Тестването на атомни бомби през Студената война е увеличило валежите

По света все още има радиоактивни площадки
15 май 2020 00:30,
23
Тестването на атомни бомби през Студената война е увеличило валежите
Снимка: БГНЕС

Изпитанията на атомни бомби по време на Студената война може да са довели до увеличаване на валежите за период от най-малко две години, което води до промяна на моделите на валежите на хиляди километри от местата за детонация, сочат нови изследвания, обобщени от БГНЕС.

Още по темата

Преди повече от половин век надпреварата за ядрени оръжия се разраства, след като световните сили се състезават за разработването му вследствие на засиленото напрежение, предизвикано от Втората световна война. По време на студената война от 50-те и 60-те години САЩ и Съветският съюз провеждат ядрени изпитания на различни отдалечени места по света, от Южния Тихи океан до пустинята на американския Югозапад. Много от тези тестови площадки носят белезите и днес, а някои дори остават радиоактивни, но това, което се случва на ядрена площадка, не остава там.

Между 1962 и 1964 г. радиоактивното замърсяване се разпространява в атмосферата, йонизира въздуха и отделя електрически заряди, които променят модела на валежите.

Изследователи от Университета в Рединг във Великобритания определят как електрическите заряди, освободени от радиацията от тестови детонации, влияят на дъждовете по това време, като преглеждат исторически записи между 1962 и 1964 г. от две метеорологични станции в Обединеното кралство. След това метеорологичните записи са били сравнени с дни с високи и ниски радиоактивно генерирани заряди и препратки с данни от тестове на бомби.

В списание Physical Review Letters, изследователите пишат, че облаците са видимо по-дебели и има средно с 24% повече дъжд в дни с повече радиоактивност. Електрическите наблюдения показват, че допълнителната атмосферна йонизация, причинена от радиоактивността през времето, е довела до „увеличаване на проводимостта на глобалната верига“ и всъщност „стратосферният радиоактивен материал е бил толкова широко разпространен в северното полукълбо, че се очакват подобни електрически промени. "

"Изучавайки радиоактивността, освободена от тестовете за оръжие от студената война, учените навремето научиха за моделите на атмосферната циркулация. Сега използвахме отново тези данни, за да изследваме ефекта върху валежите", казва проф. Джайлс Харисън, водещ автор и професор по атмосферна физика в Университета в Рединг в изявление.

До голяма степен се смята, че електрическият заряд може да промени начина, по който капчиците вода в облаците се сблъскват и комбинират, което може да повлияе на техния размер и да повлияе на валежите. Дъждът, произведен в облаци, зависи от различни фактори, включително скоростта на кондензация и колко бързо водните капчици са в състояние да получат маса, което ги прави достатъчно тежки, за да паднат на повърхността. Радиоактивността може да повлияе на заряда на тези капчици, използвайки електрическа сила за модифициране и влияние върху облаците и съответните им валежи.

Учените стигат до заключението, че техните открития могат да бъдат полезни за геоинженерните изследвания, свързани с облаците, за да се определи как електрическият заряд може да играе роля при повлияване на дъжда, за да облекчи сушите или евентуално да предотврати наводненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До отCиднейAaвстралиязначи спорд теб американците са толкова глупаво че сами да си навличат циклони ,урагани и сурови зими чрез Хаарп. Главата ти пуши от руски тъпотии
13
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Кацането на Луната влияе положително на спермогенезата при дрозофилата.
12
3
 
0
 
! Отговори
факт преди 3 години
Има доклад на СЗО от 2001 година за използваните от НАТО боеприпаси с обеднен уран.Официалните данни са за 9300 кг обеднен уран(31000 боеприпаса).Който иска може да го прочете.
11
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 9Пишеш откровени идиотизми.Американците не са "изсипали" дори един грам уран в Сърбия и няма данни някой сърбин да е умрял от левкемия. Самото сръбско правителство не го признава!Това не изключва многобройните цивилни жертви от американските бомбардировки, които те наричат "странични" и срещу които сърбите протестират.Много мои роднини, близки и колеги умряха обаче от рак след Чернобил...
10
1
 
2
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Голяма цензура, голямо нещо. Написах "Ега ми падне една атомна до блока че ми е изсъннаала джанката" и оно ми изтрили коментара. Големи сухари се оказаате редакторите, явно живота Ви е траур и искате и ние да сме подвластни на Вашата емоционална минорност.
9
0
 
1
 
! Отговори
. преди 3 години
Бум шейк шейк зе рум! :D
8
1
 
3
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 3 години
Ингилизите пак търсят под вола теле.Вярно е че вулканите увеличават валежите, но един мощен вулкан се равнява по въздействие на десетки атомни бомби.
7
6
 
8
 
! Отговори
Nuclear blast преди 3 години
Напишете по добре колко тона уран изсипаха в Сърбия преди 20 години и колко хора умряха от левкемия.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно ненужни проучвания само за финансово оправдание.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изсичането на горите е престъпно и трудно възстановимо.
4
1
 
4
 
! Отговори
Миле преди 3 години
До мрън мрънкащите-ами като не ви е интересно не четете не има лесно.
3
0
 
8
 
! Отговори
баш учен преди 3 години
Или ги е увеличило.Или ги е намалило.А може и да са си същите.Друг вариант няма.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни занимавайте с глупости!А що не кажете колко хора и животни са измрели от опитите с атомни оръжия?
1
12
 
11
 
! Отговори
отCиднейAaвстралия преди 3 години
Ами тези свойства и ефекти отдавна са извесни и нали затова американците си направиха оная гигантска микровълнова печка ХААРП с която променят заряда на атмосферата. Нещо за това няма ли да спомете? Или мозъците ви не правят елементарни връзки точно като болен от аутизъм. ***!