Откриха владетелска кула от XIII в. в крепостта Русокастро

Подобни съоръжения у нас са рядкост, обясняват историците
27 авг 2019 16:04, Анисия Иванова
12

Снимка: Регионален исторически музей - Бургас

Археолози откриха владетелска кула от XIII век в  средновековната крепост "Русокастро" край Дебелт, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Повече от месец екип от музея проучва монументална сграда, построена при най-високата точка на скалния хълм.

Именно там археолозите разкриват кулата, дълга 15 и широка 12 м, чиито стени са с широчина 1,9 м. Лицата им са били изградени от внимателно изработени квадри – камъни с формата на куб или паралелепипед, споени с хоросан.

По план кулата е хексагон – шестоъгълна, и не е свързана с крепостните стени на замъка. Подобни археологически обекти се наричат "донжони“. Това са главните кули на замъците, които често са и домове на владетеля на крепостта или на неговия управител. Понякога под донжон се разбира и цитаделата, тоест най-укрепена част на средновековния град. На Балканския полуостров подобни обекти се наричат пиргове или самостоятелно отбраняващи се кули.

"По същество, това е владетелската кула, тук е резидирал местният владетел – кефалия или кастрофилакс, назначен от владетеля на държавата. Входовете на подобни кули са били поне на 3 м височина и до тях се е стигало по вървени стълби, които в случай на обсада се прибирали от защитниците. Кулите са били три-, четири-, пететажни.

Височината им е била от 1.5 до 2 пъти спрямо тяхната ширина. Тоест, кулата в Русокастро вероятно е достигала, а може би и надвишавала 20 м. В тях е имало складове за оръжия, хранителни припаси, спални, водохранилище. Така, в случай на обсада, дори градът и замъкът да бъдат превзети, последните защитници и местният аристократ със семейството си могат да се защитават още дълго време, докато пристигне външна помощ или докато свършат хранителните припаси“, обясняват ръководителите на проучването д-р Милен Николов и Васил Мутафов.

Тепърва ще се уточнява хронологията на новооткритата кула в Русокастро, но засега се смята, че тя датира от XIII в.

В България и Балканите подобни свободно стоящи полигонални или многостенни кули са много рядко срещани. Пример за това е крепостта Цепина в Западните Родопи – столицата на деспот Алексий Слав докъм 1215 г., но тази кула е октагон, тоест осмоъгълна. Такава е и кулата в крепостта Платемон в Северна Гърция.

На този етап от проучванията, единствената шестоъгълна кула, която може да се даде като най-близък аналог до Русокастренската, е в крепостта Цареви кули, при дн. град Струмица, в Република Северна Македония.

За съжаление, изключително хубавият строителен материал – квадрите, са привлекли вниманието на много от местните жители още отпреди стотици години и те са били изнесени от обекта, като на място са останали дори няколко депа от тях. Запазени са част от вътрешните стени на владетелската кула, но външните почти напълно са разрушени и материалът, с който са били изградени – изнесен.

Предстои проучването на вътрешността на владетелската кула. То ще започне през последната седмица на август.
За поредна година, археологическите проучвания на средновековния български град Русокастро се провеждат от бургаския музей и са финансирани от Община Камено и от Министерството на културата на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказа е не коректен, и вменява вина.Всички нови, или победили елити, са ползвали материали, от граденото от предните. Не зная за обикновена къща, изградена от квадри.
11
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
повечето винят завоевателите турци за разрушените исторически останки ама и местното българско население ни си поплювало аванта готови камани за основи на къщите взема и бяга
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекъсването на държавността и традицията е било пагубно за наследството от средновековната ни държава. И на са рушали само завоевателите. Останали са само крепости, до които" не стига волска каруца"- Божидар Димитров
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дразнещо дребнаво същество прекарващо времето си да ръси негативизъм по форумите. Дано и това прочетеш
8
4
 
3
 
! Отговори
Читател преди 4 години
До Анонимендо читателИ да , и не, най-вече не.*** и ги виж, аз съм видял над стотина.Да не говорим пък за църкви, манастири, гробници и т.н.Това на снимката е пълна мизерия, куличка на дребен феодал,нескопосано оправдание на заплати и финансирания.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До читателА не подозираш ли, че споменатите от тебе кули в "Италия, Франция, Германия, Испания и още " са реконструирани?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има усвояване, няма как.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно.
4
13
 
6
 
! Отговори
читател преди 4 години
Жалки останки.И къде е тук впечатляващата новина?Имам чувството, че нашите археолози никога не са виждали крепости, кули, замъци, от тези дето си стоят 1000 и повече години из Италия, Франция, Германия, Испания и още и още...в отлична съхранност.И цял месец са я проучвали, кула ли е това или не?Голям труд е паднал.луд умора няма.
3
4
 
0
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ХВАНАХА НАРКО ТРАФИКАНТА БУДЕМИР КУЙОВИЧ С ФАЛШИВА КНИЖКА НА АМ ТРАКИЯ
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така археолозите откриват кула, която е известна на местните жители от стотици години и е обект на изнасяне?
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което виждам на снимките няма и помен от кула!Някакви основи на нещо,археолозите кръстиха ,,владетелска кула"!!!