"Грийнпийс" с инсталация от пластмасови отпадъци пред МОСВ

Екоактивистите недоволстват заради плаващото сметище в р. Искър
21 яну 2021 15:28, Ния Христова
15
 
Инсталация от пластмасови отпадъци, която символизира вълна, посрещна служителите на Министерството на околната среда и водите тази сутрин.
 
Екоактивистите недоволстват заради плаващото сметище в река Искър край Своге и замърсяването на реките с отпадъци. Според природозащитниците, това не е единично явление, проблемът е системен , а причината - държавата не е направила необходимото за разделното събиране на отпадъците.
 
"Днес сме тук, за да покажем съвсем нагледно какво би се случило метафорично, ако продължава по този начин да действа системата за управлението на отпадъците у нас. За тази система и за това състояние до голяма степен е отговорно МОСВ, защото системен е проблемът със замърсяванията с пластмасови отпадъци по всички дерета и реки из страната и не се предприемат стъпки за решаването му", посочи пред Bulgaria ON AIR Евгения Ташева от организацията.
 
"Може да си представите 20 такива вълни всяка една секунда заливат планетата с пластмаса за еднократна употреба", каза Илияна Стоилова от проекта WIND2WIN.
 
"Ние в годините сме предлагали много пъти различни методи за решаването му и днес сме тук, за да кажем този, който е най-ефективен - това е депозит върху всяка бутилка. Под депозит се разбира малка сума, но достатъчно голяма да мотивира човек да върне празната си бутилка, в който и да е магазин. Това е система, която действа в над 40 страни по целия свят, 10 от тях са в Европа", допълни Ташева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от тях да помага за чистенето на язовира? Само питам де.
14
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Да вземат да засадят една гора и да има видима полза от усвояването на милионите грандове.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа, преди 50 години.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължете супермаркетите и складовете за напитки и храна да си поставят такива машини, продават ги в Германия и са доста ефикасни,но трябва и след това да извозвате към някой завод пластмасата,ако може да не е в България!
11
2
 
4
 
! Отговори
пулев преди 3 години
какви протести какви активистки, я Ревизоро излез и ги глоби по една глоба за замърсяване пред МОСВ, пък и по една глоба за противоепидемичните мерки...
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г.жа активистката не разбира, че проблемът е много по - сериозен и той се корени в умишленото унищожаване на просветната система, още 5 години и ситуацията ще е по - зле от латинска америка, ще се радваме ако немарим хора дето пишат да станат учители като в килийните училища. Учителят по математика в 4 клас не може да реши правилно задачата на детето и то не една, ами системно не знае как се решават задачите, гледамги на Zoom и не вярвам какво се случва. Та от образованиет тръгва и този проблем.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПомня, прясното мляко също беше в зелени стъклени бутилки,киселото мляко също в прозрачни стъклени бурканчета и всички бутилки и стъкла , се приемаха обратно в супермаркетите срещу заплащане.Не се използваше пластмаса за хранителни продукти изобщо през соца.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6В началото на 90-те почти нямаше пластмаса безалкохолните и дори олиото бяха във стъклени бутилки, олиото беше в едни зелени стъклени бутилки.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако може завода за преработка да е извън България,иначе ще налетят и тука да стоварват отпадъци,няма да има отърване,като знаем колко безотговорни са алчните ни и дебелооки бизнесмени.А вие не се правете,че не виждате вносителите на смет и причинителите на замърсяване,само едни машини няма да спорат вноса на отпадъци!А на Ковачки кой му стоварва отпадъци и замърсява и кой е подписал договора?Кьорави ли сте?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да има всякакви машини ама българинът е бохем той с дребни стотинки не се занимава. По му е лесно да си метне *** в реката отколкото да си го носи до контейнера за смет. Има разбира се варианти за да се намали и използването на пластмаси и изхвърлянето им където им падне но на първо място трябва да си сменим мисленето, че някой ни е длъжен да почисти след като сме освинили Малките стъпки почват от нас самите за да продължат чрез институциите. Ако ние цапаме и 200 мерки няма да помогнат
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
одавна трябваше да се направи това!навсякъде има незаконни сметища, всеки хвърля където му падне!срам за уж европейска страна!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕС отдавна има такива машини,заплащаш бутилката и след връщането в машината,ти излиза хартиено бонче колко бутилки и каква сума ти връща,колкото си платил при покупката, толкова пари ти връща и при връщането. Има и специален начин да разпознава бутилките,дали са за връщане или са фалшиви,ако са фалшиви,машината ти изплюва бутилката обратно и не я взема.След това, приетите пластмасови бутилки отиват за преработка.Събират се в определени дни,а не всеки ден и пътуват към завод за преработка
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчистете, ама с ваши пари и труд не само да давате акъл на другите. Като ходя на походи в планината един фас не съм изхвърлил.
2
2
 
8
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Ей, уж активисти, ако наистина милеете за природата ще отидете лично да чистите отпадъците, или да платите определена сума на фирмите, които почистват, или да следите кога и как определени груби изхвърлят *** си в реките или горите на България. вместо това, начело с октопода белев, крадете, лъжете и протестирате. Направете нещо, не бройте костенурки.....срещу милиарди евра по евр. програми!!!!!!!!!!!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепям инициативата,да закупят веднага машини от Германия и да задължат всички супермаркети и складове за напитки,храна да си слагат такива машини.и пластмасата да се преработва на найлон,маси,столове,кофи,торбички за смет,бутилки....... и т.н.Но това е малко,трябва и имената на хората,държавите и фирмите внасящи смет в България да изпишете ясно и да им търсите съдебна отговорност!