КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата

Масовите проверки започват в сряда
11 фев 2020 08:30, Ния Христова
74
КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата
Снимка: БГНЕС

КАТ стартира нова акция срещу коли, които замърсяват въздуха, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Проверките ще се извършват от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат.

Газ анализаторите, които бяха закупени преди година от общината и бяха предоставени на КАТ, ще извършват проверките. До този момент уредите бяха използвани само в пунктовете на "Пътна полиция".

„Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“,коментира Фандъкова.

Още по темата

Днес 10 града осъмнаха с мръсен въздух. В София и Русе беше отчетено най-голямо превишение на фини прахови частици.Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян.

Замърсяването е причината от Столичната община да предприемат мерки за справянето с проблема. Гражданите се призовават да използват градския транспорт, вместо личните си автомобили, както и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно. Екипи от Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
код: "Зироу&quo преди 4 години
Нула Точно толкова крадци на катализатори са заловени досега в цялото Бг.
64
0
 
5
 
! Отговори
Нако от Монако преди 4 години
Сега пък "колите на сиромасите" им пречили да дишат, разбираш ли... Бе, нищо не става от тия хора! Другия път леля Фън-дъч-ка, хич нема да я избираме, ама грам щото много лъже. Ще ми спират от движение коли с всички видове платени такси: за ГТП, винетка, гражданска, каско, заради некви си глезотии уж с въздуха... А кюмбетата във кв.Факултето и камините в Драгалевци и Симеоново, кога ще ги газоанализират?
63
3
 
1
 
! Отговори
Росен Халачев преди 4 години
БРАВО!Крайно време беше...Закъсняха много с това решение,но по-добре късно отколкото никога!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията колко крадци на катализатори хванаха? Преди да тръгнете да глобявате, свършете си работата и почнете да ги лошите джамбазите.
61
0
 
4
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Айде сега ни спрете и колите от движение... и после питайте , защо българите отиват в чужбина...богата държава...богати политици... беден народ...
60
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 4 години
Ей това е проблема в нашата мила родина....всеки сочи другият с пръст и казва, аз съм най-малката част от проблема.И така да е, все пак си част от проблема....А за да можеш да изискваш, трябва да си изряден самият ти...иначе на какво основание??Та в общи линии дами и господа, ако всеки е отговорен за своята част, проблемът изчезва.А и всички сме виновни, че политиците грабят без капка мярка....бай *** (няма нова кола), и чиста енергия няма, органите са корумпирани и контрол няма и т.н.
59
8
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Браво! Без катализатор - без номера!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече няколко пъти мерят източниците на замърсяването в София. При фините прахови частици максимално допустимата среднодневна норма е 50 мкг/м3. Автомобилите замърсяват почти 1 мкг/м3. Неизмитите улици замърсяват 30 пъти повече - 30 мкг/м3. Печките замърсяват различно, но през зимата има дни, в които достигат до 700-800 мкг/м3. Фините прахови частици от източници извън София са 2 мкг/м3 и от други замърсители използващи твърдо гориво още 3 мкг/м3.Само печките показват сезонност при замърсяването
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една печка на дърва и въглища замърсява с фини прахови частици колкото 300 или 3000 автомобила в зависимост от качеството на дървата и въглищата. Печка, в която горят гуми, замърсява колкото хиляди автомобили, примерно, колкото 17000 автомобила или колкото 30000 автомобила. Автомобилите с работещ двигател в час пик в София са под 20000.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако спрат всички печки в София, замърсяването с фини прахови частици няма да е както сега 12 пъти над нормите, а ще стане 30% от нормите и то заради неизмитите улици.
55
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На една единица замърсяване с фини прахови частици, сега отговарят 600 единици фини прахови частици заради печките, но според мафията транспорта замърсявал....
54
0
 
11
 
! Отговори
За 80 процента преди 4 години
Колите? Падам от смях. Печките с твърдо гориво, липсата на битова газификация, остарели ко-очистващи системи на ТЕЦ, Заводи, горенето на ***, липсата на зелени площи, липсващо почистване на градската среда, ниската култура на българите и много други. Колите са най-малкият проблем в изостанала Държава като България. Прах в очите на слепите ОТНОВО и ОТНОВО има кой да се върже.
53
6
 
2
 
! Отговори
Калин преди 4 години
Проблемът са старите дизелови леки и товарни автомобили - ясно е, видимо е. Казвам го като собственик на дизелов автомобил, но със стандарт Евро 5+, чиято изпускателна система фунционира и не е изкорубена, за да "върви повече".От друга страна, колкото и да замерват с уреди, стандарта които е законово зададен е неадекватен - твърдение на техническо лице в ГТП пукт. Нормите са много по затегнати за бензиновите, отколкото за дизеловите коли и така може и да пуши, но ако нивата са ок-няма глоби.
52
0
 
3
 
! Отговори
Ликвидират БЪлгарите преди 4 години
МВР да докладва кои партиини компании са ограбили стотици милиони от народа през бюджета за инсталиране на новите тежко вредни анти човешки и анти природни съоръжения..
51
0
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
А кой вкара половин България в София а?Кой ще поеме отговорност?Кой иска да кара стара кола?
50
0
 
1
 
! Отговори
STОP tol такси преди 4 години
МВР да изисква всички документи за изпитания на нови нагло вредни съоръжения инсталирани по ограбваща БЪлгарския народ програма " Тол такси".Техниката уврежда тежко хора.автомобили и околна среда .Ползва се от терористи за нанасяне трайни нелечими увреждания.Да се представят клинични изпитания за доказване на безвредност на новата техника..
49
0
 
1
 
! Отговори
Гасете фаровете преди 4 години
Нови нагло престъпни съоръжения инсталирани на нови автомобили вкл видео регистратори увеличиха риска от още по жестоки увреждания на биосферата. Активирани са древни аномални зони. Очаква се откат от Земята срещу хората.Производството на нови автомобили е ЗАБРАНЕНО Подават от Алпите с погнуса и възмущение от полицейската мафия./свързват производството на холограми и бели режещи въздуха скенери с полицейската мафия
48
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от КАТ преди 4 години
МВР д а арестуват терористите принудили милиони водачи да облъчват и увреждат тежко въздуха с включени фарове денем вкл с включени скенери против мъгла и денем и нощем.Тежките увреждания причинявани от белите високо вредни радиоактивни скенери инсталирани на автомобили и велосипеди увреждат тежко климата.Бурята Киара с е опитва далекува Европа засега трудно..
47
0
 
1
 
! Отговори
Облъчват с фарове преди 4 години
Последните години новите автомобили увреждат тежко нелечимо биосферата особенно над София чрез разрушаване на при контактни охрани с облъчване. Тежко вредните бели скенери /лед,ксенонови,халогенни и лазерни/ увреждат тежко с преоблъчване както въздуха така и пешеходци,автомобили,велосипедисти. Жестоко увредените обеми с епълнят с мръсни токсични газове
46
1
 
7
 
! Отговори
до гражданчето преди 4 години
Не гледай цената навън , защото тя е съобразена с акциза и данъците в отделните държави. У нас акциза е най-нисък , горивата с най-лошо качество , но пък цените гонят средно европейските. Та нека първо да оправят горивата , пък после да преглеждат колко димят автомобилите