За първи път от 91 г. насам осветиха храм в Ловеч

Патриархът се включи в Света литургия в храма "Св. Св. Кирил и Методий"
30 апр 2017 12:25,
16
За първи път от 91 г. насам осветиха храм в Ловеч
Снимка: pravoslavie.bg

Българският патриарх Неофит пристигна в новия катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч, който се освещава днес. Той бе посрещнат под звуците на камбаните от Ловчанския митрополит Гавриил, от митрополитите от Светия синод, от представители на местната и централната власт, от граждани.

"Празнуваме с радост, за слава на Светите братя Кирил и Методий", заяви Негово Светейшество. Той добави, че България никога не е пренебрегвала своята вяра и това личи от днешния прекрасен ден.

Патриарх Неофит се включи в първата Света литургия, която се отслужва в катедралата.

За службата пристигнаха и бившите премиери на страната Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки, както и други политици, представители на президентството и гости.

Очаква се по-късно да дойде и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който е един от големите дарители на храма.

По-рано тази сутрин Ловчанският митрополит Гавриил и други духовници извършиха тържествено освещаване на катедралния храм, каквото не е извършвано в страната от 91 години насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е, че там останаха роднин и приятели.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво има в Ловеч, че само и липсва храм.То там хора не останаха.
11
3
 
0
 
! Отговори
БКП - ВЯРВАЩИ преди 6 години
В ОЛТАРА СА БОКО , ЦЕЦО И ЦЕЦА НА КУПОЛА СА БОКО, ЦЕЦО И ЦЕЦА НА ИКОНИТЕ ПАК БОКО , ЦЕЦО И ЦЕЦА ------ ДА АМА НЕ , КОМУНИСТИТЕ КРАДЦИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ - САМО В АДА , КОЛКОТО И ЧУЖДИ ПАРИ ДА ДАРЯТ
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имайки предвид, че населението на града се е стопило,че либсват лекари в болницата,че тя самата е пред разкапване,че в града либсва поминък,че няма учители, ученици ,няма социални работници и система да се помага на нуждаищете се хорица. Няма нищо. Там хората живеят по инерция ден за ден.С единственото желаие да отърват от това забравено от госпоспод място.Не разбирам с какво може да и помогне цялата тази суета.Всеки носи бог в душата си.
9
3
 
7
 
! Отговори
Ако преди 6 години
щете вервайте!Ловеч е един голям обран бостан?!?!?!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЦАРЯТ -СЛЪНЦЕ ПАК ТАМ ,ХЕМ ДА СИ ПОКАРА -ТОВА МУ Е ХОБИ ЗА КОЕТО ПЛАЩАМЕ ПРЕСКЪПО ДА СИ ОБИКАЛЯ СТРАНАТА НА НАШ ГРЪБ, А НИЕ ДА СТУДУВАМЕ ПО ВЛАКОВЕТЕ ДЕТО И ТЯХ ВЕЧЕ ГИ НЯМА И ХЕМ ДА ИЗМОЛИ ЗА ПРОШКА ЗА ЛАКОМИЯТА СИ !
7
5
 
4
 
! Отговори
Шиши преди 6 години
Дано не са го строили като магистралите му!
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли икони на св. боко и св цецо?
5
4
 
10
 
! Отговори
Гюнтер до 3 преди 6 години
Дядо ти Добри вместо да лицемери и да дава изпросените пари на тази пасмина извратеняци да си купуват пиене и тлъсто,и фа плащат на роми за секс,да вземе да храни бедни и просяци или да,дарява на домове за сираци.Това е да си "светец",не да лицемериш и да,се нафяваш на индулгенции.Знам че написаното няма да ви се понрави,но гонпрочетете още веднъж и помислете не е ли истина!!!
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От времето на ТОТАЛИТАРИЗМА ЛОВЕЧ ДЪРЖИ ПЪРВО МЕСТО ПО КРАЖБИ,ПРЕДАТЕЛСТВА,КОРУПЦИЯ. Веднага след него е БУРГАС. Справка от секретна статистика НА МВР1986т.В града са помаци,атеисти,мародери и тук там покръстен християнин.Много разход за тоя шум.
3
6
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
За дарител мога да приема дядо Добри от Байлово, а не и тиквата народа го е казал "с чужда пита помен прави" остава само след време гербавия крадлив *** да го изографисат като свети тиквоний.
2
3
 
11
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Значи Боко може да дарява от държавната субсидия на герб, а други партии не може да даряват?!? Възраждане искат да дарят цялата си субсидия ама не може!
1
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Браво! Най-накрая хубава новина в мас медиите