция" до "Отечествена война 2"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реториката на Руската федерация относно войната в Украйна се променя и от "специална военна операция" върви към варианти на "Отечествена война 2.0". Западните държави трябва да мобилизират усилията си да неутрализират все по-агресивните опити за влияние на общественото мнение от страна на пропагандната машина на Русия, за да станат гражданите и институциите по-устойчив. Това каза Павел Хавличек от Фондация Конрад Аденауер, научен сътрудник в Асоциация за международни отношения, Прага, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Войната играе огромна роля в личните и политически цели на Путин, категоричен бе гостът. "Това бе споменато на 9 май, когато Русия празнува края на Втората световна война".

"Войната се отразява на личното бъдеще на Путин и на бъдещето на Руската федерация. Помага му да остане на власт и забелязваме, че той се опитва да въвлече цялото руско общество във войната, не само срещу Украйна, но и срещу цялото западно общество. Все по-силна става пропагандата от страна на Кремъл, насочена към руско говорящото пространство. Забелязва се, че реториката се обръща - от "Специална военна операция" до "Велика отечествена война 2.0". Това все повече се отразява в пропагандната машина, която Русия използва срещу Украйна, западните демокрация и собствените си граждани", допълни гостът.

Според него в ЕС имало тревога относно резултатите от президентските избори в Турция и особено тенденцията за придвижване към по-авторитарен режим като в Иран.

"Въпреки приликите с Иран, е много важно да се познава ситуацията в Турция и да се каже, че тя далеч не е прокълната", коментира още гостът. "Резултатът бе много близък и това дава много ясен знак на управляващите в Турция, че обществото е почти по равно разделено между различните лагери и ориентации за бъдещо развитие. Има надежда, че няма да има авторитарен режим. Поне засега", смята Хавличек.

На въпроса колко опасна е автокрацията за Балканите и страните от Централна и Източна Европа събеседникът каза, че е "сериозна", "особено за страните в близост до Турция, включително и за България.

"Знаем, че Турция е много голям инвеститор и партньор в много страни, включително Босна и Херцеговина. Тя оказва икономически натиск, който се проявява в известен смисъл. Но Турция има и много вътрешни проблеми, които се отразиха на резултатите от изборите - социални проблеми, инфлация. Страната се бори със самата себе си все още. Но тя е и член на НАТО, което дава надежди, че ще се върне към западните страни, след като ситуацията се успокои след изборите. Очевидно голямата въпросителна е НАТО и влизането на Швеция в съюза", сммята той.

Въпросът с все по-голямото сближаване на Русия и Китай става все по-важен за международната общност, подчерта Хавличек. "Русия използва Китай като потенциален поддръжник и партньор, който доставя редица неща, като технологии, средства и инструменти за влияние. Опитваме се да следим това и в Централна и Източна Европа. Техните стратегии са сходни и те си разменят "бележки" кое работи и кое не. Все повече се наблюдава това. Руската екосистема се възприема от комунистическия режим в Китай. Взаимно се учат една от друга и техните интереси се сближават все повече".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Скоро Русия ще мобилизира всички. На Джуджа не му пука грам кой ще умре. Важното е да не е той. Ручките ще се сблъскат с Нато съвсем скоро. Че ядат бахура.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 50. Контраофанзивата ще приключи с ликвидирането на петоколонниците като теб.
108
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро Украйне ще я засипят ядрени бомби. Тогава всички ще се кротнат изведнъж.
107
2
 
17
 
! Отговори
Руска салата преди 10 месеца
Долу Путин и руските генерали, кръвожадни психопати !!!
106
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много западнали троляци с фалшиви лайки. Не ви ли е неудобно за системното фалшифициране на лайкове.
105
0
 
7
 
! Отговори
Кочо Дочев преди 10 месеца
Питайте Радев. Той знае какво е това? ,,Операция", ,,война"....,,Отечествен.....".
104
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нелата и анисията нямат спирка!!Сън не спят,истински еврогеiTaци!БРАВУС!!!
103
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само още един И6axмут, и руснаците без армия!
102
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не беше Америка, сега Московия щеше да е само Москва, а другото Германия, но щяха yшанките да живеят много по добре! Е сори, нямат късмет!
101
9
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Абе кораби,мораби,важното е,че всеки ден в Украйна костите си оставят 200/300 руснака:):):)И така от година и половина:):):О)
100
3
 
7
 
! Отговори
Да бе да преди 10 месеца
фондация за кучета и котки може ,а за прасета е забранено .Аре марш у лево бе толераст.Докъто не се приеме закона предложен от Възраждане ,всеки експерт при публична изява =да е задължен да декларира от кои е лансиран,финансиран и аджеба си получава парите .Тоя експерт може да ми цунка семените ценности и двете
99
6
 
4
 
! Отговори
запознат преди 10 месеца
До Буравестников, Някоя укроспия да ми обясни пък каква им беше ползата на обикновените украинци от т.нар. Майдан и последвалата смяна на властта, без избори! Огромно количество украинци загубиха работа си, съответно и доходите си, след рязката промяна в политиката на страната, последвала успешния преврат! Известно количество украинци, разбира се, се нагушиха доста солидно покрай "Майдана" и последвалите го събития! Сега обаче съм доста уверен, че на фронта пращат основно тези...
98
2
 
3
 
! Отговори
РЕПТИЛА е нервен преди 10 месеца
затова изпуска такива новини.
97
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кадиров има заповед за нова офанзива.После Вагнер почва да освобождава нови територии.А тукашните евроатлантически по цял ден взаимно си правят дупета.Само Възраждане!
96
10
 
20
 
! Отговори
Българи преди 10 месеца
Реториката на русия е налазила в България...ЛЪЖИ ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ от 1917г насам!!!
95
10
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 10 месеца
Все още не съм на ясно кой печели ВСВ. Вижте къде са победените и къде са победителите.
94
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква отечествена войната бе оркии. Никой не ви е нападнал вас. Вие сте нападнали и окупирали чужда държава. Ай сектиррр и закърмените мошениции червени
93
9
 
17
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Утре в Украйна пак 200/300 Руски трупа и нито един наш Натовски:):):)Е тва му се казва водене на война или там както искате му казвайте:):):)
92
13
 
5
 
! Отговори
vale_karo преди 10 месеца
До Анонимен Не това е риториката на тъй наречените "демократи" които искат само да печелят , независимо колко човешки живот ще си отидат и от едната и от другата страна.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До от Пудрия Споразумение с нато няма, че няма да се увеличава. Тогава война щом няма договор както бг 1913 г.