Млечен цвик мърси река Черна, извара разнася зловония от бреговете й

Източник на замърсяването е мандра "Пършевица", която се намира в Стара планина, близо до изворите на реката
7 май 2006 16:29,
Млечен цвик мърси река Черна, извара разнася зловония от бреговете й
След изграждането на мандрата, в реката вече не живеят риби и раци. Снимка: Булфото
От две денонощия река Черна, която извира високо в Западна Стара планина, тече с неестествен бял цвят. От реката се носи неприятна миризма, а по бреговете й се е отложила извара, сигнализира кметът на монтанското село Горно Озирово Иван Андров. Информацията потвърди и кметът на община Вършец Ивайло Йорданов, в чиито административен обхват е селото.

Според кметовете, замърсяването е периодично и ставало въпрос за изливане на големи количества млечен цвик /суроватка/ от мандра "Пършевица", която се намира близо до изворите на реката. Андров каза, че след изграждането на мандрата през 1993 година, в реката не живеят риби и раци, а водата вече не се използва за пиене в Горно Озирово и в близките села, през които преминава Черна.

След сигнала са взети проби от реката, при анализа на които се оказало, че има повишено съдържание на органични вещества. "Община Вършец настоява Министерството на околната среда и водите да назначи независима експертна комисия, която да установи източника на замърсяването на река Черна. Ако такава комисия не бъде назначена, то е възможно в скоро време да преминем към ефективни протести", заяви кметът на Вършец Ивайло Йорданов.

При предишни сигнали на кметовете от община Вършец от ръководството на фирма "Пършевица" многократно са заявявали, че нейното производство не е причина за замърсяване на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание