"Четири лапи": Над 10 хил. котки са кастрирани в София за 6 г.

Програмата на организацията се бори с увеличения брой на животните
28
"Четири лапи": Над 10 хил. котки са кастрирани в София за 6 г.
Снимка: "Четири лапи"

Над 10 000 котки са кастрирани от "Четири лапи" в София за шест години, съобщиха от неправителствената организация.

Докато според официални проучвания броят на бездомните кучета в София намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и има основателни предположения, че се увеличава. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни, посочват от "Четири лапи".

Тъй като програмата на Столичната община не предвижда действия в насока намаляване на броя на уличните котки, през 2011 г. организацията започват проект за безплатна кастрация на бездомни котки, който се реализира в партньорство с част от най-големите клиники в града.

До края на изминалата година по този проект са обработени 6127 животни, а ако към тях бъдат прибавени и кастрациите в клиниката на организацията в кв. "Банкя", бройката нараства до 10 797.

Програмата на организацията е на принципа на купонната система - всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, които обгрижва, може да получи след заявка талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники.

Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинсира против бяс. За да бъде разпозната като кастрирана, върхът на едното ушенце лекичко се подрязва.

През 2017 г. организацията предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София.
От организацията посочиха, че успехът им се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките.

В случаите, когато котките не са социални и не могат да бъдат заловени на ръка, съдействие оказва екип на "Четири лапи", който транспортира животните за кастрация в клиниката на организацията в кв. "Банкя".


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко котки са кастрирани в София,но където и да погледна из София все малки или новородени котенца виждам (сигурно резултат от кастрациите).Храня около 10 плюс 5 новородени,но"добрите хора се карат с мен,дори затвориха(запушиха с камъни) местата,където живеят,сега се чудя къде да ги заселвам (Имам в жилището си 2,прибрани от улицата и не мога да приютя повече).Обадих се на "4 лапи"и ми отговориха че имали много адреси,но мисля,че просто не им се работи или очакват заплащане от нас.
22
0
 
0
 
! Отговори
До Доктор Дулитъл преди 1 година
Докторе, нали това е целта на предложението за дворните котки - някой да поеме отговорността за всяка от тях, а това означава да бъдат обезпаразитявани, ваксинирани, лекувани от съответните ветеринарни служби, да бъдат хранени и да се преценява кои от тях и кога да бъдат кастрирани.
Така тези котки няма да живеят вътре в апартаментите, но и няма да бъдат съвсем без надзор. Хората пък ще спечелят това, че мишките и плъховете ще бягат от дворовете с котки и от мазетата на домовете там.
21
3
 
0
 
! Отговори
Доктор Дулитъл преди 1 година
Наистина, нищо не пречи да се поддържа една постоянна популация от улични котки, но те трябва да бъдат хранени по някакъв начин. Може би чрез поставяне на специални храниилки на определени места... Твърдо против съм обаче, котките да се ширят спокойно насред нашите дворове. Те все пак са животни, които малко или много замърсяват средата, в която живеем всички ние. И най-вече съм против храненето на бездомни котки от случайни хора, и против развъжданего им от тези хора!
20
1
 
3
 
! Отговори
мишок преди 1 година
Побързайте защото само пред нашия блок са 10 хиляди и скоро ще почнат да се множат.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво ама като тръгнат плъховете кво ше праиме? Ше си ги пържиме и ядеме ли? Котките са точно затова да не ни нападнат плъховете и мишките. Но някои са решили че коткте са безполезни а плъховете са! Алооо неграмотните прочетете историята да видите какво е станало преди стотина година каква *** е налегнала цяла европа. Да ама как да четат като се неграмотни?? Голем проблем батеееее. С неграмотници които се пишат на тарикати си е евало мамето!
18
1
 
4
 
! Отговори
До НСИ (№11) преди 1 година
Ти пишеш за съвсем друг проблем.
Ако пенсиите бяха нормални, хората от третата възраст щяха да се грижат сами за себе си и нямаше да е нужно някой да ги брои, кастрира и ваксинира.
Освен прилични пенсии, са нужни също и добре работещи социални служби - всеки район да е разделен служебно на микрорайони и да се знае кои хора там живеят сами, имат ли нужда от социален патронаж и ако нямат, някой все пак да има грижата през няколко дена да осъществява контакт с тях, макар и само по телефона.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко котки са кастрирани но знам че това е много добър предлог за бъркане в държавната каца с мед. Господа крадливи дебели глави не пипайте животните природата си знае работата.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от четири лапи ,как заблуждават хората нямам думи. Миналата година им се обаждах за едни котки ,който правеха голями поразии по къщите и градините.То не беше мрънкане по телефона и оправдания хиляди.В Австрия, където им е централата дали щяха да си позволят това отношение.
15
0
 
8
 
! Отговори
До КОТКОФИЛ преди 1 година
Много си прав. Определено количество котки по дворовете трябва да има.
От съответните институции да се грижат те да не стават твърде много.
Няма да е зле, ако собствениците на дворове поемат грижата за по 1-2 котки. Така хем ще се знае приблизителният им брой, хем бързо ще се взимат мерки, ако някоя котана се разболее, хем рядко ще се мяркат по улиците. Ще си седят по дворовете. Знае се, че там, където има котка, броят на мишките и плъховете рязко намалява - бягат, ако им мирише на котка.
14
0
 
6
 
! Отговори
Сф - Брой на око преди 1 година
Котките в София бяха станали твърде много към началото на 80-те год. на 20-и век. Във всеки двор, под всяка паркирана кола имаше котки. В центъра писаните се изтягаха направо по средата на тротоара и хората ги заобикаляха. Но дойде модата на късите кожени палта и оцеляха 10-15% от софийските безпризорни маци. След 1989 г. тръгнаха глутници улични *** и котките съвсем изчезнаха от улиците. Щом намаляха кучетата, котки пак се разхождат по улиците, но не са толкова много,както преди 35-40 години.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още повече котки са изхвърлени сигурно!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Котарака много строго гледа хахах
11
1
 
12
 
! Отговори
КОТКОФИЛ преди 1 година
И защо точно котките? А бездомните кучета като нападат хора? А като плъзнат мишки и хлебарки и всяка друга п,плач, какво правим без помощта на котките?
10
9
 
9
 
! Отговори
НСИ преди 1 година
През това време измряха 10 000 пенсионера от глад.
9
6
 
5
 
! Отговори
Мечка преди 1 година
Мерише на далавера. При нас е пълно с котки над 20 са. Една баба ги храни а самата тя мизерства (за да има зо котките). Обаждах се на този организация да направят гещо и ми казаха че нищо не могат да направят. Жал ми е за бабата че гладува за да храни котките.
8
4
 
8
 
! Отговори
Циник до 8 преди 1 година
Така е...когато човек не вижда по-далеч от г****за си :-) :-)
7
1
 
14
 
! Отговори
Дрисък преди 1 година
Умно село братче! Котките са полезни. Инак мишоци и плъхове
6
1
 
10
 
! Отговори
Циник до 6 преди 1 година
Аааааа...недей така....ромчетата са бъдещето на България! Ъъъъъъ...или обратното беше? :-) :-) :-)
5
3
 
5
 
! Отговори
Хм, преди 1 година
фондацията щяла да плаща-добре.Нейните пари от къде идват обаче?
4
2
 
18
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Навремето църквата обявила котките - ца дяволски създания....юрнали се вярващите изтрепали котките - плъзнали пълчища плъхове...чумата изпотръшкала милионни европейци...а кога ще кастрирате плъховете?
Умно село - на Доньо Донев ! :-) :)