БСП-София призова за протест срещу демонтажа на ПСА

Социалистите се събират в 18:00 часа тази вечер
13 дек 2023 15:27, Александър Попов
119
БСП-София призова за протест срещу демонтажа на ПСА
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководството на Градския съвет на БСП - София призовава всички членове, симпатизанти и граждани да заявят ясно позицията си срещу гаврата с Паметника на Съветската армия и унищожаването на паметта като подкрепят с присъствието си протеста в Княжеската градина в 18:00 часа тази вечер.

"Нека да се съберем там от страната на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и да се противопоставим категорично на безпаметните и безродниците. Нека не им позволяваме повече да безчинстват върху българската история и памет", призова председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

По-рано днес той, заедно с останалите общински съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и с колегите им от "Възраждане", внесе доклад в СОС с две искания. Първото е за отмяна на решение №168 по протокол №72 от 09.03.2023 г. на СОС, с което Столична община "изисква от областния управтиел на област София да предприеме всички необходими фактически и правни действия по преместване на Монумент "Паметник на Съветската армия" в Музея на изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ държавен терен извън централната градска част на София", а второто - за произвеждане на местен референдум в Столична община за това дали Паметникът на Съветската армия да остане в Княжеската градина.

"Тази сутрин в 10,00 часа трябваше да проведем поредната среща от разговорите с представителите на ПП-ДБ-СС в СОС по политики и приоритети. Отменихме я. Вместо това, с колегите от "Възраждане" внесохме доклад за референдум за запазване на Паметника на Съветската армия, каза Иван Таков. - През цялата предизборна кампания слушахме високопарни заявки от ПП-ДБ-СС за демонтаж на модела ГЕРБ в Столична община, а вместо това сме свидетели как демонтират паметта и културно-историческото наследство на София. Къде им е разрешението за строеж? Къде са проектите за реконструкция и реставрация, които задължително са съгласувани с Министерство на културата? Къде е планът за безопасност и здраве, който също трябва да бъде съгласуван с Министерство на културата? Очевидно ги няма тези документи. Което означава, че сме свидетели на самоуправство. Виждаме държавата да извършва незаконни действия. Днес ние ще сезираме всички компетентни органи за това самоуправство", заяви Таков.

Председателят на БСП - София отбеляза, че веднъж вече Градската организация на столичните социалисти ремонтира Паметника на Съветската армия.

"Ще го направим и втори път, независимо какви поражения ще му нанесат днешните варвари, заяви той. - Това е български паметник, изработен от български скулптори, направен с пари, дарени от български граждани. Към днешна дата оценката на монумента е над 20 милиона лева. С какво ще го заменят? С поредната безумна инсталация от "Али Експрес" ли? Или с химически тоалетни и павилион за цаца, с които запълниха празното място, оставено от взривения мавзолей?!".

Иван Таков припомни, че групата на МК "БСП за България" поиска от кмета Терзиев да бъде направен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община след дългогодишното управление на ГЕРБ.

"Вместо това всички се занимават с демонтирането на Паметника на Съветската армия. Целта е само една - отвличане на вниманието от важните за града проблеми и от провала на управлението на държавата и на общината, коментира Иван Таков. - Ако държавата не се вземе в ръце, не си изпълни задълженията и не спре да прави закононарушения, ние нямаме друг избор, освен да продължим с нашите граждански протести".

Лидерът на столичните социалисти предположи, че в момента се подготвя сглобка и в СОС, като тази на национално ниво. "Дали ще има избран председател на СОС на заседанието в понеделник може да кажат само ПП-ДБ и ГЕРБ. Явно техните началници са се разбрали по този начин да преперат старото управление на СО, коментира Иван Таков. - Халал да им е! Да се събират и да си управляват! В тази ситуация ние ще бъдем ярка опозиция. Безобразията трябва да приключат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Евроатлант-патриот преди 4 месеца
СДО (Специална демонтажна операция) върви по план. Тя също е тридневна. И обединява народа, българския народ (за другите е трудно да кажем от кой народ са...).
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
империите изчезват, РОБИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ СЪС СВОБОДАТА СИ... ПРОБЛЕМ !!!!!!!!!!!!!!
74
1
 
