Парите на българските емигранти не са инвестиционен ресурс

Те единствено подобряват потреблението
28 сеп 2017 20:50, Екип на Bloomberg
13
Парите на българските емигранти не са инвестиционен ресурс
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много често паричните потоци от чужбина се сравняват с преките чуждестранни инвестиции и с постъпленията от европейските фондове – прави се внушение, че това е вид инвестиционен ресурс, но не е точно така. Това коментира икономистът проф. Пламен Чипев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria във връзка с темата за българските емигранти в ролята им на най-големия капиталовложител в българската икономика.

„Това са средства, които в огромната си част са принудителни. Изпращат ги хора, които се грижат за близките си, останали тук“, посочи той.

По думите му това са средства, които отиват главно за постигане на нормални параметри на потреблението на силно уязвими групи.

Чипев посочи слаборазвитите райони като главен източник на този вид емиграция.

„В този смисъл тези средства се насочват главно за потребление. Но не може да ги разглеждаме като инвестиционен ресурс“.

Икономистът цитира и статистика на ООН, според която в глобален план не повече от 10% от тези средства отиват за образование, 4-5% за подобряване на здравеопазването и около 5% за инвестиция в имоти или малък бизнес. Тоест по-голямата част се харчи за потребление.

„Разбира се има и макроикономически ефект, защото се подобрява потреблението на страната, но не и по начина, по който го правят чуждестранните инвестиции, които дори когато са неефективни са многократно по-ефективни от този ресурс“.

Гостът коментира също и фискалната политика и излишъка за 2016.

Може ли да се говори за прегряване на българската икономика? Какво стимулира емигрантите да заминат за чужбина?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
погледнете се преди 6 години
Само си прочетете цинизмите, битовизмите и неграмотните изрази,с които заливате нета....Достойни сте за Боко Тиквата и затова той е Ваш кумир. Тъжно е да си българин и още по - тъжно е да живееш в БГ с такива"хора"...........А конкретно: Разбира се, че подаянията от чужбина не са инвестиция.......това дори и неграмотните като Вас трябва да го разбират. Инвестицията е ноу-хау, нова техника, нов начин на мислене и това носи и пари.... а жалките левчета с който си купуваме хляб и лекарства, не са!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хахах, Абе и Аноном 3Пpocташкото ви отношение към изследователя не може да скрие глупостта и фуклявщината ви. Никакви инвестиции не са мижавите ви пари, които пращате на родители и семейство. На родители пращате по 50 долара или нищо, а за децата - колкото да не гладуват, защото не може да изработите толкова, че да изхраните 6-7 гърла. Ако не са БГ- помощите - прави загивате. А който инвестира - инвестира, където е забягнал, а не у нас, у нас да правиш малък бизнес е робия и изтезание.
7
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
И аз като теб, но не бях скръндза и всеки ден им изпращах по два милиона долара.Не познавам човек, който да изпраща редовно пари на хора в България, но познавам хора, които редовно получават пари от родителите си в България.
6
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Прав е разбира се човека - това са пари за потребление, а не за инвестиции.При това тези пари са доста малко, примерно 1-2% от общото потребление и още по-малко в сравнение с БВП. Да не говорим, че има и обратния поток - родителите пращат децата си в чужбина като това им струва много, вкл. и след като са заминали.
5
5
 
0
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Измислен професоре,както почти всички твои колеги,които в чужбина няма да ги дапуснат да преподават и в техникум,като стимулират потреблението не стимулират ли и производството!?А това какво е по същество?Не е ли инвестиция?Пожелавам ти,нещастнико,твоите синове,както е с моите да бачкат там!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ВСИЧКИ ГИ ХАРЧАТ. НЯКОИ ГИ СПЕСТЯВАТ И В УДОБЕН МОМЕНТ ГИ ДАВАТ НА ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аме еедиотин непоръбен!Какво го топлят местното аборигентство "чуждестранния инвеститор",като на практика той просто ограбва местната територия,чрез "инвеститорите" банки,производствени звена,концесионери,търговски вериги,чрез които изнася почти всичко в чужбина,с изключение на мижавите "заплатки",на ограбваното население...и след това,изфирясва!Изчезва!Няма го!След него пустиня,справка концесионерите за добив на злато,а и много други!Спрете да заглушавате и без това оглушалото местно абори
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато родителите ми бяха в бг пращах по 20 000 евро на година. Това са 15 години по 20 000 евро на година 300 000 евро. Къде си мислите че са отишли тези 300 000 евро? Ами за сметки храна и лекарства! Кой ги е получил тези 300 000 евро ами държавата във вид на данъци и ддс. От както родителите ми поостаряха и вече им е трудно да се самообслужват ги прибрах при мен в чужбина. Вече не пращам евро на никой и държавата ще ме гепи за долуподписаният!
1
6
 
9
 
! Отговори
Хахах преди 6 години
Единствено били подобрявали потреблението...Абе груйо, всички вие, дето сте оставили изцяло издръжката на хората на работещите навън, какво ще продавате и на кого, ако това спре? Миризливите си чорапи ли?