Заради пожара в Шишманци – проверка на фирмите за отпадъци

Това поиска кметът на Раковски, бедственото положение е отменено частично
15 юни 2017 10:23, Петя Славова
0
Заради пожара в Шишманци – проверка на фирмите за отпадъци
Снимка: БТА

Отменено е частичното бедствено положение в община Раковски, което бе наложено заради пожара в екозавода в село Шишманци.

Това каза кметът на общината Павел Гуджеров. По думите му пожарът е овладян напълно, стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата.

Още по темата

Под негово ръководство Общинският щаб при бедствия е извършил оглед на цялата територия на бившия Стоманолеярен завод, като са отчетени множество нарушения във връзка със стопанисването на сградите, сред които използването им не по предназначение и нерегламентирано струпване на отпадъци.

Кметът е уведомил РИОСВ-Пловдив, МОСВ, ГД ПБЗН и Парламентарната комисия по околна среда и водите за негативното отражение на пожара върху здравето на населението на с. Шишманци, община Раковски и на близките населени места и други общини, пише БТА.

Той настоява да се извърши детайлна проверка в екозавода с цел да се предотврати възникването на други подобни произшествия.

 Гуджеров иска целият комплекс от фирми, които преработват, складират и депонират отпадъци на територията на завода, да бъдат задължени да извършват дейността си по законосъобразен, екологосъобразен и безопасен за населението начин. В писмо до противопожарната служба Павел Гуджеров благодари за професионалната работа на огнеборците.

Около 6.30 часа на 2 юни на дежурния телефон на противопожарната служба е подаден сигнал за пожар в цеха за пластмаси в завода за обработка на отпадъци. Заради спицификата на материалите и начинът им на складиране гасенето на огъня продължи над 10 дни, в което се включиха противопожарни екипи от Пловдив, Пазарджик, Димитровград, София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари