»сторик: ќбщина  арлово скри османски€ архив на Ћевски

Ќасто€ва за обществен достъп до него
10 юли 2024 13:41, »нна јнгелова
66

»сторикът »ван “ренев сигнализира за злоупотреба с османски€ архив на ¬асил Ћевски. —поред него кметът на  арлово и директорът на музей "¬асил Ћевски" в града не жела€т да обнародват публично истината за предателството на Ћевски.

"ѕопаднал е в един колекционер - –умен ћанов, който преди около 4 години го е дарил в община  арлово. ќттогава общината не е публикувала архива публично, за да се осветли истината или неистината, за да разберем какво пише вътре", за€ви »ван “ренев в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕред Bulgaria ON AIR “ренев разказва, че е проведана кореспонденци€ за достъп до архива, как е дарен и как се съхран€ва, но общината отговорила, че откакто е дарен архивът, той е приет като дарение, но не е назначено материално отговорно лице, което да съхран€ва архива. ќсвен това не е регистриран като дарение.

"ќбщината каза и едно лъжливо твърдение, че архивът се намира в общината и в музеите в  арлово.  ои музеи? Ќие написахме писма до всички музеи в  арлово, че желаем обществен достъп до архива, а те отговориха, че не са го виждали и че той се намира в общината", сподел€ “ренев.

ѕо негови думи архивът би тр€бвало да се намира в общината, тъй като има и видеоматериали от самото му дарение, но той не е заведен, не е описан и н€ма материално отговорно лице. “ренев отбел€за, че дори не е извикана комиси€, ко€то да потвърди автентичността му, а вече пета година архивът стои в общината.

"јпелирам към всички българи на 18 юли в 11:30 часа да дойдат с мен пред община  арлово да си поискаме архива, да бъде отворен. ўе дойдем, ако тр€бва и с криминалист, за да покажем автентичността му, защото той е оригинален документ. јко случайно в общината има друг документ, а не оригинални€т, това вече е престъпление", за€ви гостът.
—поред историка в този архив е възможно да се съдържа информаци€, ко€то историците не жела€т да стане публично досто€ние.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


66
ќще по темата: общинаархивЋевски
ќще от ¬идео прогноза
√орещо ще е и утре, на изолирани места ще превали
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
51
1
 
0
 
! ќтговори
ћартин —пасов преди 5 дни
ƒо »ван “ренев “о€ е н€какъв българомразец, а ти си обикновен лаладжи€.
50
0
 
2
 
! ќтговори
»ван “ренев преди 6 дни
ƒо Ѕанкеръ “ова, което сте написал с фалшивото си име, понеже ¬и е страх да излезете в лице да го кажете - е пълна гавра и цинизъм! ¬асил Ћевски е изключителна личност от световно ниво, а ¬ие сте един пореден нихилист, може би и не българин, който мрази не само себе си, но и всички останали! ¬асил Ћевски ще остане в Ѕългарската истори€, но ¬ие не!
49
4
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
“о€ не е никакъв историк. ¬с€как го наричайте, но не и "историк".
48
1
 
0
 
! ќтговори
јрмандо преди 1 седмица
јбе много чудна работа не гледаме проблемите днес и н€маме правителство държавата върви нан€къде и не знае накъде и пак горки€ Ћевски е разпънат на кръста от псевдо историци от псевдо политици като че ли ще излезе н€каква страшна тайна от ко€то ще се случи чудо и държавата ще се оправи .
47
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
 метът на  арлово,***,до кога ще криете издевателствата на турските ни поробители.«начи карловци, са избрали кмет продажник на българската истори€.ѕозор за този, който се пъчи годни наред и се подмазва на банк€ндки€т д€вол.
46
10
 
1
 
! ќтговори
Ѕанкеръ преди 1 седмица
Ћевски е пресилен герой.ѕропагандата след ќсвобождението го прави това,което не е.√.—.–аковски е истински€ борец за свобода създал частна арми€ в друга държава.— чии пари е станала тази работа е още загадка.¬се ми е на акъла,че ако –уси€ не ни е освободила щ€хме да имаме държава.Ќад€вам се да € опазим без –уси€.Ћевски не е искал държавата да се казва Ѕългари€.ѕросто »мпери€та да стане чиста и св€та република,като останалите републики.
45
0
 
