Театрален директор: Говорим за оцеляване на културата

"Последното затваряне ни върна в изходна позиция"
1 юни 2021 10:18, Ния Христова
22
Изказването на служебния министър на културата Велислав Минеков, че трябва да бъдат закрити непечелившите "предприятия" в театралните среди, предизвика остри реакции в културния сектор. Потози повод част от артистите изразиха готовност да поискат оставката на министъра.
 
Как оцеляват малките провинциални театри в условията на пандемия и колко сериозно ги засегна тя?
 
"Необходим е диалог, и то максимално конструктивен. Всеки един от директорите да изкаже проблемите, с които се сблъсква. Вече е инициирана такава среща и тя се организира от Министерството на културата. Така че е въпрос на дни да се осъществи. Това е много важно, за да обсъдим проблемите си и да търсим решение за тях", каза директорът на Сливенския театър Радост Костова за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя припомни, че все още се намираме в епидемиологична обстановка.
 
"Все още не можем да говорим за стабилизиране на културата, а за оцеляването. Беше много трудна година. Първоначално, когато обявиха пандемията, имаше крайни реакции от страна на актьори, на служители на театъра. Те отказваха да влизат на територията на театъра. Тези реакции са съвсем обясними, за първи път се срещаме с такова явление. Беше много трудно да предвидим ходовете си", коментира Костова.
 
И допълни, че когато театрите са били отворени на 50% са се сблъскали със страха на хората
 
"Ние бяхме затворени, но харчовете продължават. Ние имаме издръжка на сграда, плащане на заплати, плащане на ток. И когато започнахме да работим - също генерирахме разходи, а приходите не бяха достатъчни. В продължение на няколко месеца максималният брой зрители, който постигнахме, беше 50 човека на открито. Смея да твърдя, че дори последното затваряне, което беше за 10 дни, ни върна в изходна позиция", подчерта директорът на Сливенския театър.
 
Костова сподели, че дори когато са на тези 50% - невинаги са успявали да напълнят залите.
 
"Публиката е малобройна, ние бяхме стационирани, не пътувахме. Изчерпахме потенциала на репертоара, който имахме. Необходими са нови представления, а те генерират разходи", каза още Радост Костова.
 
И добави, че при всички мерки, които са взели, не са имали много заразени, но са загубили колега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази се представя за Културата. Имахме Начо Културата. Дошло е време за Радост Културата.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Весо Парцала и Отец Надарфории ли са върховете на вашите култури бе?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минетов говори за "предприятия", НЕ за театри и концертни зали - че откъде да знае псевдо-каменарят що е туй? Пуска студентите да дялат камъни и работата си върви - ето, това се казва предприятие!Шминтири-минтири, "театри"...
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на театър не съм стъпвал от 3ти клас, но театро гледам всеки ден