Патриарх Кирил изпрати съболезнования за митрополит Йоаникий, но пренебрегна Неофит

Той адресира писмото си до членовете на Св. Синод
Обновена: 14 яну 2024 15:54 | 14 яну 2024 15:38, Нели Христова
84
Патриарх Кирил изпрати съболезнования за митрополит Йоаникий, но пренебрегна Неофит
Снимка: БГНЕС

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на Сливенския митрополит Йоаникий.

Писмото обаче е адресирано не до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а общо "до членовете на Св. Синод“, което е грубо нарушение на църковния протокол в такива случаи. Съболезнователните писма, заради съдържанието си, имат донякъде личен характер, затова се изпращат до личности, в случая – до предстоятеля на съответната църква, а не до институцията, припомня "Двери".

В писмото си Руският патриарх пише: "Скъпи братя! Със скръб научих новината за смъртта на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, когото имах честта да познавам лично. Изказвам ви искреното си съчувствие във връзка с тази загуба“. Несъмнено не става дума за протоколна грешка, а за съзнателно пренебрегване на Негово Светейшество патриарх Неофит като предстоятел на Българската православна църква.

В Богоявленското си послание миналата седмица патриарх Неофит открито осъди агресията срещу Украйна, пишат от БГНЕС.

"Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава. Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници", се казваше още в Богоявленското послание българския патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Какъв патриарх може да е ченгето от КГБ Кирил Гундяев? Та и нашите попове половината са с ДС пагони.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквото повикало, такова се обадило.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто нямаше капка мъдрост от страна на патриарсите. Вместо да проповядват любов и единение в православния христиански свят, те започнаха да си служат с клишета от външнополитическите страсти на част от пастствата си. Не може просто да кажеш, че който подкрепя Украйна или Русия е грешен или обратното. От Неофит хубаво чухме за Украйна и лошо, че не чухме за България и православието. Нашият народ е един и има един патриарх. Той не следва по никакъв повод да допринася за нашето разединение.
57
0
 
1
 
! Отговори
Разбираемо е преди 3 месеца
След евроатлантическото богоявленско послание на българския патриарх Неофит разбираемо е руският патриарх да не пише лично до него. Но да оставим патриарсите да си оправят отношенията сами.
56
1
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
И нашия и руския са политици а не свещеници. Затова не се харесват. Политиката не съвпада. Нужно ли е да напомням когато Винету беше в болница заради слабо сърце кой пръв изтича на крака при Винету да го подкрепи!
55
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Кирчо така като я е подкарал да не свърши със този на юг!?
54
1
 
5
 
! Отговори
XA XA XA преди 3 месеца
Попът с пистолет и пагони
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а членовете на Светия синод не са личности, така ли излезна гении на мисълта???
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И в щатите е много демократично: всеки може да се обяви за Господ, да си се регистрира като стопански субект, да си отвори църква. Даже в центъра на една такава секта Лейк Плесид няколко пъти правиха Олимпиади. За популяризация на свобода на гОсподството. тази секта и в България я пуснаха.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде-къде по-демократично е във Великобритания: кралят Чарз е и църковен глава. Няма шест-пет. И е чист като сълза.
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един насила християнизиран прати съболезнования на друг насила похристиянизиран от Византия през 866 г при Борис 1 на който Геноцид у нас му кават манипулативно Покръстването което е равносилно на Възродителен Процес което е всъщност насилствено смяната на имената на османските Турци живеещи вече 5-то поколение в България
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
патриарх кирил, който проповядва убийството на православни ли, че да си говори каквото си иска
48
5
 
8
 
! Отговори
Прогожин ви очаква преди 3 месеца
по руските медии постоянно казват : Русофили и путеноиди ще останат след ядрена война.. всички други щели да умрат.. О руския поп каза : Който умре за Путин ще иде в раяще бъде в Безсмъртния полк , и няма да има грехове. Като гледал св Петър руската телевизия се уплашил че толкова много руснаци ще идат в Рая и подал молба за членство в НАТО..ха.ха ха ха ха
47
12
 
7
 
! Отговори
На многая лета преди 3 месеца
На многая и благия лета на Негово Светейшество Кирил Руски! За съжаление дядо Неофит не можа да устои и се огъна пред дявола миналата седмица. Да се надяваме да се изправи, да се поправи и да устои. Скърбим за *** на Негово Високопреосвещенство Йоаникий Сливенски, молим се за душата му и се надяваме на Божието милосърдие. Амин.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да е жив и здрав Негово Светейшество Българския патриарх Неофит!
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЯМА ЛИ ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА 3 МАРТ!УШИТЕ НА РАДЕВ ОЩЕ СА ЧЕРВЕНИ!КАК ГО НАХОКА ПРЕД КАМЕРИТЕ!В ЕФИРА!НА ЖИВО!ПРЕЗИДЕНТА ЦЕЗ ДОСТЙНСТВО СВИВА УШИ!СРАМ!СРАМ ЗА НАЦИЯТА!ЙОТОВА ПО ШКЕМБЕ НА ЗЕМЯТА!УЖАС!КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕАТРАЛНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ!ПОШЛО!
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв "Патриарх" е Гундяев? Този КГБ-ец, маша, с която Путин държи църквата и вярващите руснаци!
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствените признати ортодоксални християнски патриархии в света са Българската и Гръцката, всичко друго е подчинено на тях или са апокрифни - каквато е руската апропо
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тази държава ми се именува "Православна"?!?! https://youtu.be/xL2jAwNO1l8?si=aOQhaxY2HHxAkPRT
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"православна" Русия? Дали? https://youtu.be/18QyRX_b1MY?si=exAVruG0oHOwrwgU