COVID-19 „удари“ плановете на НАСА, затварят центрове

Служител е дал положителна проба за коронавируса
23 мар 2020 08:30, Елка Василева
12
COVID-19 „удари“ плановете на НАСА, затварят центрове
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщане на астронавти на Луната до 2024 г., след като директорът на управлението Джим Брайдънстайн обяви временното затваряне на две производствени съоръжения, съобщи Ройтерс.

Решението е взето, защото служител е дал положителна проба за коронавируса.

Временно се затварят космическият център „Стенис“ в Мисисипи и монтажният център „Мишуд“ в Ню Орлиънс, предаде БНР.

„Осъзнаваме, че решението ни ще повлияе върху бъдещите мисии на НАСА, но екипът ни се опитва да анализирала цялостната картина и да сведе рисковете до минимум, тъй като приоритет за нас са здравето и безопасността на служителите“, пише в изявлението, направено от Джим Брайдънстайн, без да се уточнява времето, през което центровете ще останат затворени.

 Затварянето на центрове се явява поредна спънка в работата на НАСА над следващото поколение ракети-носители „Спейс Лонч Систъм“ и пилотирания кораб „Орион“, предназначени за мисии до Луната и Марс с участието на хора.

Преустановяването на работата над ракетната система заради пандемията „хваща“ инженерите в процес на подготовка за наземни тестове на двигателите, планирани за лятото.

 Затварянето на центровете е особено „болезнен удар“ върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. - важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора по програмата „Артемида“ - наследник на шестте мисии „Аполо“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: НАСАкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
А ти дрОгарю си стой на село и не чети нищо...
8
12
 
3
 
! Отговори
Да бе! преди 4 години
Янките са на Марс още от 1978 г., а от 1987г там имат научна и военна база. През 2015 г. в базата им на Марс се настаниха и час от флотилията на Третия райх, която иначе пребивава в Ню Швабия ленд /Северна Антарктида/ Правнучката на президента Дуайт Айзенхауер от 2006 г. до 2008 г. бе в научната база на Марс, а координаторът за космическата дейност на NASA с Белия дом Хенри Дийкън / истинското му име е Артур Нойман -от немска фамилия/ бе пребит за издаване на тайни и сега е в инвалидна количка.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8А на земята космо-нафти виреят ли?
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво ви е тоя космос след като тука един вирус може ви убие,представяте ли си в космоса какво е.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каза ви се да оправите социалните политики навсякъде, където имате влияние, а вие си оправяте далаверата - шистове, грипени, грънци. И "пазите" мира. Луната ще я гледате малко през крив накарон.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова оправдание за мисиите до Марс и Луната че няма накъде.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зомб за ченге, аку за дне...
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затварят защото са напълно ненужни и се занимават с пълни глупости. Къде е тоя измамник елон мъск дето ще праща 1 милион на марс, що не направи нещо смислено като лекарство например ? Ама това е реално , къде по лесно е да плямпа глупости колко е велик
1
1
 
12
 
! Отговори
А дали? преди 4 години
Ама тоя вирус да не е извънземен? Да се е залепил по повърхността на американските ракети и така да е оцелял?