Таксиджиите в София искат трикратно увеличаване на началната такса

Столичната община ги освободи от такси до края на 2021 г.
26 юни 2020 21:00, Анисия Иванова
98

В следващите месеци таксиметровите компании в София няма да плащат такси на общината. Колко ще струва на общинския бюджет тази мярка за подпомагане на бизнеса?

Седмиците извънредно положение сринаха оборотите на таксиметровите компании в София, разказва Кирил Ризов, таксиметров шофьор повече от 30 години.

"Коронавирус кризата се отрази много зле. Веднага след 13 март оборотите паднаха до 20% от това, което бяха до 13 март", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

В тази връзка 2/3 от шофьорите въобще спряха да работят, някои си върнаха разрешителните. Затова общината в София ги освободи от таксата в размер на 25 лв. за следващите 18 месеца.

"Внесохме доклад, с който ги освобождаваме от таксите за издаване на стикери за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г. Това е малка помощ, но мисля, че е една правилна крачка в посока на подпомагане на таксиметровия бранш", посочи общинският съветник Карлос Контрера.

Решението ще струва около 250 хил. лв. на столичния бюджет. За да се върне оборотът темповете на живот също трябва да се възвърнат.

"За нас е важно. Колкото по-бързо се отворят местата за масово посещение, за да може нашия оборот да се вдигне, това е главното за нас, до тогава нашите обороти няма да могат да надхвърлят 50%", отбеляза Кирил Ризов от Съюз Такси.

Отстъпената такса няма да се отрази върху цените на таксиметровите услуги. Браншът предлага да се намали и данъка. А общинските съветници са приготвили и писмо до Народното събрание. Таксиметровите компании искат и трикратно увеличаване на първоначалната такса като ответна мярка срещу късите курсове.


98
Още от София
Спечелете билет за Restart Life Fest
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
1
 
! Отговори
Димо преди 2 седмици
Като е висока началната такса всеки адрес ще е апетитен.
Аз често пътувам Сердика-Банишора.
Нека да я увеличат, защото сега кратките курсове никой бакшиш не ги взема и се налага да пиша в програмата за поръчка на такси "ще дам пет лева", за да дойде някой.

Във всяка европейска столица таксито е "екстра", която има премиум цена спрямо градския транспорт.

В София от край до край Горубляне - Банкя мога да стигна за 10 въшливи евро с такси.

Ако на някого това му е скъпо, да се вози в метрото.
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А таковата им баничка не ще ли??? Само питам, не че нещо.......
87
0
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 2 седмици
Като излезеш от аерогара София и видиш Витоша, ти става мило.
Като ползваш таксиметрови услуги, ти прилошава и се питаш защо ли те мъчи още онази страшна болест, наречена носталгия. Изпарява се моментално, щом седнеш при самонадеян таксиметров шофьор в кола, която не винаги отговаря на условията за хигиена. И ако дадеш по стар навик бакшиш, не получаваш дори едно "благодаря".
86
2
 
3
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 2 седмици
От мои наблюдения живота около 2000-2006-та година беше най-достъпен , във ВТ взимаш такси до ЖП-гарата ,даваш 1(ЕДИН) лев и даже и бакшиш му оставяш. До близкото село 2лв .
В дискотеката бутилка "Завой клуб" 7лв, "Спирт" тамън беше на м0да -8лв. Отиваме 4човека на дискотека ,40ст за кафе преди да отворят , по 2лв за водка, по 1 лв за да хапнем от "Къщата на глада" и по 1лв за такси към село..... А заплатката ми беше 220кинта ,
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи да им махнат таксите, да им намалят данъците. А те да увеличат цените тройно.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да си слагат каквито искат цени. Ако държавата си е на мястото - може да им сложи максимални тарифи, но не и минимални. Минималните са само да пазят определени фирми и означава липса на конкуренция. Колкото и кусури да има (гр)адския транспорт, поне в София го има.
83
0
 
14
 
! Отговори
Доктор преди 2 седмици
Бакшиш се управлява само с бой ! Видиш ли бакшиш, спукай му гумата, напердаши го или му се изхрачи в лицето - и пак ще е малко !
82
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
прави са
81
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако такситата можеха да вървят с вода, бакшишите пак щяха да я крадат от язовирите, да мрънкат, че им е скъпа и да искат преференции от държавата.
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Таксиметровите компании искат и трикратно увеличаване на първоначалната такса като ответна мярка срещу късите курсове.

Ами да си сложат минимална цена на услуга. Ако правиш дълъг курс, защо да се плаща отново тройна ппървоначална цена?
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ви ли прави впечатление,че най-много искат мутрите със заведенията ,бакшишите,лекарите,полицаите-т.е.тези,които най-много крадат
78
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МАЙ МНОГО ВЗЕХА ДА ИСКАТ,А ДА НЕ ВЗЕМЕМ НИЕ ДА ПОИСКАМЕ ЕДИХ ХУБАВ БОЙКОТ ДА ИМ СПРЕТНЕМ НА БАКШИШИТЕ?АБЕ КАК В ТАЯ ДЪРЖАВА ВСЕКИ ИСКА ДА ВЗЕМА БЕЗ ДА ДАВА НИЩО?
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГАБ - ГАДНИ АЛЧНИ БАКШИШИ
76
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 2 седмици
Да представят исканията си пред протопрезвитер Кусан Хадавян.
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пропаднала държава
74
0
 
18
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 2 седмици
Да се трудиш е добре, но е по-добре да е по родните места. Пък и "гевреците" за толкова са учили.
73
0
 
7
 
! Отговори
Беееее яяяяяя преди 2 седмици
А са си вдигнали таксите - а съм ги вдигнал във въздуха. Казах.
72
0
 
20
 
! Отговори
Рео преди 2 седмици
Аз предлагам докторите да вземат по-висока такса за леки заболявания, а магазинерите за малки покупки.
71
0
 
26
 
! Отговори
БълГарин от САЩ преди 2 седмици
Аз в България си вземам кола под наем. Да се возя в раздрънкана таратайка без климатик и да ме кара бесен, вмирисан шофьор и да ми пуши цигари е немислимо.
70
0
 
34
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Първоначалната такса е точно за това, че този който ще те превозва ти отваря багажника и слага багажа ти вътре. После ти отваря вратата, качваш се, затваря и се качва на мястото си и потегля. Ако търсиш хотел, той трябва да знае къде в реално време е по-евтино и има ли свободни места. Ето затова е тази първоначална такса. В БГ, не трябва изобщо да има такава такса. Ти едва мънеш багажа, оня седи и те гледа и вика "Слагай в багажника, аз да си допуша цигарата". Аре без такса, а?