Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!

Кметът отказва да ги настани, въпреки че бежанците са със статут
388
Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!
Снимка: Кадър bTV

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Още по темата

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Според кмета на града Ивайло Симеонов жителите на Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци.

Така че заради тях той е категоричен – няма да пусне семейството да се засели трайно там.

"Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна, който и да нарушава мира на моите съграждани", отсече кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека, както и българските закони.

"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин. Така семейството попада в омагьосан кръг.

"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те са като *** доиде едно семеиство и след една година стане цяла махала прави са хората че не ги искат
234
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А,бе то не остана дума която да не цензурирате , човек вече и животните не може да напише !
233
5
 
8
 
! Отговори
Киро лейката преди 7 години
Иначе сме много толерантни , на всеки един западняк с дебел г"с не само ще го приемем но и един език ще му ударим където пожелай.
232
1
 
10
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Тези , добре няма да ги регистрираме , обаче какво правим с *** , те са истинската напаст , която затрива държавата !?
231
15
 
1
 
! Отговори
Засрами се юроде! преди 7 години
До Аз българинът, пропагандата е жестока: анти-българска, анти-човешка, вън бежанците, Динко герой и прочее. *** откога започнахте да и вярвате? Отидете в лагерите и със сигурност няма и наум да ви мине идеята че бихте могли да оцелеете така: малки деца, в мизерия, борба за хляба, без документи, без пари. Не искат да останат в БГ, но никой не ги пуска да заминат. Тайни споразумения с GB - да останат тук, заложници. Някои се опитват да се спасят в малките български градчета, като българи ..
230
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук говорим преди всичко, че трябва да се спазва законът. Кметът трябва да го спази защото е държавен служител. А после ако сирийците могат останат и могат да живеят добре значи евала. България печели.
229
1
 
26
 
! Отговори
Аз българинът преди 7 години
Разселването на мнимите бежанци продължава! По телевизията се вижда колко нахални и агресивни са мюсюлманите, изповядващи исляма, дори на чужда територия! Нагли, агресивни, безпардонно нарушаващи правата на хората, в чиято държава са влезли незаконно БЕЗ ЛИЧЕН ДОКУМЕНТ, но с един куп снимки ЗА АЛИБИ, след като 5 години са били в Турция! Как са се препитавали, ОТКЪДЕ ИМАТ ПАРИ И ДНЕС, след като не работят! КОЙ ГИ ФИНАНСИРА ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И НА БАЛКАНИТЕ?
228
0
 
16
 
! Отговори
Циник до анонимника преди 7 години
Мда....либерастчетата сте на измиране! Заради такива като вас - Европа е заприличала на арабска ***!
227
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук нацистите са много - тези които говорят от името на народа.
226
1
 
5
 
! Отговори
Циник до небългарина преди 7 години
Абе ***...затова ли всички драпат за Германия? Щото ги е страх от Хитлер? Уникално куха ти е гъдулката!
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да разбера кои си.
224
12
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Кои те пита кого си канил, и кой го интересува. Да не живееш сам в тая държава, кой ти каза че Българите няма да ги спасят, Хитлер ли? Първо попитай останалите 7 милиона и тогава се изказвай за законите. Но дори да не ти харесват трябва да ги спазваш, ти Българин ли си!
223
1
 
13
 
! Отговори
Толераст преди 7 години
Странно, ходила съм на екскурзия в Турция, трябваше да минем през КПП, проверяваха ни 4 пъти, първо българите, после турците, на връщане в обратен ред. И четирите пъти ни проверяваха документите, веднъж ни тарашиха багажа, веднъж свалиха всички от автобуса, за да претарашат целия автобус. Каква е тази нетолерантност към нас? Ние да не сме престъпници? Не може ли просто да си пресечем границата, където ни скимне? Ний с какво сме по-лоши?
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дерменджиеваре стига спами, ***, отивай да докарваш още "бежанци" за разпределение до Австрия
221
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Адвокат Кировна първата граница са бежанци тука вече са ЕМИГРАНТИ не мигранти , думичка измислена от платени клакьори ,наричаща себе си журналисти и за какво са ни тука и тях ли да храним спряха парите на деца с увреждания ,пенсионерите са на мизерни пенсии ,а ние работим безплатно
220
0
 
11
 
! Отговори
закон преди 7 години
До Българинпреминалите нелегално границата - обратно в Турция.
219
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не ги настанят в някой офис на Български Хелзински Комитет?
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре съм в на място!
217
12
 
3
 
! Отговори
Дерменджиев преди 7 години
Ние сме най-фашисткото племе в Европа. България от годиниподарява оръжие на терористите, а те убиват с тях мирнитемюсюлмани. Ще бягат хората, какво да правят! Нашата държаватрябва да приеме ако може всички бежанци от Ливан, Йордания и Турция-територията ни е огромна, а земята плодородна.
216
0
 
7
 
! Отговори
Циник до небългарина преди 7 години
Що за "нещо" си ти? Не четеш ли какво пишат нормалните българи около теб?!!