Бум на търсенето на жилища в София. Цената - около ?1000 на квадрат

2017 г. се очертава като най-добрата за имотния пазар
Обновена: 7 окт 2017 20:09 | 7 окт 2017 20:09,
201

Въпреки имотния спад по южното ни Черноморие тази година, в столицата се отбелязва бум на търсенето на жилища – както за живеене, така и за инвестиция. Това се дължи най-вече на спада на лихвения процент по ипотечните кредити, който е около 4%, разказва Bulgaria ON AIR.

2017 г. се очертава да бъде най-добрата за имотния пазар от 10 години насам. Много хора вече могат да си позволят и да купуват на зелено.

Големите жилищни квартали като "Младост" и "Люлин" са предпочитани сред купувачите поради удобните транспортни връзки.

Въпреки високите си цени, търсени остават и жилищата в централните райони на столицата. Като предпочитани квартали са около Докторския паметник, "Оборище", "Изгрев", "Изток".

Макар че цените на жилищата в столицата са високи, хората купуват и с цел инвестиция. "Студентски град" е типичен пример за това.

По-младите купувачи предпочитат по-ново строителство, но доста хора избират да инвестират и в по-старо жилище, където реалната площ е по-голяма. Брокерите смятат, че старото строителство е за предпочитане, тъй като при него има отделна кухня.

Не се знае до кога жилищата ще са на тази цена, но ако решите да купувате сега, се подгответе за сума около 1000 евро за квадрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според коментиращите 3-5% "възвращаемост" е добра ... МУАХУАУХАУХАУАУХАХУАУХА ей затова сте калчовци всичките ...
182
0
 
6
 
! Отговори
Property mogul преди 6 години
Мхм, много е хубаво, че си живял във Виена, а сега работиш в София. Но нали не сравняваш имотния пазар в София, с този във Виена и във западна Европа? Нискокачествени строежи изникнали насред калта в нищото, с вече разпадащи се общи части едва ли са много умна инвестиция. За твоите 20 години повечето нови сгради ще са в повече от окаяно състояние. А балонът е факт и ще се едно леко покачване на лихвите, което предстои ще ускори спукването /август, още 10 месеца макс/. Поздрави и мислете!
181
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Германия в Кьолн тристаен апартамент е над 350 000евро 10 000евро за адв.хонорар и нотар.такси 6% провизион за брокер.къщите са над 400 000 евро
180
4
 
6
 
! Отговори
Софианка преди 6 години
Този.139 който ми отговори е наглец за каква дрога ми пишеш ;ти от коя махала си ? Ходила съм в Европа .София е хубав град но има много селяни и мърльовци като теб дето пишат глупости.
179
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ, ИМОТЪТ СИ Е ИМОТ. АКО ТОВА НАСЕЛЕНИЕ НАМАЛЯВА, ЩЕ ДОЙДЕ ДРУГО, ДОРИ И ДРУГ ЕТНОС. ПРИРОДАТА НЕ ТЪРПИ ПРАЗНО ПРОСТРАНСТВО.ТАКА, ЧЕ ИМОТИТЕ ВСЕ ЩЕ СЕ ПРОДАДАТ.
178
8
 
7
 
! Отговори
НОВОТО СИ Е НОВО преди 6 години
НОВИТЕ АПАРТАМЕНТИ ГИ КУПУВАТ ОСНОВНО ХОРА ОТ ПРОВИНЦИЯТА, КОИТО ТРАЙНО СА СЕ УСТАНОВИЛИ НА ВИСОКОПЛАТЕНА РАБОТА В СОФИЯ. КАКТО СЕ КАЗВА - НОВИТЕ СОФИЯНЦИ, БЪДЕЩЕТО НА СОФИЯ.ИНАЧЕ НА СОФИЯНЦИ МНОГО ИМ СЕ ИСКА ДА СИ ПЛАСИРАТ 50 ГОДИШНИТЕ ПАНЕЛКИ, АМА СДЕЛКИ С ТЯХ РЯДКО СТАВАТ.Друго си е затворен комплекс, всичмко ново, хубава изолация, здрави инсталации, модерни асансьори, подземен топъл гараж, домоуправител, който се грижи за всичко. Бижу.
177
0
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: МхмВиж какво ще ти кажа: Искам в заключение да обобщя, че този спор който го водим е безсмислен. Разбирам че имаш интерес да убедиш някого колко хубави са цените на имотния пазар, но няма как да убедиш че си прав. Никой няма да се хване.Така преди известно време ни правеха демонстрация на прахосмукачки "Рейнбоу" и ни убеждаваха че са на прекрасна цена. Да, знам че са хубави, но тук няма пазар. Те пак ме убеждават колко ги купували. Познавам двама-трима които си купиха. Но това не е пазар.
176
1
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Мхм"Не знам това какво отношение има към търговията с вече съществуващи имоти?"Ами има. Има защото не са само съществуващите имоти, там е работата.Има много построени нови сгради на фона на намаляващото население на България.Много от тях с по един собственик (или фирма).Тук някой правилно го нарече "балон".И сега балончето се пука та пука, ей така "пук-пук-пук"!Участвал съм лично в проектиране на такива сгради които после не могат да ги продадат. Нови а не стари.
175
0
 
