8500 българи умират годишно заради мръсния въздух

Страната ни е на трето място в света след Северна Корея и Босна
24 ное 2021 16:30, Нели Христова
92
8500 българи умират годишно заради мръсния въздух
Снимка: БГНЕС

Концентрацията на PM2,5 във въздуха на София понастоящем е 6,1 пъти над годишната препоръчителна стойност на СЗО за качество на въздуха, според Индекса за качество на въздуха (AQI).

В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които загиват при автомобилни катастрофи според официалните данни на Световната здравна организация.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха (след Северна Корея и Босна и Херцеговина). По данни на СЗО ниското качество на въздуха струва 29,5% от БВП на страната поради намалена производителност и разходи за здравеопазване.

Замърсяването на въздуха все още причинява около 400 000 смъртни случая годишно в Европа. И въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и дори със серен диоксид (SO2).

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.

По данни на СЗО, хроничното обезлюдяване на провинциите и произтичащото от това преместване на хора и преустройство в столицата задълбочават проблема. Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от транспорт, за да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива.

Основните замърсители на въздуха в София са от отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността в и около покрайнините на града. Специфичните метеорологични условия допринасят за настоящите високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и фактът, че София е разположена в долина, в която сравнително често се образува инверсия, която не позволява на мръсния въздух да "избяга".

Съобщава се, че 25% от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистените улици, праха при строителни дейности и паркирането в зелените площи, известно като т.нар. ресуспендиране на почвата и праха.

AQI препоръчва при концентрация на опасни фини прахови частици да се затварят прозорците, за да се избегне мръсния външен въздух, а чувствителните групи да намалят физическите упражнения на открито.

Според AQI най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се нарежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

 


92
Още от Страната
В четвъртък ще е без валежи, с повече слънчеви часове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 1 седмица
"В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха."Това е абсолютно измислено твърдение!За да твърдиш, че 8500 души са умрели преждевременно, това означава, че ти знаеш "кога е трябвало" да умрат, а те - взели че умрели по-рано.И доколкото само Бог знае кой кога ще умре - да се твърди, че нечия смърт е ПРЕЖДЕВРЕМЕННА - е безобразна лъжа. Всеки умира когато трябва.
81
0
 
2
 
! Отговори
чекай преди 1 седмица
*** како!кък тъй шъ пишиш от мръсен въздух,като има КОВИД?шъ тъ уволят,внимавай!
80
0
 
2
 
! Отговори
пълен смях преди 1 седмица
и от какво е замърсен въздуха в Северна Корея ??????????????????Нали нямат нико автомобили,нито заводи????????
79
1
 
0
 
! Отговори
моето мнение преди 1 седмица
Но пък дишащите мръсен въздух имат по силна имунна система и прекарват по леко ковита!
78
0
 
1
 
! Отговори
Е затова преди 1 седмица
доматите станаха по пет лева килото - щото всеки се бута в София да реве, че му е мръсен въздуха. А села като картинки пустеят.
77
1
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 1 седмица
И на мен ми е интересно, как държави като Босна и С. Корея, които нямат никакво производство и автомобилен парк примерно, как имат голямо замърсяване, по-голямо от Китай, Ю. Корея, Франция, Германия с по 50-60 милиона автомобила? И да ги пишат ковид и ще ни ваксинират още по 6 пъти.
76
0
 
4
 
! Отговори
Читател преди 1 седмица
Абсолютно манипулираща статия. СЗО няма капацитет и средства да оцени колко струва т.н мръсен въздух от БВП.Бройките уж умрели от мръсен въздух са изцяло моделни представи, без анатомични изследвания, в БГ няма нито един случай на починал от ФПЧ, подтвърден с медицинска експертиза. В статията се смесват въглеродни емисии и ФПЧ, игнорира се факта че у нас е единствената ТЕЦ изобщо без комин, с пълно улавяне на дим и частици. Неспирни манипулации и промивки на мозъци.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами носете ги тия маски най - после бре хора! Най хубаво да станат задължителни маските от октомври до май! Откажете цигарите и дишайте само когато сте вкъщи на закрито!
74
3
 
4
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 1 седмица
Най-важното е БГ в ЕС и НАТО.....
73
3
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
То СЗО казва че Ковид бил леле-мале и ваксините били "баси яката работа" ..............
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
21:19 е часа. Гледам в Банкя въздуха е три пъти по-замърсен от тоя във Факултето - данни на airtube.info - и нямам обяснение.
71
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Има голяма разлика в замърсяването в София през лятото и през зимата. През лятото то не надвишава нормите и обикновено е три пъти под нормите в пиковите си стойности. През зимата горят печките и замърсяването с ФПЧ стига до 6-10 пъти над нормите. Според Фандъкова и бандата й, виновни били автомобилите!
70
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Ами ще умираме като ни залъгват, че автомобилите са голям замърсител на въздуха с ФПЧ, а те не са такива, но се намират много бaлъци, които вярват на тази лъжа. Замърсяването от ауспусите на колите е под половин процент от максимално допустимите норми, а от отоплението е няколко пъти над нормите.
69
4
 
9
 
! Отговори
дд преди 1 седмица
Ако се ваксинират няма да умрат.
68
5
 
6
 
! Отговори
Шонко Нъри преди 1 седмица
Боко не го интересува защото вече не е в България.
67
4
 
19
 
! Отговори
kris преди 1 седмица
Нищо!! Важното е да сме Факсинирани, останалите умирания са без значение!
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе важното е да бичим *** и да караме дизели с избушени катализатори после ще слагаме ваксини и всичко е топ.
65
1
 
19
 
! Отговори
-- преди 1 седмица
Алоо днес.бг. тоя път прекалихте.Всеки ден ни давахте да четем списъци с починали от ковид а пък сега хората били умирали и от мръсния въздух. Вие или сте се повредили или са ви спрели парите за да плашите хората с ковида.
64
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
До Анонимен 45 - с твоите зелени прocтотии ще изпоизмрем от студ и глад, бе !!!! Всички знаем, че най-големите замърсители са незаконните хъхpeшки свърталища !!!
63
1
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 седмица
....Е ОТ ТОВА ЛИ УМРЕХА ДНЕС ПАК 150-ЧОВЕКА .....ХА,ХА,ХАААААААААА