Засаждат люляци за облагородяване на Централните софийски гробища

Продължава акцията по почистване на гробищните паркове
Обновена: 4 мар 2024 18:42 | 4 мар 2024 16:35, Красимир Ангелов
22
Засаждат люляци за облагородяване на Централните софийски гробища
Снимка: БГНЕС

Днес продължава възстановяването на Централните софийски гробища съвместно между Столичната община и инициативата Гората.бг., съобщава на своята страница във Facebook столичният кмет Васил Терзиев.

Той припомня, че преди седмица Столичната община обяви началото на мащабна акция по почистване на гробищните паркове. Още в първите дни бяха извозени десетки камиони със стотици тонове отпадъци, само от пет декара площ. Остават над 2800 - толкова е площта на всички девет гробищни парка в София, посочва кметът.

Неговата амбиция е за една година да бъде възстановена средата на местата за покой, занемарявани по думите му в продължение на 30 години. Терзиев призовава доброволци и организации да се включат и заедно с усилията на новото ръководство на ОП “Гробищни паркове”.

Столичният кмет благодари на Никола Рахнев от инициативата Гората.бг, които са сред първите, отзовали се на апела на Столичната община.

"Ден след националния празник се събираме заедно - доброволци и екипи на общината, за да премахнем нежеланата растителност и на нейно място да засадим 300 люляка", посочва Терзиев. Той вярва, че заедно граждански организации, доброволци и община ще се справят много по-бързо за възстановяване на местата, на които отдаваме заслужена почит и уважение към починалите.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Читалищната самодейност и самоуправството превзеха Столична община. Вместо планиране и организация - безотчетно харчене на пари за "доброволци" и люлячета.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бедата е, че няма как да се въведе една поне символична такса, която да плаща всеки, който има погребани близки и претендира в бъдеще семейството му да ползва същото гробно място. Това би осигурило един допълнителен приход, а от друга страна хората ще имат основание да настояват за по-добро опазване на надгробните паметници от всякакви посегателства. Но няма как да се приложи това. Или поне аз не мога да се сетя как да стане.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме да видим одобрения проект за тия стотици люляци. Ако няма проект, сертификат за произход на посадъчния материал и няма сключен договор за пет години поддръжка от съществото в клипчето, значе имаме пореден случай на самоуправство в съучастие с общински служители, а може да се окаже, че в някое горско стопанство мистериозно липсват едни 300 люляка.
18
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 2 месеца
абе, те да направят алеи, че няма влизане с кола в новата част.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Васо, по колко плаштаме на тия "доброволци"? По 1000 лева на ден ли?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Позачистиха 300 квадрата, та да ги напълнят с бракувани люляци от горското. Новото шефче много щастлива, досега не е виждало толкова пари от заплата накуп. Доброволците устре ще се снимат как държат маркуча в дъжда и мият жълтите павета и садят картофи в дупките на Бонев.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като чуя Рахнев, значи далаверата е дебела и ще делнат много пари. Явно заради тия люлячета махнаха директора на предприятието, щото не позволяваше да си правят тикток акцийки на гърба на опечалените.
14
2
 
3
 
! Отговори
Миш преди 2 месеца
Браво на този кмет. това е много добро дело. Крайно време беше .
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В испания гробищата са компактни. На 4 етажа - ниши, които се затварят и всичко е отлично организирано и не се губи плодородна земя. В моя роден град в българия гробището се разраства върху първокласен чернозем и секат черешови насаждения за да пълнят земята с пластмаса и токсини. Никога тази земя няма да е чиста за земеделие. Ей това ви е решението на проблем, който всяко общество от време оно решава според мисловния си капацитет. Писле посадиш дърво на гроба на предците си и ти го резнат
12
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
Защо само на Централни? А на Бакърена фабрика, а останалите кога? Засаждайте, но и поддържайте гробищата така, както е редно. Ходите по света, виждате каква е разликата.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
във Варна 5000лв струва гроб за вечни времена,поддържайте ги поне за тези големи пари,това е общинска работа,не на доброволци
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко им наред, люляци им липсват само. И зюмбюли на цялата разруха, да я прикриват пролетем.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Между другото, когато ходихме на помена на дядо на СЦГ, до неговия гроб, беше разкопано върху друг гроб и имаше сложена снимка на цяло семейство. Свещеникът вика не я пипайте, тва е магия. Колко злоба има у хората! Ужас!
8
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
първо изгонете индииците с колите да се спре разбиването на паметници итогава засаждаите никакви коли по алеите около гробищата има много фирмикои каквото иска да върви при тях сделки по алеите не бива да стават
7
0
 
4
 
! Отговори
мдааа преди 2 месеца
а добрия ром ше си бере и ше продава
6
0
 
7
 
! Отговори
История преди 2 месеца
После викаше баба отидохме с дедо да видим, никой немаше. Кравата и тя уплашена. Странни работи се случваха в това гробище. Попът казваше, че сигурно е неопято и душите били неспокойни.
5
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Щом до гробищата стигнаха да ни рекламират този "европейски" живот.... значи рабтоата е изключително зле навън! Излизане от ЕС/НАТО ВЕДНАГА! ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ 2 в 1.
4
0
 
6
 
! Отговори
История преди 2 месеца
Едно време в нашето село, имахме едно старо гробище, никой не помнеше кога са погребвали в него. И баба не помнеше, а тя беше 14-ти набор. Та плевнята ни беше точно над него и веднъж баба ни разказваше, една вечер си дояла кравата и вика лу гледам на прага майка с момче, баба ги попитала - вие чий сте, кода не сте от село и викаше, лу ме гледат и мълчат, викаше лу метнах менчето с млякото и да ме няма от другия изход на плевнята, бегам и са треса от страх, вика забравих си дума и всичко.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вижте първо гробищата в Швейцария, Испания и Германия. А сега вижте гробищата в Русия и България. Открихте ли 100те разлики? Дори съм сигурен, че руските са по-добри от българските, щото техните управници поне са по - заинтересовани от българските на които от нищо вече 33 години не им пука. Корумпирани комунисти
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Люляците ще чистят или ще крият мърсотията? Толкова има за оправяне в тия гробища, че украсата им с китки е последната работа.