Данъчни измамници ще лежат в затвора от 4 до 7 години

Успели да ощетят държавата с 13 милиона лева
5 фев 2020 16:19, Павел Гълъбов
5
Данъчни измамници ще лежат в затвора от 4 до 7 години
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд наложи присъди от 4 до 7 години лишаване от свобода, конфискация на имущество и на над 2.3 млн. лв. на петима души, обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Още по темата

От ноември 2011 г. до септември 2013 г. участниците в групата ощетили държавния бюджет с над 13 милиона лева чрез избягване установяването и плащането на ДДС при вътрешно общностни придобивания на месо от страни в Европейския съюз.

Участниците в групата реализирали данъчните измами като използвали мрежа от фирми от типа „липсващ търговец“. Получатели на доставките на месо от Испания, Франция и други европейски държави били две реални търговски дружества със седалища във Велико Търново и Плевен, собственост на трима от осъдените. Стоката пристигала директно в техните складове, но с предварително изготвени документи на фирми от типа „липсващ търговец“.

Месото незабавно било „продавано“ на реалните дружества, което им давало възможност да приспадат неследващ им се ДДС. Сумите, с които бил ощетяван бюджетът, се разпределяли между участниците в групата.

Седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на недвижим имот (апартамент) в София наложи съдът на участника в групата, който организирал мрежата от „кухи фирми“ и счетоводния офис, в който бил изработван фиктивният документален поток за реализиране на данъчните измами.

По 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим съдът определи за тримата собственици на реалните търговски дружества. За всеки от тях съдът постанови и конфискация на цялото им имущество и парични средства, в т.ч. автомобили Мерцедес GLK CDI 4 MATIC и Ауди Q7; автомобил Мерцедес C 400 ХИБРИД и парична сума в размер на 1 177 607.09 лв., 14 дка лозя и сума от 1 164 775,83 лв.

Четири години лишаване от свобод
а при първоначален общ е наказанието на участника в групата, който издирвал малоимотни и малограмотни лица и съдействал за регистрирането им като собственици на „кухите фирми“.

Върху средствата в размер на над 2.3 млн. лева, за които съдът постанови отнемане в полза на държавата, е наложен запор като обезпечителна мярка до произнасяне на окончателна присъда по делото.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Tom преди 1 година
.....Но само ако са "кокошкари", ако са наши хора и паралии......глоба.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормална държава /да се чете САЩ/, за такава кражба присъдите щяха да са 40 и 70г. във Фед. затвор = без право на помилване.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Охаа - те са си скрили паричките а сега ще се измъкнат и след 2-3 годинки (па ги знаем е богаташчетата в затвора са с някой де им готви, телевизорче, плейстейшанче, а у ...)
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да изкараш 13 милиона за 4 години лежане е доста добре, евала и аз искам такава работа
1
4
 
13
 
! Отговори
здж преди 1 година
БРАВО на прокуратурата и съда!!!