11
 
! ќтговори
ƒо 48 преди 1 седмица
Ќай-много български исторически документи са умишлено унищожени от гърците през 19-и век. Ќай-много такива документи са отмъкнати в –уси€ и са засекретени там. Ќай-големи фалшификации на факти от нашата истори€ са дело на сръбските "историчари". Ќо най-много старобългарски писмени паметници и документи се намират в библиотеката на ¬атикана. —ведени€, свързани с нашата истори€ има в изобилие в какви ли не европейски архиви, но досега никой не е организирал издирването им.
44
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
»ван “ренев е журналист и писател. ћакар че е едва 33-годишен, той е автор на десетина исторически романа и на други книги. Ћюбител историк е, но информираността му е впечатл€ваща. ¬ това отношение засенчва не един от завършилите истори€ и уредилите се на заплата в ЅјЌ или по ¬”«-овете магистри, а н€кои дори и с докторски степени.
43
0
 
11
 
! ќтговори
Ќе ме интересува преди 1 седмица
кой е »ван “ренев. ќбаче въпросите му са интересни. ƒайте да видим архива, пък после ще коментираме.
42
0
 
8
 
! ќтговори
Ќикой преди 1 седмица
 во се чудите,ўом он€ от Ѕезличието,ѕ–≈ѕќƒј¬ј,в ЌЅ”,що то€ да не е,,историк"!!!
41
0
 
4
 
! ќтговори
…окин преди 1 седмица
» такова чудо ли има?
40
1
 
9
 
! ќтговори
Џхх преди 1 седмица
‘амили€та ѕоплуканови, Ћ. аравелов, граф »гнатиев, ѕано Ѕонжора и още знайни и незнайни герои са сред заподозрените предатели.Ћевски пише писмо на ’ашнова, че знае, че са го предали (от вашата кожа *** не стават).  аравелов иска въстание до кра€ на 72-ра, а пък ќбщи тотално саботира комитетите с обира в јрабаконак.
39
8
 
3
 
! ќтговори
чичо √ошо преди 1 седмица
историк друг път, лунатик от класа, право при доктор костурков на 4ти километър
38
10
 
5
 
! ќтговори
»лиев преди 1 седмица
«ащо го наричате историк?  ой университет е завършил въпросни€т господин? Ѕъдете сериозна меди€ иначе се превръщате в журналисти, колкото той е историк.
37
1
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
ј дали архивът е изобщо в Ѕ√ или е продаден на н€кой музей, незнайно къде!
36
15
 
6
 
! ќтговори
≈вропеец преди 1 седмица
“ака ще отсеем русоробите от патриотите. “ъкмо ще им направим ревизи€ н€колко поколени€ назад и да видим дали не са наследници на ,,асвабадителите,,останали след 1878г
35
9
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
Ћевски-÷— ј 7:1
34
8
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
≈стествено предателите са българи както и с ’ристо Ѕотев разстрел€н от упор от собствените си четници
33
15
 
11
 
! ќтговори
Offf преди 1 седмица
“о€ н€ма ли да престанат да му дават платформа за публични изказвани€! —трашни не острото говори, б***аси истори€ за осми клас дали е учило това! —ериозно, вземете мерки, че ще ни се сме€т целите Ѕалкани, за ≈вропа и –уси€ да не говорим бл€к да се намери »сторик да го навре веднъж завинаги в дупка, в ко€то слънце не огр€ва, че е страшен позор пффф
32
7
 
14
 
! ќтговори
ƒинев преди 1 седмица
Ќе случайно √раф »гнатиев ,не се засътъпал за Ћевски ,след въпрос пред ћидхад ѕаша ,които попитал какво да го правим ,е щом е криминален елемент както го обвин€вате ,нас не ни интересува отговорил руски€т велможа