Превръщат Централната минерална баня в балнеоцентър

Регионалният исторически музей ще остане в същата сграда
27 апр 2021 23:30, Ния Христова
22
Превръщат Централната минерална баня в балнеоцентър
Снимка: БГНЕС
Планът за обновяването на Централната минерална баня, който е разработен от ОП "Софияплан", вече е внесен в Столичния общински съвет, съобщи БНР.
 
Предвижда се столичани отново да могат да ползват ценната минерална вода в балнеоцентър, който ще се обособи в познатата сграда, без да се налага Регионалният исторически музей да се премества.
 
"Радваме се, че гражданската активност даде резултат", каза арх. Надежда Сучева от сдружение "Термално-нормално".
 
Тя обясни, че предстои дълъг път, докато се реализира идеята (очаква се работата по проекта да приключи през 2027 г.), но важното е проектът да е устойчив, да не се променя предназначението и банята да се развива във времето като термален център.
 
"Изворът разполага с дебит 12,8 литра в секунда. Трябва да използваме този ценен ресурс. Така, освен че ще спомага за здравето на хората, банята ще направи града още по-привлекателен", смята арх. Сучева.
 
Освен за самата сграда, трябва да се помисли за инфраструктурата, както и за повишаване удобството и атрактивността в района, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
53
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
познавам Надка, злобна е
8
0
 
101
 
! Отговори
Димитрова преди 2 години
Надка Сучева и изключително злобна и самовлюбена, каквото и да прави е за париУчи архитектура заради парите откраднати от баща и по комунистическо времеЗла жена
7
0
 
32
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Нещата не са толкова прости. Столична община вече два пъти дава банята на концесия, но никой не я иска. Оказва се, че бизнес инвестицията е нерентабилна.Проблем е, че пред банята няма паркинг.Концесионерът трябва да инвестира еднократно около 10 милиона за вътрешен ремонт и отделно по половин милион годишно такса на Общината.Освен това, трябва да плаща заплати на персонала, ток, канализация на водата, данъци и др.Това означава билет за баня от 10 лв на човек, за да има някаква печалба.
6
0
 
30
 
! Отговори
Х преди 2 години
Явно пак ще се усвояват някви пари до 2027
5
1
 
46
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Потърсете в Гугъл 'надежда Сучева"Някаква архитектка дето се занимавала с плетени пуловери от прежда секънд хенд и хал хабер не си е бачкала по специалността.Вижте я в Гугъл...Урунгел бе чУек - жив урунгел.На тая даже няма да И го покажа.
4
1
 
41
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
"арх. Надежда Сучева от сдружение "Термално-нормално".....Термално - нормално значи!И архитектура от г-жа Сучева!Усвояване ще има пак...*** ви деееа
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ и ДКЕВР постоянно качват цената на топлата вода а СДС закриха и обществените бани още при Костов и къде ще се къпят.
2
2
 
24
 
! Отговори
Маджарин преди 2 години
В Будапеща са по-находчиви и използват ползотворно минералните си извори.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, най после им дойде акъла в главата. Нещо толкова ценно в центъра на града и де не се ползва е престъпление. Някога хората са били далеч по-умни.