1
 
! Отговори
Стар преди 6 години
В *** Десислава Николова: "София отново изпреварва средноевропейския стандарт на живот". Това го свържи с коментара ми 179.
174
1
 
1
 
! Отговори
Стар преди 6 години
До 183.Все пак кажи, кой финансист официално го признава, защото не намирам такъв ?
173
1
 
3
 
! Отговори
n преди 6 години
До СтарСамо напиши "имотен балон " в гугъл и чети ,ще ти излезнат статия след статия от финансови институции и екперти по финанси,не брокери подчертавам Няма ръст до безкрай
172
0
 
5
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До мхмСпоред теб каква част от жилищата в София не се обитават, не се отдават под наем и не се продават? Чувал съм числа от порядъка на 20-25 процента. И че именно този факт държи сравнително високи продажни цени на жилищата в София.
171
0
 
0
 
! Отговори
Стар преди 6 години
До 180.Кой финансист официално го е признал ?
170
2
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
До СтарКачествени жилища в София няма .България е на челно място с най лош сграден фонд в светаПреди да пишеш чети малко Балона при цените в София е факт ,дори и финансисти вече официално го признаха Брокерските статтии не са фактор защото там са едни и същи глупости до безкрай
169
5
 
3
 
! Отговори
Стар преди 6 години
Всички говорят за имотен балон, но малко знаят какво е това. Важна е реалната покупателна способност, а тя зависи от доходите. Доходите в София не са това, което бяха преди 10 години, а още по-малко преди 20. Именно хората с високи доходи вдигат цените, но само на определени жилища. Качествени жилища, каквито търсят. Само че всички се юрнаха да продават панелки на същите цени, подведени от брокери, но е видно, че няма кой да ги купи. Затова няма балон.
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цените в атина са ниски - 40 %, защото има голяма криза вече 10 години и високи данъци . жилища на възраст 40+ години, където трябва основен ремонт, за банята лично платих 5 000 евро преди 5 години, направи си извод, че трябва да имаш още примерно 15 000 евро за основен ремонт + цената. а новото строителство е скъпо. да купуваш в гърция е все още според мен рисков фактор.
167
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
медиите са част от балона
166
1
 
21
 
! Отговори
Купувайте, "умн преди 6 години
Хайдеее, кой разбира, инвестирааа! Всичко е толкова логично - населението расте, инфраструктурата е чудесна, чужденците се избиват да емигрират у нас, доходите са ни високи, банките няма да вдигнат лихвите догодина, балон няма! След 10 години ще сме 20 милиона, апартаментите няма да стоят празни! Купувайте, моля!
165
2
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До Розовата пантераТова със смрадта и грозните фасади ще се оправи с времето, гаранция! :) Отдавам и апартаменти по 1200 евро в топ център с леко намирисващ и не до там лицеприятен вход заради удобствата на локацията. Иначе на никой не му е приятно, факт.. Основната теза на вклчването ми в дискусията остава обаче, че пазара се движи от мого повече фактори, отколкото смятат хората, които не са част от този пазар.
164
0
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До Розовата пантераРазбира се, просто дадох пример с там, както и пример с друг тип инвестиция, например производство. Рисковете са различни, за това и съответните очаквания. И все пак тук едно жилище на опашката на коня ще си остане добро и след 100 години ако не ни помете война. Апропо, отказал съм доста хора да се набутват заради нереалистични очаквания, каквато смятам също за съществена част от работата ми на консултант :)