Доц. Ангел Кунчев: Не повече от 4-5% от заразените влизат в болница

20% от заразоносителите имат някакви симптоми
30 юни 2020 08:58, Петя Славова
44
Доц. Ангел Кунчев: Не повече от 4-5% от заразените влизат в болница
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница. Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището.

От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Случаят Смолян

Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия. "Ние проверихме всичко, което трябва да бъде направено, е направено", каза доц. Кунчев.

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.

Парадокс

Той коментира и друг случай на зараза след като семейство с коронавирус праща детето си в градина, въпреки че то е контактно. По думите му, нарушенията са зависими от личната отговорност на хората

"Ние като експерти правим мерки, но на сила и здраве не можем да дадем. Масово хората са съзнателни, но има и такива които не мислят за последствията и това е от началото на пандемията", заяви още Кунчев и допълни, че ако не се спазват мерките, ге има повече ограничения.

Скокът

Специалистът коментира и поредният ден с висок брой новозаразени с коронавирус. "Бих препоръчал, когато има желание да се намали разпространението да се спазват мерките, защото цифрите и състоянието на заразените днес е различно от това утре".

Той разясни, че много лаборатории правят бързи тестове, а общо в страната има и 36, които правят PCR  тестове. Според него е най-важно времето, в което се правят тестовете да е по време на проявена симптоматика.

Доц. Кунчев обясни още, че 14 дни карантина е достатъчна като време, за да няма страх у хората, че могат да се заразят от преболедувал.

"Ние удължаваме карантината колкото трябва. Излишно е  да се страхуваш от хора, които са преболедували, всички с отрицателни тестове са здрави не заразяват", уточни той и допълне, че не би се заел да прави прогнози, тъй като според него при увеличаване на температурите, заразата ще намалее.

За есенния сезон, доц Кунчев обясни, че здравната система се готви като предвижда повече ваксини за възрастните хора, за да не излагат на риск здравето си от грипните щамове, които ще минат през страната ни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
информирай се преди 3 години
не бъди толкова сигурен, доста хора си умряха без други заболявания и в България и в чужбина и млади хора, и лекари, и спортисти.
32
0
 
0
 
! Отговори
простотия преди 3 години
За какво да си луд бе? Ходи учи история, колко народ са умрели от чума, холера, инфлуенца, СПИН и тям подобни. *** се изказвате тук само. Не вярвай, ама не плещи глупости да се излагаш.
31
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 3 години
Те ако се са измъчили психически с маските, как ли ще се измъчат с респиратор. Бъдете по-дисциплинирани, защото злото бързо ще дойде.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа се разработва в лаборатории в САЩ, и се разпространява с натовските самолети от въздуха и от там явно подават инфо за щама, а SARS-Cov-2 е разработен в Китай а от там не се знае какво още може да излезе.И понеже и двата вируса в една част имат сходни симптоми проблема пред лекарите ще е как ще различават грип от ковид 19.
29
0
 
3
 
! Отговори
До Плевен преди 3 години
Относно Болниците и техния персонал. Лекари 10% по наследство, 10% по призвание, 80% за парични облаги. Сестри 50% по призвание, 50% за препитание. Санитари 100% малцинства за далавера с кръв. Ти към кои би причислил инакомислещите, които искаш да пратиш там?
28
5
 
4
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Ей, ербапите и нехайниците! Беж в болниците да докажете колко безопасен е този вирус! Скоро там отново ще имат нужда от доброволци. Отидете, поработете и тогава пишете тук каква е истината.
27
1
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
"Скокът": Какъв скок? Без платените тестове в Смолян остават около 80 доказани от около 3800 теста! това е около 2 доказани на 100 теста! ТОВА Е СКОК НАДОЛУ!Досега бяха 3 до 5 доказани на 100 теста! Колко отрицателни на втори контролен тест като в Доспат и Сърница?!По-важно е провинциалните лекари защо подават оставки! Кирчо Ананиев да яхва джипката и да тръгва навън от София!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До само питам беХората се измъчиха физически и психически с тия маски, нямат сили да протестират.Но всичко си има цена. Рано или късно се плаща тя.
25
0
 
3
 
! Отговори
много се трие тука преди 3 години
ама да си кажа за мунчев - злетак
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко жалко, че сред тях не е и ББ.
23
8
 
10
 
! Отговори
уплашен преди 3 години
Аууууу, ама нали беше много страшен този вирус бе, другарю Локумчев?Нали другарят генерал Майтапчийски ни плашеше с Торбалан, че ще дойде да ни вземе с чувала ако не го слушкаме?Нали този вирус не бил като някой грип, който бил като "лека настинка"?Впрочем, това е поредния докторски (не кандидатстутентски а по-добър) бисер, изречен в национален ефир (доколкото знам грипният вирус е изключително опасен и смъртоносен)!
22
3
 
17
 
! Отговори
само питам бе преди 3 години
На мен ми е интересно.90% от населението кара с едни и същи маски с месеци, никой не защитава очните си лигавици с предпазни очила, да не говорим че 99,99% от маските не са за защита от вируси, как така населението не се е изпозаразило до 100%. Следва ли че нищо не се знае за начинът на заразяване или всички си лалат квот им падне?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Задаваш въпроси чиито отговори са ИЗВЕСТНИ !!Значи не си особено грамотен.П.П. Все едно да питаш вали ли в пустинята.
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Изглежда китайцитИ са мно'о "умнИ" щом само там смятата безсимптомните са неопасни.Извода според тЕБ е че бай Жълтур е най-умИн а всички останали са глупави.Говорим за тези които ядът всичко що мърда.Наистина си много проссТ.
19
1
 
11
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
А бе, Кунчев, *** се скрий в Гърция и стига си ръсил глупости.
18
1
 
7
 
! Отговори
кунчев, преди 3 години
ДА ТА ЕА В СПЕЦИАЛИСТА! КЪВ СПЕЦИАЛИСТ СИ БЕ, ТИ ДАЖЕ НЕ СИ ВИРУСОЛОГ!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Така е. Болничното лечение убива! Спрете изцяло финансирането на болниците, защото няма нужда от тях!
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доц. Ангел Кунчев: Не повече от 4-5% от заразените влизат в болница"Много "успокоително"!!Ще добавя и още известни данни. 10% от тези 4-5% УМИРАТ !!85% от интубираните УМИРАТ !!Сега по-спокойни ли сте?!
15
5
 
3
 
! Отговори
вътрешна информация преди 3 години
БАН могат да разработят лекарство на билкова основа против ковид! Достатъчно е някой да им отусне финансиране за проекта!Не ваксина, а лекарство.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай отдавна доказа, че безсимптомните случаи не са заразоносители и там не се занимават с тях, а лекуват болните хора, вместо да дават интервюта.