Апарат на НАСА откри хелий в атмосферата на Луната

Учените проучват откъде идва хелият
Обновена: 17 авг 2012 15:35 | 17 авг 2012 15:35,
42
Апарат на НАСА откри хелий в атмосферата на Луната
Снимка: архив, Reuters

Инструмент на борда на орбитиращ апарат на НАСА е открил хелий в разредената атмосфера на Луната, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американската космическа агенция. 

Наблюденията, направени от разстояние от "Лунар рикънисънс орбитър", потвърждават резултатите от експеримент на лунната повърхност, извършен през 1972 г. от "Аполо 17".  Инструментът на орбитиращия апарат е анализирал ултравиолетовите емисии в разредената лунна атмосфера и е открил хелий в измервания, покриващи над 50 орбити. 

Въпросът, на който астрономите търсят отговор, е дали хелият произлиза от вътрешността на Луната - например от радиоактивен разпад в скалите, или от външен източник като слънчевия вятър.

"Ако установим, че източник на хелия е слънчевият вятър, ще научим много за подобните процеси на други безвъздушни космически тела", казва Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Болдър. 

Ако допълнителните наблюдения изключат слънчевия вятър, остава вариантът, че хелият е продукт от вътрешен процес като радиоактивен разпад в скалите на лунната повърхност или се освобождава при трусове на Луната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Тревоман преди 11 години
Хайде, сега, хелий! Хайде, сега вътрешен разпад...
33
3
 
6
 
! Отговори
Хелийй преди 11 години
Б. Борисов знае тоя факт от средата на 18 век. И сега е натоварил Цеко с разследване на този случай за да се направи връзка между хелия на Луната и атентатора камикадзе от Бургас
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!
31
0
 
19
 
! Отговори
Дано, дано... преди 11 години
Ха дано открият и жица, алюмин и тухли за бране.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Хелият е вторият най-лек и вторият най-разпространен химичен елемент в наблюдаваната Вселена след водорода. В рамките на нашата галактика той заема около 24% от масата на всички елементи, а общата му маса във Вселената се оценява на повече от 12 пъти по-голяма от тази на всички по-тежки елементи, взети заедно."Защо ли не се очудвам, че има хелий на Луната.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А добро утро!Това руснаците си го знаят още от 1950 г.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хелий открили! хич да не ми се правят! добре е известно какво друго са открили и им е било препоръчано да не се връщат отново на луната - извънземний!!
27
0
 
7
 
! Отговори
do 29 преди 11 години
още един *** се пръкна. дано знаеш поне какво си написал!
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до БайконурАко приемем, вакуумът в главата ми е ултрависок - това означава 10-9 Torr. На Луната налягането е 10-11Torr, такаче не може да "е по-високо от вакуума в главата ти".
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже сме си решили всичките проблеми на нашата планета и сме излекували всичките болести, хайде да харчим милиарди за хелия на Луната......
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега остава да открият и нацисти, за радост на тъпанарите-трутъри.
23
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 11 години
en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_the_MoonАйде малко да се образоваме.
22
0
 
3
 
! Отговори
петков преди 11 години
Атмосферата на Луната е много разредена и нищожна в сравнение с тази на Земята. Един от източниците на Лунната атмосфера е освобождаването на газове като радонът, който води началото си от радиоактивното разпадане в кората и мантията. Друг източник са бомбардировките с микрометеорити, йони от слънчевият вятър, електрони и слънчева светлина.[1] Газовете, които се получават при тези процеси могат да се натрупат като реголит в следствие на Лунната гравитация или могат да излетят в космоса заради ра
21
0
 
7
 
! Отговори
Сакар преди 11 години
Ми хелия идва от "Хелиос".На луната има изотоп на хелия под номер3.Там ще е следващата битка!;)
20
1
 
7
 
! Отговори
Байконур до 22 преди 11 години
Нямаше смисъл, и тебе ще те нахейтят. То в *** глави не щожеш да набиеш нищо научно.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Луната има незначителна атмосфера, съставена от газове като радон, които са продукт на радиоактивния разпад на елементи в лунната ***, както и частици от слънчевия вятър, задържани за кратко време от лунната гравитация. Атмосферата ѝ е толкова незначителна, че се равнява на тегло 104 kg.[7] При това малко тегло повърхностното налягане е 3 × 10 atm-15.
18
1
 
3
 
! Отговори
Байконур до 18 преди 11 години
По високо от вакуума в главата ти!
17
0
 
8
 
! Отговори
Байконур до 19 преди 11 години
Кой ти каза че в 4-ти клас съм чел че има хелий в атмосферата на луната? Или четеш само това което ти изнася. Казах че тогава съм учил че има атмосфера. А за хелия, ето днешната статия обогати знанията ми. За теб сигурно е поредното списване на което да похейтиш, но за някой хора това е научно постижение с което се ограмотяват. Но това един *** като тебе, едвали ще го разбере.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Байконур до 14Е щом сега откриват хелий, пък ти си го чел в 4 клас, значи си добре. Нямаш нужда от лекар.
15
1
 
3
 
! Отговори
До Байконур преди 11 години
И какво е атмосферното налягане на Луната?