Самоковски, френски... и марсиански картофи!

НАСА ще тества дали на червената планета могат те да виреят
8 яну 2016 14:37, Боряна Павлова
9
Самоковски, френски... и марсиански картофи!
Снимка: архив Reuters

Учени от НАСА и от Международния център по картофите ще се опитат да узнаят дари могат да виреят картофи на Марс чрез експеримент, който ще се проведе в Перу, съобщава Франс прес.

Съвместният екип ще създаде марсиански атмосферни условия, с подобна температура, гравитация, радиация и почва, така че да се установи със сигурност възможна ли е картофена реколта на Червената планета.

Във филма "Марсианецът" Мат Деймън оцеля, като си отгледа картофи на Марс.

Един от участниците в проекта, перуанецът Хулио Валдивиа Силва уточни, че тестовете ще бъдат осъществени с материал от пустинния район Арекипа в южната част на Перу. Там почвата на пампасите е с много близки характеристики до тази на Марс, констатирани от марсохода "Кюриосити".

Около 80 килограма от почвата на Пампас де ла Хоя ще бъдат пренесени в Лима, където експериментите ще стартират в края на януари. В тях ще вземат участие двама учени от НАСА, девет специалисти от Международния център по картофите и един експерт от Дубай.

Били са селектирани 9 сорта картофи в рамките на първата фаза на експеримента. Резултатите от него ще станат ясни през март.

"За нас ще бъде добър резултат, ако установим, че поне едно от растенията е поникнало, а след това вече можем да преминем към втората фаза", заяви Валдивиа Силва.

Перуанският картоф вирее при над 4000 метра надморска височина. Той е много устойчив и е могъл да оцелее в повечето екосистеми по света.

(БТА)


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
"Марсианецът" - наистина много добре написана книга за жанра "НФ". Историята с картофите бе доста убедителна.Това изглежда е подтикнало и НАСА към този експеримент. Филма също бе добър.
4
0
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Незнам дали картофи ще изникнат на марс, ама колорадския бръмбар ще оцелее. Вервайте ми!

Бе да на'фърлят троскот на марс, пък като почне да никне няма спиране, Кюриосити ще му е нужен модул косачка, за да се придвижва, пък хем и атмосфера ще придобие Марс :)
3
0
 
7
 
! Отговори
kompir преди 2 години
и какво общо имат самоковските картофи с написаното пълни глупости .аман от простотии...
2
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
От пролетта започваме да продаваме първа реколта от марсиански картофи. Насам народе, на чудесни марсиански картофи, торени с автентична марсианска тор!
1
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Добра новина, тъкмо ще падне цената на картофите. Заливат ни с новини за мало умници. Нарочно разделям думата, иначе ще сложат звездички.