Пчелари от Добрич днес ще обсъждат проблемите в сектора

Пчелите биват убивани от неагламентираните пръскания
Обновена: 10 юни 2020 14:10 | 10 юни 2020 13:07, Ния Христова
7
Пчелари от Добрич днес ще обсъждат проблемите в сектора
Снимка: Pixabay
Пчелари от област Добрич се събират днес, за да обсъдят проблемите в сектора, съобщи БНР. Години наред те сигнализират за неспазване на Наредба 13 от страна на земеделските производители. Наредбата ясно регламентира времето и видовете препарати за пръскане на посевите.
 
Пчеларите са притеснени, че заради жегодното отравяне на пчелите и липсата на адекватна държавна политика в сектора целият бран може да изчезне в Добруджа. 
 
Нерегламентираните пръскания и използването на забранени препарати унищожават пчелите в Добруджа, твърди Ясен Янев, председател на Българските свободни пчелари"
 
"Имаме твърде много загуби на пчели. Нямаме никаква продукция и пчеларите нямаме никаква възможност да се развиваме и да продължаваме да се занимаваме с пчеларство".
 
Янев не смята за редно пчеларите да плащат сами за лабораторните анализи при отравяне на кошери.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само по-възрастните пчелари могат да изкарат някой лев, ако примерно имат място, стар инвентар, барака, кошери и куп неща още. Т.е. не се налага да купуват нищо, освен восъчни основи или някоя дреболия. Продават меда на познати, комшии...по 8-10-12лв и няма касови бонове, гаранцията е на мъжка дума, някой искат и пари за амбалаж даже. Ако искаш да е всичко както трябва с изследване на меда, с чисти съдове и хигиена като аптека-изкупна цена 3-4лв и се отказваш, защото една центрофуга е 1500-2000
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До араламбиКитайският "мед" е даже по 1 лев, но ти купуваш ли го? Кажи честно.Аз съм пчелар и продавам своя мед по 10 лева и не мога да се оплача от липса на клиенти. Освен това той на мен не ми излиза безплатно. Влагат се много средства и много труд.Колкото до китайците, те правят даже изкуствени яйца, ориз и много други изкуствени неща. Направи си извод за меда им.
4
0
 
2
 
! Отговори
:D преди 3 години
До 3 Фермер - изкопай някоя детска книжка за пчели, ама за деца на 1 - 3 г., прочети я много внимателно и разбери, че без пчели няма да има слънчоглед, няма да ги има и 90% от растенията. Ама от тия пръскания посред бял дел и в неизвестни часове със забранени пестициди, не само пчелите ще *** ами и хората дето ти ядат продукцията ти ще са все болни. Ама на теб ти не пука нали. Важното е да се вземат едни парички, пък ако ще и всичко да умре след 30-40г.
3
5
 
2
 
! Отговори
фермер преди 3 години
Пчеларите са много интересни хора. Ако аз засадя слънчоглед е с цел да произведа слънчоглед, а не да осигуря паша за пчелите им. Не им искам пари да си разполагат кошерите до нивите ми, но нека да бъдат така добри да не ми се бъркат в бизнеса !А, ако те искат да си направят насаждения с акация, детелина или други медоносни култури и да си ги отглеждат както искат. То е като да черпиш някой с обяд, той да писка, че му бил пресолен. Наглост !
2
3
 
6
 
! Отговори
Аномомен преди 3 години
Не мога да разбера, защо *** и Пульо захванали се с бизнес, било защото чули че се печели , било защото имало субсидии, като види че то бърво трябва да имаш бизнес план, почва да реве че Държавата му е виновна и тя трябва да му осигури предимство пред останалите. Не можеш да гледаш пчели - не гледай, тия дето могат ще станат по богати и доволни. Не можеш да гледаш рози - не гледай, друг ще гледа. Ама всички зяпнали в общото ни канче ние да му дадем пари, щото на него нещо му куца.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв сектор, луди ли сте? 3лв изкупна цена на продукта миналата година, на магазина 9лв. Няма такъв сектор!