Ще има наводнения: Нужни са мерки за сметищата, язовирите, реките

Балканите ще са район, в който валежите ще се увеличат
16 юни 2023 12:52, Анисия Иванова
12

Проливните дъждове в цялата страна продължават. През последните дни редица населени места пострадаха, стотици къщи бяха наводнени, а някои хора бяха евакуирани. Най-сериозна е ситуацията в Берковица и ботевградското село Врачеш.

"Този тип явления ще продължат да се случват и в България, и в много други точки по целия свят. Този разговор е труден, защото говорим за живота на много хора и как той се променя. Някои хора се опитват да се спасят, като се качват на покривите на домовете си - това не е сцена нито от филм, нито от САЩ, където удрят тайфуни. Това се случва в България", каза експертът от "Грийнпийс" Балин Балинов в студиото на "България сутрин".

Гостът отбеляза, че климатичните промени са факт, а за тях може да черпим информация от НИМХ.

"Направих си справка за миналия юни, тогава е имало завишение на валежите между 37 и 285% на различни точки. А сега сме средата на месеца, така че тепърва ще видим обобщените данни за този месец. Прогнозите показват, че Балканите ще бъдат район, в който средноденонощните валежи ще се увеличат като количество, което води до тези щети и проблеми", допълни Балинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че е много важно да се вземат мерки по отношение на язовирите и речните корита.

"Много сериозен проблем са и незаконните сметища. Това е грозна "традиция" - нещо, което продължава да се случва и хората използват деретата на реките като най-близкото място, където могат да си изхвърлят отпадъците. Закъснели сме с мерките, но това е информация, която трябва да се дава и от хората, и от областните управители. Те са най-наясно, защото знаят каква е ситуацията в техния район, какво е състоянието на реките, има ли ги и колко са тези незаконни сметища. Какво е състоянието на язовирите и могат ли те да прелят", коментира Балинов.

"Снощи падна много голям дъжд и повечето реки са излезли от коритата си. На места има отнесени части от пътя, има съборена стена от къща, насажденията на хората са в много лошо състояние. В Бухово по-голяма част от пътищата са отнесени, има наводнени къщи и ситуацията е доста напрегната", съобщи кметът на район Кремиковци Лидия Донкова.

Според него дъждовете могат да доведат и до свлачища.

"Миналата седмица пътувах по АМ "Тракия" и там проблемът с аквапланинга е много голям. Станах свидетел на два инцидента, в които не съм сигурен дали е грешка на шофьора, неподходящи гуми или проблемът е със събирането на вода", добави Балинов.

За щастие, в момента ситуацията в София е спокойна.

"Имаме 5 екипа, които работят по последиците от силния дъжд. В момента работят в "Симеоново" и "Драгалевци", имаме 2 екипа в село Желява. И аз съм тук - в Желява, Бухово и Яна се изсипа много дъжд плюс гръмотевици и градушка, за кратко време валя доста интензивно. Реката беше изключително бурна, излезе от коритото и имаше 2 къщи, които бяха залети. Имаше опасност и за другите, но създадохме организация и успяхме да овладеем ситуацията", обясни директорът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров.

За момента няма бедстващи хора.

Димитров подчерта, че ежедневно почистват коритата на реките. "Това, което се случи вчера, хората не са го виждали от 60-70 години - за кратко време толкова много дъждове", сподели още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Забранете бетона и асфалта!
7
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Кой е виновен за безхаберието? Каналите не са чистени от десетиления, а преди се чистеха всяка пролет. Деретата са затлачени с *** изхвърлен от местните, където сега е наводнено.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен2 Ама наистина ли? А да не би случайно да са от взривените от руснаците украиски складове край Хмелницки с боеприпаси с обеднен уран,който кой изпрати на украинците??? Или пък от изсичането на дъждовните гори в Амазония,който кой изсича?????
5
3
 
12
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Великият строител на България нямаше време, желание и акъл за 3 мандата да направи нещо повече от калпави магистрали. Сега берем плодовете.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами , Бате , то не остана едно дърво , само У Парламенто ги има !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Добрю Ютрю !Да не би звездите да го показалЕ ?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете дървената мафия.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забелязал съм че ромеите много обичат да си изхвърлят бо.. лу.. ка по деретата минава, каруцата покрай коша но не го хвърля там а, в дерето