Музейните работници във Велико Търново излязоха на протест

„Царевец“, музеи и галерии затвориха за час
22 фев 2022 14:37, Ния Христова
19
Музейните работници във Велико Търново излязоха на протест
Снимка: БГНЕС
Музейните работници във Велико Търново също изразиха несъгласието си с обидно малкия бюджет от средствата за култура, гласуван за музеите и галериите за 2022 година, съобщи БГНЕС.
 
Те са категорични, че завишеният с едва 5% стандарт за културните институции не е достатъчен да покрие нито високата инфлация, нито тройно по-големите сметки за ток, нито поддръжката - консервация и реставрация на културното наследство. 
 
Протестиращите напомниха, че в музеите работят квалифицирани експерти, които взимат заплати в размер от 700 лева и са крайно недостатъчни за оцеляването им.
 
Музеите освен, че съхраняват нашата национална идентичност, пазят и поддържат над 7 милиона артефакта от културното наследство на България, но те имат и образователна функция – там се провеждат открити уроци с ученици, уъркшопове, както и практики на студенти и ученици, припомниха културните дейци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За държавните служители,сякаш стана традиция,при всяка нова власт да " стачкуват"! Ако мине нали? Номера де! -:)
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е разяснен в 5 век от Августин ,но нашите пак не са учили нищо.Има само настояще.И понеже има минало в спомена,няма и бъдеще в една гола надежда.Има само днес.Тоест те казват едно нищо.По балкански неуки,прости ,недочели.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на тези *** е че не знаят,че има само настояще.Минало и бъдеше няма.Те са спомен и надежда.Има само днес.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като завърших орбазованието си по история в далечната 1990 г. работих в музей. Издържах 1 месец. Бързо ми писна ми от 9 до 17 ч. да не правя нищо.
9
1
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Лъжат. Костя Купейкин и жена му музейни уредници. Я виж как спестили за къща палат и апартамент
8
1
 
3
 
! Отговори
До Х преди 2 години
Споко, сега чегъртаме кадри на ГЕРП от общини, бордове на държавни фирми и т.н., които продължават да крадат. Воя е голям, но като ги изчегъртаме тогава кражбите може и да намалеят.
7
2
 
2
 
! Отговори
До възмутения преди 2 години
Едва ли кражбата на ценни експонати може да стане със съдействието на редовите служители, които искат увеличение на заплатите. Та питаш защо няма осъдени.Ми няма и да има, а стоварваш по презумпция вината на всички работещи. Все едно във входа ти домоуправителят краде и всички да ви пишат крадци.
6
1
 
4
 
! Отговори
Русе преди 2 години
"Протестиращите напомниха, че в музеите работят квалифицирани експерти" ?! Я пак! Кой точно е "експертът" в русенския Пантеон??? Дребничкото човече-пазач ли? Че то аз му разказвах подробности около сътворяването на тази /изключително грозна сграда/ и създаването на костницата. Моля ви, нека бъдем сериозни.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Добра идея, ама кой ще ги замести? Никой не искаше да стане министър на здравеопазването, например. Как ще ги проверим тези нови хора дали заслужават доверие?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се и съмнявам, че работят квалифицирани експерти с ниски заплати, но какъв е щатът и какви са заплатите на директорите?
3
5
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Защо протестират?Там в музея какво пазят след като преди десетилетия откраднаха хиляди монети с музейни съучастници?Защо не са върнати откраднатите монети и виновните в затвора?Тия крадци срама нямат ли и пари искат даже!
2
4
 
3
 
! Отговори
Х преди 2 години
Не мога да разбера, Румбата каза, че при негова власт няма да се краде. Кирчо е неговата власт и каза, че като спре да се краде ще има пари за всичко и всички, включително по две магистрали Хемус на година. Е на власт от Ч година са Румбовци, а пари няма за нищо!
1
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да продават златния нагръдник на черно