Хранилищата в ЕС са близо до капацитета си, пълни са над 70%

Съхраняване на газ в Украйна може да помогне за балансиране на търсенето
12 юни 2023 21:33, Анисия Иванова
15
Хранилищата в ЕС са близо до капацитета си, пълни са над 70%
Снимка: БГНЕС

На около 100 км от границата на Украйна с Европейския съюз редица тръби и помпи подсказват какво ще стане важна част от усилията на блока да осигури енергийни доставки и да осуети плановете на Владимир Путин.

Сгушено между земеделски полета и гори, хранилището Билче-Волицко-Ухерске може да складира повече от четири пъти повече природен газ от най-голямото хранилище в Германия и се свързва лесно с мрежите на блока, благодарение на ролята на Украйна като транзитен маршрут от десетилетия за руската енергетика.

Съхраняването на жизненоважното гориво в страна, подложена на ракетни удари и атаки срещу критична енергийна инфраструктура, може да звучи като луда идея. Но тя печели поддръжници, тъй като съоръженията са достатъчно далеч от фронтовата линия, за да се считат за безопасни, и някои търговци смятат, че си струва риска.

Европейските служители сега обмислят дали да подкрепят връзки към Билче-Волицко-Ухерске и други съоръжения, разпръснати из Украйна - дом на най-голямата мрежа от подземни пещери на континента, които могат да задържат газ, когато търсенето и цените скочат през зимата. Тъй като обектите в ЕС вече са близо до капацитета си — в момента са пълни над 70% — съхраняването на горивото в Украйна може да предотврати пренасищане през следващите месеци.

"Съхраняване на газ в Украйна може да помогне за балансиране на търсенето и предлагането през втората половина на лятото на 2023 г., като се има предвид тяхната отлична връзка с газовите пазари в ЕС“, каза в изявление за Bloomberg германската компания за енергийни услуги RWE AG, която е използвала хранилището на Украйна в миналото.

За да бъде съхранението на газ в Украйна жизнеспособно, цените ще трябва да паднат достатъчно ниско, за да оправдаят разходите. ЕС също така вероятно ще трябва да се намеси, за да осигури защита срещу потенциални загуби, свързани с конфликта.

Развиващата се инициатива е част от усилията да се избегне паниката, която доведе до рекордни цени и държавна намеса миналата година. За да защитят компаниите и потребителите, правителствата на ЕС предоставиха помощ от 646 милиарда евро според мозъчния тръст Bruegel и едва ли могат да си позволят повторение на това.

Докато европейските енергийни компании съхраняваха газ в Украйна преди инвазията на Русия през февруари 2022 г., доставянето на количества в страна, участваща в война, обикновено би било нечувано, а обсъжданията отразяват тесния набор от възможности на Европа и как войната е нулирала рисковете.

Енергията е оръжие в конфликта от самото начало. Експлозията миналата седмица на язовир Каховка на река Днепър е поредният пример. Миналата година Кремъл постепенно намали доставките на газ, създавайки хаос на енергийните пазари в Европа. Тези опасения остават и Украйна предлага решение.

Използването на съоръженията в Украйна би помогнало за предотвратяване на срив в цените преди зимата, но ако използването е „неочаквано високо“, това също представлява рискове за намаляване на цените през следващата година, според консултантите Energy Aspects Ltd. Зимните договори се търгуват на премия спрямо летните цени, което прави съхранението в Украйна или на танкери в морето все по-привлекателна опция.

Швейцарският търговец Axpo складира газ в Украйна преди войната и е готов да го направи отново, но следи отблизо развитието и държавните гаранции ще бъдат ключови.

"От началото на войната рисковете, свързани с енергийната инфраструктура в Украйна, се увеличиха неимоверно, както за съжаление видяхме при неотдавнашната експлозия на язовирната стена“, каза Залфранк.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, заредил съм руски бензин в ОМВ, ама си мисля, че е австрийски.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 11 Цената на кой газ ти май не правиш разлика между природен газ и пропан бутан,а основното е цената на природния газ(мечтана),защото той се използва.
10
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 11 месеца
Абе я се огледай България какво изнася. Същото като Русия. Ама си голяма работа с коментарите.
9
2
 
3
 
! Отговори
do 6 преди 11 месеца
И какво и е на цената на газа сега? В монмента е по-евтина отколкото преди войната, а и преди това. Дори да приемем конспирацията, че ни препродават руска газ, то мен ме устройват положението да плащам по-малко. А вече няма драми - ще има ли газ, няма ли да има ако разсърдим "братушките".
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей някой наистина е толкова глупав да си мисли,че една икономика се основава само на износа.Я ходете на училище,а не да висите по сайтовете и да пишете глупости.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма такъв газ и никой не се е запасявал в Украйна,а дали Европа може без руския ,естествено,но на каква ,цена ще го намери.
6
5
 
7
 
! Отговори
Муха преди 11 месеца
Сега колкото и да лиже за.н.ците на китайци и индийци Вова БВП-то на средновековната му държавица което сега е колкото това на град Ню Йорк ще се свие до това на държавите от третия свят. Не че рассия не е от третия свят. Държава изнасяща природните си ресурси и без никакво друго производство. А да, водката и простит.тките съм им другия експортен хит.
5
5
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 11 месеца
С рускоговорящи бизнес не правя включително и тия дето говорят техния си език по някога инъче плещят на руски
4
6
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
А бункерният Вова си халюцинираше че цивилизацията не може без неговите ресурси.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоест да се радваме ли?!?
2
4
 
15
 
! Отговори
Мухаха преди 11 месеца
Хранилището на газ в Украйна .... захранвано единствено от РУСКИ газови източници .... което ще помогне на Европа да отхвърли газовия монопол на Русия .... Ебаааааси и титаничната мисъл . Всъщност, малка поправка . ТОВА газово хранилище НЕ Е УКРАИНСКО а е с американски собственици и тъй като САЩ все още не признава официално Русия за терористична държава , няма никакъв проблем да търгува с нея и после да препродава газта вече като чиста и демократична газ на Европа... срещу подходящата надценка
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че да станем зависими от Украйна.... Вие добре ли сте?