В очакване на BG домати... за 3 лв. килото. Ако искаш!

20% по-скъпа шопска салата похапваме тази година
Обновена: 20 апр 2015 14:15 | 20 апр 2015 10:00,
32
В очакване на BG домати... за 3 лв. килото. Ако искаш!
Снимка: Булфото, ахрив

Всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева, обяви пред Нова телевизия Атанаска Минева, която е производител на домати. 

"С около 20 % са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година", подчерта тя.

"През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството", твърди Минева.

"Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира жената.

"Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

"Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано", заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

"Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена", коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители.

Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той. 

В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба.  Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Производителят съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

"Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева  лев на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев", разказа Данаил Стефанов.

Ценовата аномалия производителят обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука. Според  Данаил не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки, твърди той.

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква се тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
ЧК преди 9 години
Докарах ме я до положение да не можем да се изхранваме,а се водим селскостопанска страна. Не знам какво щеше да е,ако сме под ембарго да речем,да няма от къде да искаме заеми,да ни подпират разни сектори на икономиката.Ние ще си пукнем сигурно за 6 месеца. Не знам...ние толко ли сме смотани? Кога ли ще можем ние да даваме кредити и помощи на разни изпаднали държави???
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ,това е то пазарна икономика и капитализьм,,, 1000плачат,1се кефи
18
2
 
5
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
До ФХЕ, ми... там е работата, я! Че не ги е срам! Затова сме на тоя хал. Още не съм видял обесен прекупвач на площада: ей така - за сплашване и назидание на останалите ***!
17
1
 
8
 
! Отговори
ФХ преди 9 години
Как не ги е срам, бе! Вчера купих 4 портокала и 3 ябълки за 10 лв.!! Абсолютен геноцид на народа.
16
1
 
11
 
! Отговори
Ако ги продадат преди 9 години
на тази цена, значи всичко е наред. Ако не ги продадат на тази цена и се скапят, пак всичко е наред. Нали искате капитализъм, заповядайте! Носят отговорност за решенията си, за цените, за труда, за всичко. Не виждам защо обаче трябва да вземат от моите данъци, за да им ги дават като субсидии. Всичко друго ми е ясно, и засебестойността, и за печалбата и т.н.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А доматите пластмасови ли ще са?
14
1
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До АнонименЕстествено, че ще са картонен вкус. Какво като са произведени в БГ - пак са същият сорт и по същата технология като турските, гръцките, македонските и т.н. домати.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тази цена имайте късмет да е картонен на вкус! Бий прекупвача по главата, бий, бий, бий!
12
1
 
3
 
! Отговори
Monster cocky преди 9 години
Аз съм пас. Да си го набият.
11
2
 
13
 
! Отговори
... преди 9 години
Еми даже производителя си го казва, че не е нормално да са толкоз скъпи тия марули! Ама на скъпи са! Просто е скъпи са от ЛАКОМИЯ! Между другото на пазари в Пловдив съм виждал и марули и по 2,90 лв. Така, че явно разликата от 1 лв покупка от производителя и 2,9 продажна цена отива къде ми ГЛАВНО в прекупвача! Така че малки и големи тука в БГ, пък и не само тука май, НЕ Е НА ПЕЧАЛБА ДА СИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ИЛИ ПРОДАВАЧ! ПЕЧАЛБАТА Е В ПРЕКУПВАЧИТЕ! Сичко друго дето ви го кават си е ГОЛЕМА ЛЪЖА и ИЗМА
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хора ,цените на зарзаватите са европейски ,същите изкуствени *** но.............там получават поне два пъти повече
9
1
 
7
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
До Гошо ТъпотоАбе като ти чета коментара ми се струва,че нямаш нищо общо с Оня-Гошо ***./виден столичен депутат и настоящ винопроизводител/Та т'ва за шопската салата си е на 50% вярно, защото и трябва и ракия правена от грозде.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските домати са не само по-скъпи, но вече и по-безвкусни. Хората гласуват с портфейла си.
7
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
В българската субсидирана канцеларска икономика е така,и никога няма да бъде друго.
6
1
 
17
 
! Отговори
Е - преди 9 години
Спекула, спекула, спекула.....смърди, та се не трае!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
После се чудят защо купуваме турски домати масово. Еми домат с цена 4 лв. килото от пластмасовия сорт от оранжерията няма как да стане. Какви са тия лакуми, какви са им разходите толкова ? Един корен с домати дава около 10 кг., а на сезон в оранжерия може да се засадят 2 реколти. Как точно не им излиза сметката ? Баси наглите бизнесмени имаме. Еми ще ни откажат да купуваме български зеленчуци и това си е. Те искат за една година с 10 декара земя милионери да станат.
4
1
 
23
 
! Отговори
Свинаря преди 9 години
В мазата бях забравил торбичка домати купени от магазина и след няколко седмици ги намирам и нищо им няма едни лъскави и хубави... Моят съвет е който няма близки на село да даде някой лев на някоя баба да му отглежда зеленчуци няма да е грешка
3
2
 
20
 
! Отговори
то преди 9 години
тия искат от едните домати милионери да станат!Е после не се чудете защо има внос от някъде си като не сме конкурентни на пазара!
2
2
 
32
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Шопска салата се прави от узрели сладки домати и узряло бяло саламурено сирене.Сурогатите които ги продават,са далеч от тази категория,да не кажа и...вредни.(платено...съобщение)
1
3
 
25
 
! Отговори
бг преди 9 години
Бих дал 3 лв. , ако доматите са наистина хубави. Омръзна ми от гръцки и турски домати с вкус на пластмаса.