Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?

До 2 май ще се провежда Европейската имунизационна седмица
67
Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?
Снимка: БГНЕС

Нежеланите реакции след ваксинацията не могат да се сравнят с последствията от преболедуване на дадена болест, а аргументите на противниците на ваксинациите за усложнения след ваксинацията и връзката на ваксинациите с аутизъм са само митове. Това каза за РИА Новости директорът на болница Андрей Явися в рамките на Европейската имунизационна седмица, стартирала в понеделник.

"Нежеланите реакции след ваксинацията са изключително редки и изчезват в рамките на няколко дни. Това може да бъде слабост, треска, болка на мястото на инжектиране. Но определено тези дискомфортни усещания не могат да се сравнят със заболяването и неговите последици", каза той, цитиран от БГНЕС.

Възможно е да се намали рискът от усложнения по време на ваксинацията, като се спазва здравословен начин на живот в продължение на пет до седем дни преди и след ваксинацията и се избягват тежки физически натоварвания, стрес, преохлаждане и прегряване в продължение на два до три дни след ваксинацията.

В същото време лекарят отбеляза, че няма връзка между ваксинациите и аутизма и това е научно доказано.

"Ранните симптоми на аутизъм може да съвпадат с ваксината по възраст, но във всеки случай биха се появили преди тригодишна възраст", обясни той.

"Трябва ли възрастните да бъдат ваксинирани? Разбира се, да. Много ваксини изискват реваксинация - например грипните ваксинации трябва да се правят ежегодно, а ваксините срещу тетанус на всеки десет години. Ваксинациите са необходими и при пътувания до екзотични страни и опасни райони от епидемиологична гледна точка", добави лекарят.

Ако картата за ваксинация бъде изгубена или човек се съмнява от какво точно е боледувал в детството, според Явися трябва да се направи специален кръвен тест, който ще разкрие кои инфекциозни агенти са познати на имунната система и срещу кого е разработила защита, а след това лекар ще може да разработи индивидуален план за ваксинация, като вземе предвид характеристиките на организма на пациента.

Европейската седмица на имунизацията, ежегодно събитие, насочено към повишаване на осведомеността за значението на имунизацията за здравето и благосъстоянието, се провежда тази година от 26 април до 2 май.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
15
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
което не ме убива, ме прави по-силен! който иска да се боцка. Божествения замисъл следва своя път. който вярва в Бог няма нужда от боцкане, защото винаги е на точното място и точното време, и в условия, предначертани за духовното му израстване.
31
7
 
24
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 месец
Пак изтъркани номера, да се слагат в един кюп всички ваксини за да убеждават лековерните в полезността на ковид ваксините. Защо този лекар, не спомене че има официална статискика за това че само за 3 месеца ковид ваксините са уморили повече хора отколкото всички познати ни ваксини за цели 10 години??И че никаква свястна противогрипна ваксина не е създавана до сега.А относно аутизма също лъже . Аутизма причинен на стотици деца от ваксина срещу свинския грип беше доказан и дори осъдиха фирмата
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По статията!По-добре е да преболедуваш, защото се срещаш с екологично чист вирус!Който е полезен, защото, ако не си "мал", те праща където трябва.Обикновено вирусът е особено склонен да прегръща смелите "по цЕлата глАва"!
29
0
 
11
 
! Отговори
Антиваксъра преди 1 месец
До Анонимен29Мани другото, ами ги пращат да ринат на слоновете, дето крепят Долната земя!Никога на доктор да не ходиш!Опасно е!И близките да не пускаш!А така!
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНикакво лечение за теб!Знаем ти IP-то!Като ми дойдеш и ще има да те пииитаааам....
27
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долни убийцисте вие всички лекари стига с тия лъжи и измами неви искаме никакви ваксини и лекарства всички болести стават от тия ваксини и дето пръскат тия самолети спретесе вече с тия ваксини не искаме и няма да се ваксинират хората несе наядоха да лъжат за пари бог да ви накаже най скоро време
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един грантажия
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой откри ли отговор на въпроса от заглавието в самата статия? Или пак гръмко, че без кликове лошо.
24
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименДо Анонимен 23Кажи го на комшията, дето сега е на кислород, че ги приказваше като тебе и не спазваше нищо.Ама сега аз трябва да му плащам лечението с данъците си, щото той все на частно работеше и 1 лев не е внесъл.Хак да му е! Има Господ! И всеки си плаща!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен21Слушкай, слушкай..Чу ли?
22
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КОМУНИСТ АКО НЕ ТЕ ИЗЛЪЖЕ И ИЗМАМИ , ЗНАЧИ , ЧЕ ТОВА НЕ Е КОМУНИСТ!А ТОЗИ Е ПЪЛЕН ОЛИ-ГОФРЕН!!!!ПРИ МЛАДИТЕ ХОРА КОРОНАТА МИНАВА И ЗАМИНАВА!ВАКСИНИРАНЕ НА МЛАДИТЕ Е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ!!-----------ТОЯ ПСЕВДО ДЕБИ-ЛЕН ЛЕКАР ТАКА ЩЕ ГО ПСУВАМ НА ЖИВО , ЧЕ ЩЕ СЕ НАСЕ-РЕ
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ваксинация са нужни ваксини, а за преболедуване-болест.В случая и двете не са налични.
20
4
 
16
 
! Отговори
9 преди 1 месец
До Анонимен"И как е научно доказано, че няма връзка между МПР ваксината и аутизма? Слушам...."Като производителите на ваксини са платили за "клинични проучвания" и не са открили доказателства за връзка, напълно очаквано.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как е научно доказано, че няма връзка между МПР ваксината и аутизма? Слушам....
18
6
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
"Мисирките да спрат да облъчват и да плашат хората с техтите неграмотни статии."Ма ни са плашете ва! Що сте се толку уплашиле?Доадайте Айшету да ви лее крушум!
17
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След ваксинация кой ви гарантира че няма да развиете не излечими болести. Кой ви гарантира че поколението което ще създадете няма да е увредено и цял живот трябва да го гледате недъ.гаво. Някой от тези мозАци поемат ли отговорност за унищожените хора и поколения. Никой нали. Ние поемаме отговорноста а те са чисти като момина сълза. Айде да си гледат работа и да не си рекламират ваксите. Мисирките да спрат да облъчват и да плашат хората с техтите неграмотни статии.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15Нема! По желание е!
15
1
 
8
 
! Отговори
Да пиеш, или не? преди 1 месец
Дрън, дрън!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
никога няма да се евтаназирам за да се 'спася' от тоя страшен според властите грип, които най-нагло унищожават икономики все едно народната любов и бесилките няма да ги застигнат съвсем скоро
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13ББ да му даде медал дето свали популацията на БКП-то до 15% чрез панаирите си.И шведското трио и др. протестъри, но в по-малка степен.Да питам, защо Нинова, дето се подиграваше на Мутафчийски, отиде да си лекува КОВИДа при него, а не при мангърчето?А Славтшу?