България изостава със станциите за електромобили

Бургас е с потенциал да се превърне в първия смарт град у нас
25 мар 2021 15:40, Анисия Иванова
32
България изостава със станциите за електромобили
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България изостава драстично със станциите за електромобили. Това заяви Илия Левков, председател националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“ в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Инициативите на градовете в България са силно закъснели. Вече 12 години работим в индустрията за електромобилите. Броят им обаче остава малък в сравнение с другите европейски страни“, каза гостът.

"С нарастването на броя на електромобилите ще се увеличава натиска върху изграждането на нова инфраструктура. В момента има около 300-350 зелени станции в България", добави още Левков пред Bloomberg TV Bulgaria.

От думите му стана ясно, че общините са активната страна във финансирането на изграждането на станции за зареждане. "Вие си купувате електромобил, а общината ви предоставя място, като дори инвестира в изграждането на зелената станция. В България този процес трябваше да премине през законодателни промени", обясни той.

Бургас е с потенциал да се превърне в първия смарт град в България. Градът по нищо не отстъпва на испанския град Билбао, който е добър пример за иновативност, обясни гостът.

Според него Бургас има абсолютно същите географски плюсове като испанския крайбрежен град. Липсва му само река. Но пък има летище и градски транспорт, който постоянно се обновява. Въпреки това има още много неща да се случат, за да се постигната същите резултати като в Билбао.

"Участваме с наши партньори от испанския град Билбао в проекта Смарт сити клъстер. Инициатива ни даде възможност да видим нещата, които са постигнати в Билбао. Градът е бил много мръсен преди години, а в момента има невероятен парк,а в града може да видите всички видове транспорт – има летище, тролейбуси. Няма никакви задръствания и колите се движат с 30 км/ч.", каза Илия Левков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не търсете държавата девети септември 44 умря и БСП никога повече няма да е на власЩОМ ИМА ТЪРСЕНЕ ЩЕ ИМА ПРЕДЛАГАНЕ
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното ненужно нещо. Кой има време да чака да се зареди батерия за да продължи пътя си. В 21 век това не е решение.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургас ми е Билбао :)))) Ама с 2 раета
25
2
 
2
 
! Отговори
да преди 3 години
Бургас е с потенциал да стане първият изцяло населен с батки град
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако подкараме електрокарчета,къде ще се пласират нафтовите печки от Германия?
23
1
 
6
 
! Отговори
Ноби преди 3 години
е, за 10 електрокара, колко станции да има ? и защо трябва да има субсидии, от къде накъде
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъжи, има си доста електростанции, а на фона на броя електромобили са супер много. Проблема е, че не се стимулира покупка на екологичен автомобил, бил то електричка, а се плаща повече дори, тоест закона наказва хората с новите коли, а не тези които реално замърсяват.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента в Китай електромобилите са супер евтини и правят истински бум. И при нас ще стане след някоя друга година. Аз лично бих купил електромобил ако има минимум 200 км пробег.https://***-press.net/a:%D0%91%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак сме на традиционното от 10 години последно място и по това.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са електростанции, като няма електромобили? Аз не познавам някой, който да има електромобил.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя така като го гледате има ли вид на нормален. Колко ел.автомобила има в бг че не ни достигат електростанции. По всяка вероятност има за присвояване пардон за усвояване на милиони и се чудят как да ги докопат. Вашата ***.кя мутренска не се накрадохте.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко газ, нефт или въглища са необходими за 1 КвТ?Какъв е разходът на гориво за 100 км с бензин и електричество?А, каква е цената?А, колко ТЕЦ -а или "Вентилатори" ще са необходими ако преминем изцяло на ел-мобили!Просто питам!Нали уж имаме "математици", ха, да направят калкулация!
16
2
 
8
 
! Отговори
CAT преди 3 години
Какви електромобили, какви станции, кви пет лева... Хората измряха, избягаха, мнозинството само съществува! Какви ел. коли ви вълнуват?! 09190
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един електромобил струва между 60 и 70 хиляди колкото един апартамент е как няма да са малко у нас кой може да си го позволи
14
2
 
9
 
! Отговори
още не стават преди 3 години
Миниатюризацията, процесорите и силовите MOSFET елементи се развиха с бурни темпове и това подведе политиците, че е дошъл моментът за смяна на ДВГ. Обаче проблемът със захранването и съхранението на енергия в акумулаторите остава почти нерешен. Сегашният тип акумулатор(Литиев), освен запалим е и много чувствителен към късо, презаряд, скорост на разряда и съответно температура. Всички имат разни стари телефони, дрелки и т.н. Вижте в нета колко електронни неща има само в батерията-за да не гръмне!
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма никакво значение... Само да тръгнат полетите и страната ще изостане с още 500 хил души за няколко години. България е умираща във всяконо отношение държава/организация.... Няма връщане назад емиграция до дупка
12
4
 
4
 
! Отговори
Бай Благой преди 3 години
Ммм, да. То защото само в това изоставаме. А по всичко друго сме на водещите места - само че отзад-напред..
11
4
 
4
 
! Отговори
komitata преди 3 години
не разбрах само с станциите ли сме изостанали щот гледам никъде не сме мръднали напред
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото всяко българско семейство е с по два електромобила! И се чудят къде да ги зареждат вечер след работа...
9
6
 
8
 
! Отговори
Васето преди 3 години
България изостава със всичко! Соц политика прилича на геноцид! Високи цени, никакви помощи и стимули от държавата, високи данъци и такси! Монопол на всички стоки....даже лекарствата не са безплатни както е на запад. Да се храниш в Бг е лукс, пък вие сепритеснявате за станциите за електромобили! На кой му пука?!? Кога българина изобщо ще си позволи такава кола? Вижте трошките на по 30 години по улиците!