Ремонтни трепети на пл. "Славейков" – слагат новото обзавеждане

Ще осветяват трамвайното трасе с лампи от ковано желязо
31 окт 2018 15:15,
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес започна монтирането на новото градско обзавеждане на столичния площад "Славейков". Обновяването на емблематичния площад е част от проекта за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев".

Със специална техника беше поставена монтирана първата пергола - арка, покрита с пълзящи растения.

Проектът съдържа общо 15 перголи, които са изработени от стомана и са боядисани в цвят графит. Те са част от акцентите в новия вид.

На място присъстваха главният архитект на София Здравко Здравков, заместник-кметът Евгени Крусев и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

По перголите ще има цветни тенти, които да осигуряват сянка през летните месеци.

"След тях ще бъдат монтирани и щандовете за книги", обясни архитект Радомира Методиева.

След ремонта се очаква да се възстанови и работата на фонтана на площада.

На целия площад ще има общо 32 пейки, ще се сложат и стойки за велосипеди.

Ще се запази и пейката на баща и син Славейкови. Около трамвайната линия пък ще бъде сложено осветление, което ще имитира лампите от стара София - стълбовете ще са от ковано желязо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кога е планирана първата жертва от токов удар на фонтана на площада?
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сведение на селяните които не знаят,че на Славийков някога нямаше пияни клошари с кашони да продават книги,които никога не са чели.Ако ще златни лампи да сложат на Бойко мафиоза фирмите,едно е ясно окрадохте парите и разсипахте София.Един ден ще ви съдят за това.няма къде да избягате.Проклети да сте.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление същите тези провансали, които управляват града ни, ще оставят и книжния битак, на който пияници с мръсни ръце продават книги от кашони за банани.....Кому е нужен този битак - тук не става върпос за традиция и няма нищо чаровно, макар куп нови софиянци да ревнат колко милеели за него.Това е мръсен тумор в центъра на софия - без него бихме имали хубав и широк площад, какъвто определено липсва в центъра, а и изобщо.
25
1
 
17
 
! Отговори
Стара баба софиянка преди 5 години
Докато кмета и главния архитект са от провинцията, София ще загуби напълно облика си. Вървя по улиците и не мога да позная моя град от детството ми. Изтекоха се кестените по Скобелев, разрушиха се къщи паметници на културата. Къде в Европа някой си е позволил да руши старите сгради . Фандъкова да даде акъл да асфалтират Шанс Зе лизе, да съборят Бранденбург,, в Рим да махнат форума и Колизеума и да построят молове
24
0
 
9
 
! Отговори
неуместността преди 5 години
на фонтана на площад Славейков като форма ,размер ,ситуиране спрямо ходовите линии и функционалност е сравнима само с така наречената "пъпкъ на Фъндъкова" на пешаходната Витошка. Но въпреки това усилията за съхраняване и "ъпдейтване" са нескончаеми.
23
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До #25,Ерудитите на днесбг имат предвид братята Петко и Пенчо Славейкови...
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Кои са тези братя Славейкови, че те са много - политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публицистът Рачо Славейков и поетът Пенчо Славейков. Я пак ерудите. И площада е Славейков.
21
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Съгласно ерудитите на днесбг, в чиято компетентност нямаме причини да се съмняваме, площадът носи името на братя Славейкови, а "Г.С.Раковски" е булевард. И, разбира се, кв. Редута се намира в самия център на гр. София.
20
4
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА ЗА ДАНЧЕТО! преди 5 години
Девиз на ГЕРБ:"Грозно и некачествено, но затова пък скъпо!"ОСТАВКА!!!!!
19
6
 
15
 
! Отговори
:( преди 5 години
Сиво, ориенталско и некачествено. Все едно правят площада на малко селце в Анадола. Крадливи гейберастки отпадъци. Тези пари, дето ги откраднаха за лекарства да ги дават.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пешоразвълнува ли се пешко :)
17
1
 
4
 
! Отговори
Фандъкова до 11 преди 5 години
Аз от съселяни се не впрегам.
16
11
 
9
 
! Отговори
на барикадите преди 5 години
*** комсомолците от Спаси София веднага да грабват фотоапаратите и да ходят да снимат всяка фуга!!
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спаси София са били на Позитано 20 за получаване на нови инструкции от госпожа лъжа!
14
1
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Ламарината не е много подходящ материал за обществени проекти.защото обществото ще трябва да го поддържа много дълго време след това .Не е задължително да печели най-евтиния проект и да има толкова много железа;)Напомня на оградите на къщи от комунизма.От някое предприятие изхвърлили ламарини от които пресата отрязала някви кръгчета и нали всеки има електрожен ,оградата готова. Тези огради са много емблематични за комунизма. Четвърт колона от ламарина .А колко щеше да струват травентинови колони
13
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Снимка 13 ще разбуни джендърските страсти.
12
7
 
6
 
! Отговори
Спаси София корупция преди 5 години
Организацията Спаси София защо не е била на церемонията? Или са били заети да боядисват пейки при паметника на Людмила Живкова?
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи......какви ще са пейките НЕ ми дреме.КАКВО СТАНА С ИЗОЛАЦИЯТА НА ТЕАМВАЙНОТО ТРАСЕ?????????Или и това се замете под килима? Както на завоя преди Своге - изринаха няколко кубика асвалт и го замениха с друг , НО ВИРАЖА НЕ ОПРАВИХА!!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
Стигнах само до Снимка 6, обърнете внимание как са "подредени" плочките, показани на нея :)))))))))))))))))))))))) Другото ще ида да го видя на живо :))))))))))))))))
9
10
 
4
 
! Отговори
Борис Борисов преди 5 години
Като основател на Спаси София призовавам Фандъкова заедно с цялото некадъро ръководство да се оттеглят! Време е градът да бъде поет от компетентни и образовани хора, каквито сме моят екип, учили в Париж, марсилия и Лил! Ние гарантираме внасяне на ред, организация, чистота, отчестност, бус ленти навсякъде, велоалеи, зони за отдих, повече дървета! Ние ще работим успешно и успоредно с БСП при 100 процента прозрачност! Да върнем София на Софиянци и да направим столицата отново велика!