Тест в Антарктида: Ще отглеждат "космически" марули

В специална оранжерия ще растат зеленчуци без почва и дневна светлина
11 яну 2018 21:17,
7
Тест в Антарктида: Ще отглеждат "космически" марули
Снимка: pixabay.com

Изследователи от Германския аерокосмически център са започнали изграждането на усъвършенствана оранжерия в Антарктида - тестов проект за отглеждане на насаждения в космоса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Първите семена ще бъдат посадени в края на февруари. Това означава, че месец по-късно изследователите ще могат да откъснат първите марули и репички.

"Космическият" парник е пристигнал с кораб край брега на Антарктида на 3 януари, след което е изтеглен със сноумобили на около 20 километра във вътрешността на континента до станцията Ноймайер III на института "Алфред Вегенер" и поставен върху скеле. Предстои монтирането на рафтове и помпи за хранителен разтвор, както и поставянето на специални светоизлъчващи диоди, осигуряващи максимално осветление.

Най-любопитният компонент на усъвършенстваната оранжерия обаче е нейното съдържание - зеленчуци и билки, които ще растат без почва и дневна светлина.

Целта на тестовия проект EDEN-ISS е отглеждането на свежа храна за космически изследователи, изпратени на бъдещи продължителни мисии до Луната и Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Антарктида: Ще отглеждат "космически" марули...........вече от там ли ще внасяме...........след турските домати и полските картофи.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкянския коноп е по - подходящ за отглеждане на такова място. Едва ли някой ще ходи да си бере листа или пък още по - малко полиция да го намери и изкорени.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да ни светне защо е нужно да се тества в антарктика при условие, че масово хората си ги гледат по същия начин в мазите ?
3
2
 
8
 
! Отговори
Див Селянин преди 6 години
А българите ще варят ракия и заедно ще комбинират следобедното меню.
2
2
 
1
 
! Отговори
смех преди 6 години
за биопоника не сте ли чували
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Растения мутанти = хора мутанти, простичко е ;)