Helpbook сигнали: Боклуци, парцали, гуми....сметища в страната

При нередност подайте сигнал към платформата на Investor Media Group
9 апр 2019 13:53, Анисия Иванова
14
Helpbook сигнали: Боклуци, парцали, гуми....сметища в страната
Снимка: Helpbook

Проблемът с незаконното изхвърляне на отпадъци е мащабен и както е видно от изпратените сигнали в платформата на Helpbook.info касае цялата страна. По коритата на реките, горските площи или около жилищните сгради се образуват малки и големи купчини с битови и строителни отпадъци.

За импровизирано сметище в близкото до София красиво и спокойно село Кътина ни сигнализира наш потребител. В коритото на реката е изсипано огромно количество строителни отпадъци - части от бетонови колони и блокове, наличие на по-стари отпадъци и остатъци от срутена чешма. Нашият потребител е адресирал сигнала към Община Нови Искър, които не веднъж са реагирали адекватно.

Преминаваме към следващия сигнал за нерегламентирано сметище в кв. "Курило", на чието място някога се е намирала оранжерия за отглеждане и продажба на растения. След спиране на функционирането й на нейно място се е получило сметище, на което ежедневно се изхвърлят боклуци като строителни материали, сгурия от съседните къщи, растителни отпадъци - пръчки, клони, изсъхнала трева, пластмасови касетки, найлони, стари дюшеци и всякакви предмети, на които мястото им не е там.

За замърсяване на пътно платно и прилежащи площи от депо за строителни отпадъци ни информираха от район Кремиковци. Опасенията са, че депото е твърде близо до Северна скоростна тангента, в резултат на неправилното засипване цялото поле в дясната част на тангентата е в найлонови пликчета, както и между мантинелите на магистралния път. "Гледката е ужасна - носените от вятъра найлони са прелетели чак от другата страна на северната тангента към гробището на Враждебна. Засипването на изхвърляните отпадъци е некачествено, поради което всички отпадъци се виждат и се носят от вятъра. Това в комбинация с изпокъсаните и веещи се като парцали защитни мрежи на Северна скоростна тангента представя облика на София в изключително грозен план.“

Проблеми с околната среда и водните участъци не липсват и в черноморския ни курорт Созопол. Авторът на сигнала е забелязал огромно количество автомобилни гуми, въжета, парцали и други непривични за морската среда предмети във водата и около пристанището. По всяка вероятност отпадъците са попаднали там в резултат на дейността на риболовните кораби и неправилната поддръжка на пристанището. Нашият потребител отправя резонен въпрос към МОСВ: "Възможно ли е да се организира почистването на акваторията на пристанището от автомобилни гуми, въжета, парцали, остатъци от риболовни мрежи и други, предвид необходимостта от водолазно оборудване и техника за извличането на тези отпадъци от водата?“

За финал на днешния обзор ще ви припомним вече подаден сигнал към община Радомир за разрастващо се сметище в село Долна Диканя, което се намира точно до язовирната стена. Надяваме се отговорните органи да се задействат и предприемат адекватни мерки.

В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате незаконно сметище, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното място на струпаните отпадъци.

Ако видите други нередности или проблеми, не се колебайте да подадете сигнал към платформата на Investor Media Group, което ще даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Унаще Храсти преди 5 години
Не барайте гумите, идвам! С една стара гума се топля цяла седмица и готвя
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е мизерна страна на мизерните си мръсни граждани ссъс селяндурското си мислене.Страната на наглите от горе до долу.Страната на продажните си граждани със псевдородолюбие.
6
1
 
9
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 5 години
Истината е че управляващите мислят само за себе си и апартаментите си. Но въобще не си вършат работата.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте се мизерници, а ми претендирате че сте в европейски съюз.държава умираща.Едни мизерници сте
4
3
 
13
 
! Отговори
Оппаа преди 5 години
Селяните обожават да изхвърлят *** където им падне.В Европа сте много примерни.Само че в тази пропаднала държава всеки си вее байрака.За това още дълги години ще живеете на фотосинтеза.Нека виииии
3
8
 
10
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
"Днес" ни занимава с ***, а не пише за боклу.ците в политиката. Вече стана ясно, че Иванчева е поръчана. Защо няма статия за тази новина? Кой и защо набеди Иванчева и Петрова????????
2
1
 
13
 
! Отговори
1913 преди 5 години
Да се събират добрите хора и да чистят, колкото могат, за да се покаже на обществото, че можем да даваме добър пример. Отговорните органи обаче трябва да се вземат в ръце.
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Метрото ако протече. Герберските строежи траят колкото да се резне лентата. После почват да се саморазрушават.