Студен душ за 2,5 млн. българи: остават без топла вода и парно

600 хиляди са абонатите на топлофикациите у нас, 350 милиона лева пък са дълговете
12 май 2008 14:52, Златко Желев
46
Студен душ за 2,5 млн. българи: остават без топла вода и парно
Студеният душ няма да подмине никого. Снимка: Булфото

Около 2,5 милиона българи ще останат без парно и топла вода, ако топлофикационният сектор не бъде стабилизиран, обяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Спирането на топлофикациите в страната ще прекрати и износа на ток, което ще увеличи цената на електроенергията, а 8000 човека ще останат без работа, предупреждават от Асоциацията.

В момента около 600 000 са абонатите на топлофикационните дружества в страната.

От тях се събират едва 50 на сто от таксите за топлинна енергия и така общата задлъжнялост достига 350 млн.лв.

В същото време съоръженията на дружествата-производители са стари - между 25 и 30 години - и се нуждаят от обновяване, но инвестициите на топлофикациите през последните три години са само 160 млн.лв.

От Асоциацията предупредиха, че ако държавата в лицето на Министерството на околната среда и водите/МОСВ/ не осигури достатъчно квоти за парникови газове на топлофикационните дружества, те ще са принудени да включат цената за допълнително закупуване на квоти в стойността на топлинната енергия.

Асоциацията настоява при формирането на цените Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са се ръководи от средногодишна прогнозна цена на природния газ.

Средната загуба на топлофикационно дружество в страната през миналата година е била 1 млн.лв., каза Валентин Терзийски.


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се закрие!!!
45
0
 
0
 
! Отговори
Владимир Терзийски преди 12 години
Голяма част от народа за пореден път се показа колко е невеж!!!! Нали се сещате ча фалират ли топлофикацийте няма да има топла вода и парно, НО НЯМА ДА ИМА И ТОК!!!! Електропреносната система няма да издържги на натоварването когато всички си пуснат бойлери, климатици, духалки и др. неможе да ползваш нещо и да не си платиш!!! Когато отидеш в някоя кръчма и ти надпишат от съседната маса една ракия сакчаш веднага!!!! а това че комшията ти не си плаща и краде и нетб съзнателно утре и услуга ще му направите!!!!! Трябва да се направи така! Който има повече от 4 или 5 не платени сметки ме затапват всички тръби в апартамента независимо дали е топла стоне вода или ток! и ако няма пари апартамента веднага се имотекира и си прибират всичките задължения после ако неще да плаща да ходи на улицата!!! Всички сте свикнали да се оплаквате!!! и да търсите вината в другите а колко смети имаш ти не платени та имаш право да надигаш вой???? ако на целя вход ви е много не поносимо да плащаш парно отказвате се всички и проблема ти е решен! но после ще плащаш двойно за ток!!! Не може да кажеш че трябва даго ползваш но ти е скъпо и затова не плащащ!! Защото на мен знаеш ли как ми трябва един мерцедес с-класа последен модел!!! но немога да си го позволя затова си карам маздичката на 10 г.!!!! същото е и с паронто ако неможеш да си го возволиш се отказваш без да мрънкаш!!! никой не ти е виновен!!
44
0
 
0
 
! Отговори
TonyM преди 12 години
Форума е с добри мнения. От предната топла зима и аз имам по 270 лева без да съм ползвал парно. В единият ми необитаем апартамент получих сметка за ток 160 лева без никой да се е прикачвал към електромера ми. Преди дни се разходих до Електроразпределение София и подадох Контестация. Показанията бяха надвишени с текущите. Проблема е че като граждани нямаме обществен договор с тази държава, както е по света. Една позната преди много години дойде на гости от Франция. Посред нощ спряха тока за неопределено време и тя започна да крещи от ужас, защото беше помислила, че е започнала ядрена война. Тогава на Римската стена ни спираха тока непрекъснато. В крайна сметка и аз няма да си плащам парното, пък ще видим. Тони Малинов
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
драги приятели аз живея в нов блок за 4 месеца отопление(като 2 радиатора почти не са спирани ) получих сметка 435 лева, което е напълно нормално, но освен тая сметка вкоято са включени и загубите получихме и друга сметка за отопление на стълбищата, там по проект не са предвидени радиатори и щрангове, иииии жикнахме хората от топлофикация да се разберем и те бяха искрено учудени че няма радиатори и щрангове
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Да се закрие топлофикация! Крадци и изедници! Повишавала се температурата на сградата през зимата и трябва да плащам! Дрън-дрън! Ами през лятото те ли ще ми плашат загубите на климатика от тръбите за топлата вода?!?
41
0
 
1
 
! Отговори
Eva преди 12 години
Аман от топлофикация. Имам бойлер и два климатика, както и резервен план. Омръзна ми да нямам парно в студените дни на април, май и октомври и да се пържа през топлите ноември и март, защото някой някъде е решил, че ще решава въпроса за моето отопление "централно".... айде, няма нужда. И не мога да се откажа, защото трябва да им плащам абсолютно ненужните такси... Във вече изградената и платена от мен инсталация маже да се включи местен източник на топлоподаване и да се пуска съобразно нуждите на 20 семейства, а не на 2 милинна София....
40
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
MNOGO PENSINERI V OC LULIN OC ZEMLQNE TEC SOFIA MNOGO NQMA LI KOI DA VZEME MERKI
39
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
А какви са заплатите на шефовете и на хората от бордовете в топлофикационните дружества?
38
0
 
