Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
6
 
23
 
! Отговори
Непукист преди 1 година
Все ми е тая вече. Решил съм, че деца няма да създам да растат в тоя ш ибан свят. Да му мислят големите имотаджии тука. Нали са безсмъртни, и цяла вечност ще се радват на имотите си хахха
160
15
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Ще има много да чакате да паднат цените....(на коча)
159
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дивата спекула в БГ ще доведе до нова мощна емиграционна вълна от млади хора , и това ще е окончателният край на тази балканска територия ...
158
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще разберете колко струва едно жилище от един -единствен "честен брокер" - казва се Рихтер и има 10 степени ! За справка - Турция - образец за "качествено" строителство ...
157
0
 
2
 
! Отговори
Хасан преди 1 година
До До 117 Ама що не каза по рано? Напиши координатите на фирмата и ще изпратим цялото село СВ. Щом давате по 5К евра за стаж в Бастустания почвам да се чудя как цяла Калифорния още не се е изсипала при вас? Ама остави координатите....
156
1
 
21
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Пазарите не разбират че колкото повече бушува инфлацията толкова повече централните банки ще вдигат лихвите. В един момент ще има рецесия която вече я има в някой държави. Няма как в бг лихвите да се задържат ниски за дълго. 99 процента от кредитите у нас са на ръба и на плаваща годишна лихва. Сделките вече падат второ поредно тримесечие което ще доведе до срив в цените. В дългосрочен план съобразено с инфлацията жилищата дори са на загуба като се отчете и амортизацията, поддръжката и т. Н. Цилищата са за живеене а не за спекула. И още докато не продадете сте богати моментно но само на хартия.
155
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко струва квадратен метър в Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адъяман, Малатия и Хатай ? Или там цените вече са в кубичен метър тухли? Май и София трябва да мине по този път та да изтрезнеят малко софиянци, че ги е ударило в главите...
154
2
 
17
 
! Отговори
Смвхурко преди 1 година
Не съм брокер. И аз като многото в един момент се престраших и си купих апартамент и си живея в него. И не мисля за сделки. Ясно е че после съжалявах за цената, ами можеше по-малко. Ами добре е да има още един гараж, абе още квадратура, ама не е лесно. По миналата година направих основен ремонт, и да ви кажа ремонта с стигна над една трета от цената апартамента Но като гледам инфлацията, . И това в другото. Постоянно слагаш някой лев да си пооправиш апартамента. И никога не си избиваш.
153
4
 
7
 
! Отговори
циник преди 1 година
Няма страшно , скоро имотите ще падат, буквално... като в Турция...
152
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До централна гара се продава ново строителство на цени 1200 евро / кв.м. В центъра или на по-малко от 1 км от Централна Гара се продава ново строителство на 2500 евро / кв.м. Дали наистина някой смята, че себестойността между двата строежа се различава толкова много, че е оправдано двойно по-висока цена? Цена по-висока от 1200-1300 евро е със свръх печалба и не трябва да се плаща ако искате да се нормализира пазара!
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а наемите как скочиха след нова година, 600лв станаха 600евро, сякаш заплатите също така са се променили...
150
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
брокерите вдигат цените на имотите, та да вземат по-голяма надница, никой не мисли за обикновените хора, няма регулация в тоя бизнес, лъжат мажат и прецаканния винаги е клиента, интересите на клиента никой не защитава, нищо, че той плаща
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименСтилът си имитация на барок и Рококо -любимото на комплексрщината и хората с пари от -90 те . Много съм съгласен с Вас. и мнението Ви.
148
0
 
6
 
! Отговори
хуй преди 1 година
До Квартали Сед;очисленици за парк ли го броиш? Та фандъка преобрази градинката в гробищна морава.
147
4
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
В момента себестойността на строителството е 600-700 евро/кв.м. Земята е 200-300 евро/кв.м. Т.е. при себестойност от 800-1000 евро/кв.м, средната продажна цена в София е 1800 евро/кв.м. (според Имот.бг) или над 80% надценка. Крайно време е тази спекула да спре и народа да каже баста на това печелбарство.
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като е имало "пик" на цените, дали е имало и "пик" на данъците платени от агенциите ? и дали изобщо плащат данъци ?!
145
3
 
19
 
! Отговори
Смвхурко преди 1 година
Мислите ли, че цената която се обявява е показателна. Българина си купува жилище най-много веднъж в живота си и го държи до дупка. Често срещано е и да купуваме на децата си. И? Ако почнат да падат цените просто пазара замръзва. Няма особено сделки, Няма и смислени имоти на пазара. И така до следващото вдигане. Така че ако ви трябва жилище за живеене, намерете и купете. Ако се опитвате да правите далавери, ами :-) може и да се вдигне, а може и да падне. Но си носите риска
144
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е превърната в едно огромно гето, включително и така наречените нови квартали с луксозно строителство. Никаква мисъл за нищо, да не говорим за стил. Лошото е, че всичко се съсредоточава там и хората и да искат няма къде да избягат. В икономическо отношение голяма глава и хилаво тяло, това е София - провинция в наши дни и не вещае нищо добро за страната като цяло.
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пишещия долу - бърза справка за Виена показва, че може да се намери във Виена двустаен 50 квадрата за 200 хиляди евро! Айде моля, та същата цена е и в умрялата София за нещо хубаво
142
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Пхенян поне си боядисаха панелките цветно, нашите нещо много ми сивеят