Щамът мутира, по-опасен или по-безопасен става коронавирусът?

Проучване ще покаже мутира ли коронавируса и ще го има ли през есента
Обновена: 26 май 2020 21:48 | 26 май 2020 21:48, Петя Славова
35
Щамът мутира, по-опасен или по-безопасен става коронавирусът?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстои в България да започне мащабно научно проучване за разпространението на COVID-19. То ще се проведе изцяло от учените и в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите от него трябва да покажат колко бързо се изменя вирусът и откъде е внесен.

В Националния център по заразни и паразитни болести учените ще направят така нареченото целогеномно секвениране на РНК на 48 щама, всеки от който се състои от 30 хиляди структурни единици.

Геномът ще бъде разделен на нуклеотид по нуклеотид, за да може всеки да бъде идентифициран по отделно.
Заместник-ръководител на проекта е проф. Ива Христова. В изследването ще участват около 10 нейни колеги. Пробите вече са избрани. Те са на български пациенти от различни населени места и от различни периоди.

Проф. Христова твърди, че по този начин ще се добие максимално информация за това какви разновидности от вируса циркулират и какви мутации се натрупват в него. Досега е правено единствено парциално или частично секвениране.

Още по темата

"Щамът мутира, макар и сравнително бавно. Въпросът е до каква степен и колко големи са тези мутации и от кои щамове ще се окажат заразените у нас", коментира пред bTV проф. Христова.

По думите й когато мутира не може да бъде ясно дали вирусът става по-опасен, или по-безопасен. Въпреки това преминавайки от човек на човек, неговата вирулентност се намалява. все пак има случаи, при които мутация дава предимство на вируса за неговото прикрепване или размножение.

Все още не е ясно дали вирусът ще бъде ликвидиран през летните месеци, или ще останат тлеещи огнища през есенния сезон. По думите на експерта с напредване на топлото време броят на заболелите ще спадне.

Според нея сме по-близо до откриването на лекарство, отколкото създаването на ваксина срещу заразата.
Данните ще бъдат сравнени с подобни изследвания в други държави и така може да се предположи откъде е внесен вирусът у нас. Резултатите ще положат основа и на анализа защо у нас тежката заболеваемост и смъртността се запазват ниски.

Според Христова, вече има проучвания в Китай и европейски държави, които търсят има ли връзка на БЦЖ ваксината и по-лекото протичане на болестта. По думите й, има различни разновидности на тази ваксина и все още не е сигурно, че всички те ще свържат работа, ако се докаже, че тя влияе на коронавируса.

Резултатите ще бъдат ценни за световната наука и ще помогнат за създаването на лекарство или ваксина. Първите данни се очакват да са готови в края на лятото, а окончателните ще са в края на годината.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ..

Ти си по-луд от Уди Кълвача
30
6
 
7
 
! Отговори
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ.. преди 1 месец
ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СА ПЪЛНИ С ВРУСИ, БАКТЕРИИ, БОЛЕСТИ, ПРЕСТЪПНОСТ И МИЗЕРИЯ.

НАПУСНЕТЕ ГИ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕТЕ
ТАЗИ ПАНДЕМИЯ Е САМО НАЧАЛОТО НА АПОКАЛИПСИСА!!!!
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капитан Петко Войвода и наскоро съборените му две къщи и бюст в родното му село.
Кой събори бюста му?
28
19
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 1 месец
нормалните хора Руски не говорим, така че това дето ни препоръчваш да гледаме ни е непонятно или "не понимаю", ако така по ме разбираш!
27
12
 
4
 
! Отговори
Конспирации Корона преди 1 месец
Ще започна от по-далеч.Да се върнем назад.Кой уби Рейгън и почна Втората световна война? В резултат, на това се създаде СПИН, а за да се борим с всичко това се създадоха банките, които изсмукват човешката енергия, а чрез данъците се намалява потентността на населението, което всъщност се разпространява с ония бели следи от самолетите.Има ли корона?Хаотичността на тестовете създава облак от свободно движещи се частици.Вирусът съществува в илюзорна материя. Купете си книгата ми за да научите още..
26
0
 
3
 
! Отговори
Когато! преди 1 месец
На чужд гръб бият тоягите, а ти строиш благодарение на това и то строиш за сметка на чуждо нещастие всичко ще ти бъде отнето!
25
2
 
1
 
! Отговори
Знаеш ли какво е? преди 1 месец
Значението на думите Шах и Мат! Тоест намерил съм ти царя и съм го поставил в ситуация да не може да мръдне без да умре!
Шах мат!
Нова игра?
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казваме ви сега но като излязат резолтатите не чакайте одоговор както правим тестове в Банско но нищо не казаха Гинерала от щаба и той излезе артист значи лапнаха милионите.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не прочетох статията, защото не вярвам рубрика "Страната" на тази полуолигофренска медия да даде отговор на този сложен въпрос.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“Ба къв щам, къв вирОЗ уа? Ная такос ньещу!”
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо няма да открият а "усвояват" едни кинти.
20
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
ами не може всички да сме остри като тебе и най-вече без аргументи!
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уфф, много си про3д.
18
6
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 1 месец
да и коя от тези Лаборатории се занимава с Корона Вируси от Прилепи, дето виреят в Китай?!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В УСА има 2000 BSL3 и BSL4 лаборатории. Образовай се малко. Ютуб Америка.
16
7
 
8
 
! Отговори
до 15 от 12 преди 1 месец
не само Китай има такава Лаборатория, но само Китай я използва главно за Корона Вируси и потенциала им да инфектират Човек! Всички Научни Публикации на Уханската Лаборатория в Научни Издания е за ГМО на Корона Вируси да Инфектират Хора. Моля, посочи ни друга Лаборатория по Света с подобна дейност като имаш възражения!
15
2
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До световни новини 12
Само в Китай ли има такава лаборатория?! А Щатите, Канада,Англия, Русия,Франция има на други места! При тези възможности за пътуване от-до е фасулска работа да пръснеш нещото някъде, стига да го имаш и разбира се да знаеш какво е!
Големия въпрос е защо го правиш?!
14
1
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
всички са в Кюпа и Всички са Подчинени на ШиЗинПин, "Посланик на добра воля" на Световната Здравна Организация е не кой да е - а Жената на ШиЗинПин, ама кухените медии мълчат!!
13
4
 
14
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
Цитат
"Големи маси от хора в глобалния свят стават излишни.
В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират.
Контролът се създава на различни нива.
Най-добрата манипулация е контролът на ума.
В момента,в който възприемете играта на другия, игра, която не умеете, вие сте победеният.
С други думи:Живейте си живота, планувайте си почивките, обичайте се и на тези им теглете май-на -та!"
Това правят италианците! А ние!
12
2
 
11
 
! Отговори
световни новини преди 1 месец
Вестник "Льо Фигаро" - Мишел Барние (познат на повечета като Преговарящият БрекСит от страна на ЕС) - като Бивш Външен Министър на Франция по време на Мандата си е Наредил Строежа на Лаборатория в Ухан, въпреки Предупреждението на Френското Разузнаване, че това е Лудост и Комунистите 100% ще я Използват за Био-Оръжие. А ако има неразбрали - Уханската Лаборатория е Построена от Франция по договор с Комунистите от Пекин! Пресата в България - както витаги - Мълчи!!