1
 
! Отговори
Аз се питам друго преди 4 месеца
Кой ли сега точи зъбки да му възложат да изработи нова скулптура, която да увенчае този монумент? Който не разбира какво искам да кажа, да потърси в мрежата информация за Джоко Радивоевич (колко българи изобщо са чули за този талантлив скулптор, творил у нас?).Ще разберете какви дивотии са се вършили покрай идеята за паметник на хан Аспарух и как Людмила Живкова брутално се е намесила, за да спре работата на онзи, който спечелил конкурса и да я възложи на некадърник. Но хонорарът бил респектиращ
73
1
 
1
 
! Отговори
Към по-възрастните преди 4 месеца
Спомняте ли си стария виц, според който петима мъже разсмивали България - Васко Кеца (Васил Найденов), Гошо Летеца (първият български космонавт), Борислав (Грънчаров) певеца, Янчо Крадеца и бай Тошо Лъжеца. Спомняте ли си кой беше четвъртият от тях - Янчо? Чий баща е той?
72
2
 
3
 
! Отговори
На скрап преди 4 месеца
Абе цАрвели от бспе , вие потомци на шумкари обирали мандри и съсипали орабдвдо ми, като сте му взели омотани стоката с която се е препитавал, вие ли продажници ме призовавате да протестирам срещу този паметник, който ви държи на власт вече 70 години. Я да го, като вятъра.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Парцелът, който ще се освободи е много апетитен. Да видим, кой богаташ е най-големия връзкар. Чудесно място за небостъргач.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това с демонтажа не може да става без съгласието на новия кмет. Отрочето на ДС бързо действа, не му мисли много или ще каже, че са го подвели.
69
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
До ЗельонскиТова не е рязане на паметник! Това е специална транспортна операция !
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мога да протестирам срещу демонтажа. Харесва ми да се отвори простор на това място, да виждам Витоша и да ме грее слънцето. Благодарността към опълченци, руснаци, украинци и финладци сме я показали на Шипка.
67
3
 
2
 
! Отговори
хаххахха преди 4 месеца
Боли ме онуй нещо за това дали ни обичат или не ни обичат рашистите!
66
1
 
3
 
! Отговори
:)))) преди 4 месеца
Трябва да протестират, че иначе ще им спрат копейките ако не протестират.
65
3
 
6
 
! Отговори
ДВМ от дедо ви преди 4 месеца
ванчо , таков , другарю , та вие комунистите безчинствахте върху българската история и памет 50 г. бе ! 50 г. задължавахте българския народ да се кланя и величае една окупационна държава и войска . по голямо безчинство от това да създадете лъжлива история има ли бе другарю комунист ???
64
2
 
6
 
! Отговори
Паметника преди 4 месеца
На унижението , убийствата , Грабежите , изнасилванята . поробители ето това защитават роднините Русофили
63
6
 
1
 
! Отговори
Зельонски преди 4 месеца
Защо режете Паметника на украинската армия?
62
7
 
9
 
! Отговори
пасарела преди 4 месеца
Събирайте се , ама трябва да се действа срещу вас както вие го правихе 45 години ! Този паметник е излишен за София , има достатъчно руски наименования , все пак това е България , а не 16 република ! Прочетете и Иван Вазов / русофил / и З. Стоянов за "братушките " !
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На това място можете да сложите Паметник на истински. българи избити комунистите а за. БКП ТО АКО СЕ БЯХМЕ ПОГРИЖИЛИ СЛЕД 89 със по един свободен куршум нямаше да им слушаме простотии те
60
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След дъжд - качулка. Злото вече е непоправимо сътворено. Ако отворите руски сайтове ще прочетете неистова пълна омраза в коментари по статии за демонтажа на паметника у нас. Абсолютно единодушно ни мразят вече и хич не ги интересува дали само правителството е зад поругаването на паметника или целият български народ. Едва ли в следващите 1-2 десетилетия ще им се възстанови нормалното им отношение към нас.
59
2
 
6
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 месеца
Ще пореват ден-два, ще пореват, па ще млъкнат чИрвените содамиди [NaNH2, содамид, натриев амид], току някои от попревтасалите и грохнали членове / членки на матрията ("матушката" [отвратителна дума], партията "майка") от Княжевската градина се пренесат направо към Орландовци :). Може и да се разтегли във времето нарязването на скрапа, на ден по няколко чарка, та да висят и крещят на студа повече време :).
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моля не ходете при там. При свалянето на фигурата от ватенката са изпопадали въшки. От ХЕИ ще изпратят дезинфекционисти.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак греда за БСП. Разделят себе си от хората. Превръщат се безвъзвратно в един придатък на зависими от външни разграждащи сили, сили преливащи се между корпоративни и политически играчи.