0
 
! Отговори
injenera преди 12 години
Много е лесно да се каже - "Да се закрие Топлофикация" - и после какво: да се връщаме в средновековието (като минем на дърва и въглища и се отровим тотално!) или пък да пълним джобовете на електроразпределенията, които са още по-големи бандити и дори не търпят неплащане на сметки (а сметките за един панелен апартамент ще са космически!). Да не говорим, че ако един град като София мине изцяло на отопление с ток, системата изобщо няма да издържи и ще гърми през ден!
Някой казва да си вземем климатици, но колко хора могат да си позволят климатици и поддръжката им (да не говорим, че с внос на толкова много и скъпа, чужда техника външнотърговския баланс тотолно ще се срине!), а случайно да знаете, че повечето климатици работят ефективно само до -10С?!

Решението е само в газифициране на страната и изграждане на локални отоплителни централи (като трафопостовете за електричество) или тотална газификация като в Европа и повечето развити страни, така загубите от пренос ще се намалят и съответно цените ще паднат, всичко друго ще е компромис...
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
да се създаде закон за потребителите : никой няма право да заставя български гражданин да ползва стока или услуга която не желае! а сега искаш не искаш плащаш таксата на парното , дори когато не го ползваш
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
За съжаление предложението ти не е добро. Топлофикация отказва да разглежда подобни молби на абонати с неплатена/и сметка/и.
Единственият начин е - НЕ ПЛАЩАЙТЕ СМЕТКИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Както 5,5 милиона българи карат без парно и топла вода и не разчитат на топлофикация така ще я карат и останалите 2,5 милиона.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Не се връзвайте на заглавието. Както обикновено е много далеч от съдържанието на самата статия.
Наистина от топлофикациите издеватеклстват. И ако не бяха една камара хора, които броят стотинките и въпреки това плащат - отдавна да бяха фалирали. Няма логика отпадния продукт от една инсталация да се продава като платина! Да, точно така. Подгрятата вода (направо се изпарява) служи за задвижване на огромни турбини за производство на ток. Но за да се повиши ефективността навремето умен човек се е сетил как да използва вече отработената топла вода(всъщност пара). Но как иначе щеше да има съмнения и обвиненията за огромни кражби и т.н.
Цялата статия иде да ни каже - стягайте коланите. Пак ще скачаме, но вие повече от нас!
Докато не хванем сопите няма да се оправим!
33
0
 
0
 
! Отговори
вито преди 12 години
Това е сценарий за по-високи цени. Изключително нагли хора - да взимат луда пари от данокоплатците, и в същото време искат още.

Хора, аз ви предлагам да ги оствим без клиенти (абонати) - всички да се откажат от парното и да сме 100% сигурни че ще фалират.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Вссички сте само едни големи мрънкалници и нищо повече. като всички сте наясно че не е справедливо да се плаща такса мощност и за това че тръбите минавали през жилището защо ги плащате тези пари, и то най - редовно? Ами отрежете ги тия златн тръби и им ги занесете в топлофикациите бе, те да си ги прекарват откъдето си искат. А някои са прави като твърдят че парното трябва да е евтино, топлата вода така или иначе е краен продукт при производство на енергия. Която енергия се продава неевтино, а износа пък още по малко. ЗА ВСИЧКО СМЕ ВИНОВНИ НИЕ САМИТЕ! ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА! Аз започвам да внасям бойлери...
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Напълно споделям коментар номер 30. Няма да фалират, а ще насилват уставните платци и онези, които не ползват парно, да плащат на гепачите в етажните собствености и по магистралните пътища. Мисля, че имаше една статия в blog.bg, много хубава по темата, ма сега не мога да я намеря :(
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
да фалират, иначе от къде ще крадат така масово и безнаказано
29
0
 
0
 
! Отговори
mathur преди 12 години
Защо всички плюят по Вальо топлото ,та той е подставено лице на "другарите".всичко е отивало в касите на Позитано и на вечните ДПС.Понеже сме много прост народ ще плащаме защото ние си ги искаме тези управници.Все пак трябва да крадът от някаде иначе защо е борбата да си депутат.И аз нямам един радиатор в къщи ,но плащам 80 лв. за някакви такси и ми е гот,защото съм мазохист.
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Доживяхме ли? Ех ако е истина - живот!!!
Айде дано фалират тоя път и да останат безработни на улицата всички от Топлофикация и подобни. Централното отопление е кражба по начало, защото това е просто отработената вода от електропроизводството, то даже и затова е създадено, за да се използва отпадната топла вода, ей така да влезе в полза. Затова беше супер евтино това парно при соца, щото просто се използва един *** - отработена топла вода!
Дано тоя път наистина закрият Топлофикация, да видят те как се живее в реалния живот, а не да ни грабят и крадат както те си искат! Виновните - на съд!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Ами да хванат за гушите Валю топло и другите шефове на Топлофикациите и да ги изтръскат - борчовете ще бъдат платени и куп пари ще останат !!! Къде го има това с таксите мощност - да те задължават да плащаш нещо, което не си ползвал? Ако не - да фалират, мамицата им - без тях по-добре.