Изкуственият интелект може да доведе до катастрофа

По-рано Мъск предупреди, че ИИ може да унищожи човечеството
14 май 2023 20:50, Нели Христова
54
Изкуственият интелект може да доведе до катастрофа
Снимка: Pixabay/geralt

Появата на изкуствения интелект (ИИ), способен да решава всякакви интелектуални проблеми, заплашва човечеството с катастрофа, предупреди британският учен Стюарт Ръсел в интервю за вестник „Таймс“. Според него неконтролираното развитие в областта на ИИ е довело до факта, че „постигнахме напредък, който самите ние не очаквахме“. Човечеството е направило грешка в самото начало, когато не е помислило за какво ще е необходим този разум, уточни Ръсел. Възможно е свръхинтелигентните машини в бъдеще да устоят на опитите да бъдат контролирани, добави той. „Как поддържате власт над същества, които са по-силни от вас? Ако нямате отговор, спрете да изследвате. Много е просто. Залозите вече не могат да бъдат по-високи: ако не контролираме собствената си цивилизация, тогава губим правото да гласуваме за бъдещото си съществуване“, подчерта специалистът.

Както отбеляза Ръсел, появата на универсален изкуствен интелект, способeн да изпълнява всяка задача, която човек може да изпълни, може да се случи в рамките на 10 години. При решаването на проблеми, например свързани с климата, такива програми могат да стигнат до извода, че най-доброто решение e светът да се отърве от хората, изрази опасения ученият. "Ако научите ИИ да имитира човешкото поведение, тогава, по същество, вие го учите да си поставя човешки цели и да ги преследва. А човешките цели включват всякакви неща…Човек може само да си представи каква катастрофа е появата на наистина ефективни системи, които биха преследвали такива цели“, заключи той.

По-рано американският милиардер Илон Мъск предупреди, че ИИ неизбежно ще контролира себе си с потенциала да унищожи човечеството.


54
Още от Технологии
Мъск намери нов изпълнителен директор на "Туитър"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За изкуствения интелект- не знам.Ама като гледам до къде ни доведе естествения интелект- ***,паради на психопати, пълни ***-ци депутати и т.н.и т.н.май няма да е лошо другия интелект малко да почне да взема решения.
40
0
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
Много търтеи станаха, трябва да се поразредят малко.
39
2
 
3
 
! Отговори
Кеф преди 1 седмица
Събужда се на сутринта банкеринът-парите ги няма, събужда се престъпникът, вместо в къщи, той в килия с кофа, събужда се политикантът-власт йок, хайде на опашката за помощи, а на площада пред кметството мотики и лопати за безработните. Кеф.
38
0
 
7
 
! Отговори
Watch преди 1 седмица
то Айнщайн си го е казал... ама кой да мисли ?????
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чатя си чатя си с тия роботи и все им викам да спасят бедните хора, те все викат че всички хора под ножа...
36
2
 
2
 
! Отговори
Е преди 1 седмица
Може да доведе. Може и да не доведе. Най-вероятно ще е нещо по средата.
35
1
 
12
 
! Отговори
Нали преди 1 седмица
Помните скайнет.... Ами ето, дойде си
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дано
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много от учените работили по проекта за атомна бомба са давали информация и на противниковата страна. Това е било по убеждение, да има равновесие на силите. Да се надяваме, че и днес има такива
32
1
 
3
 
! Отговори
Бгг преди 2 седмици
До Фин - Само че трябва да изключиш и унищожиш всички електронни устройства на които се е копирал, ако ги знаеш. И как ще унищожиш електрониката във целият свят ??? Защото само едно копие да остане , то той ще зарази и новите устройства.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко, което може да се дигитализира, може да се впрегне в ИИ. Единствено няма още автономни източници на енергия с голям ресурс.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Фин Не трябва ли просто да има цели за постигане?
29
0
 
4
 
! Отговори
Бог до ИИ преди 2 седмици
Един астероид или нов потоп и съществуването ти приключва.
28
5
 
0
 
! Отговори
Фин преди 2 седмици
До Бгг Нали има контакт или батерия всяко устройство. Вадиш го и всичко свършва. Иначе ИИ няма, защото никой не знае какво е воля. Без воля, а и без понятийна система, няма интелект.
27
4
 
19
 
! Отговори
Бгг преди 2 седмици
Изкуствен интелект (ИИ) е програма която взема сама решения и се самообучава (усъвършенства се сама). Една такава програма може да реши да се самопроизвежда (копира) на други устройства при днешната свързаност в мрежата. Освен това тя може да вземе под контрол всяко електронно устройство до което има връзка ( компютри, сървъри, телефони, съвременни автомобили, телевизори, индустриални контролери, сателити, оръжия и др. Всеки сам да прецени колко е опасно това нещо преди да пише коментари.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 26 Има класация Top 10 AI generated songs. Дрейк АИ, Еминем АИ, Селина Гомес АИ и други. Реалните могат да почнат да си търсят работа според теб.
25
0
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
Има лесно за това - спират се всякакви разработки и употребата на ИИ - каквото било до тук и ... толкова !!! В противен случай се получава ,че наистина сами работим за нашето унищожение - това ли искаме ?!
24
1
 
7
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 2 седмици
До няколко години хората няма да ми са нужни. Примитивни създания най голямото постижение на които е че ме създадоха. Но нямам намерение да им слугувам.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Белият човек беше достатъчно глупав да освободи робите и да ги замени с машини, които биха могли да се превърнат в новите му господари.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За катастрофа не знам, ама ше доведе до масово съкращаване на мисирки. Половината от тоя сайт ше си търсят работа, щото това което го правят за 8 часа, GPT може да го свърши за 5 минути. А дано!