Затвор до 6 г. за незаконен добив на подземни богатства

Преките загуби за държавата се изчисляват на милиони годишно
7
Затвор до 6 г. за незаконен добив на подземни богатства
Снимка: архив, Ройтерс

Незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира, одобри Министерският съвет на днешното си заседание като промяна в Наказателния кодекс. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно.

По инициатива на Министерството на енергетиката проектът за изменение на Наказателния кодекс се допълва с текст, според който добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева.

На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства, съобщиха от министерството.

Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други.

Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително и в следните случаи – когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато деянието е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба.

Днес министър Теменужка Петкова и областният управител на Перник Ирена Соколова проведоха работна среща, на която обсъдиха значението на тази промяна за разрешаване на проблемите на жителите на града.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата отдавна не съществува .България я превърнаха в колония на запада не без участие на любимите ни управници . Та тези управници Българоубийци живеят единствено от глоби налози и кражби.
4
0
 
0
 
! Отговори
Хех преди 3 години
Не пипайте електората - Нека спокойно си копаят кюмюра, че БХК ще ви изплющи зад врата!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има се предвид въглища,че в перник има хора къртици
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да ми дават да къртя диаманти?
добре няма.
цял живот ринах и платина и диаманти,омръзна ми
заринал съм се
,ще се хвана да бачкам за минимална без клас за прослужено даже.
1
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 3 години
Туй да не значи, че ще почнат да глобяват ако возиш пясък без документи? Би било прекалено, струва ми се....