Разкриха престъпна имотна схема за милиони в София

В схемата са участвали полицай, както и служител от ГРАО
17 окт 2022 15:34, Йоана Цонева
30
Разкриха престъпна имотна схема за милиони в София
Снимка: БГНЕС

Имоти в центъра на София и банкови сметки за милиони се озоваха в чужди ръце и то само срещу 50 000 лева. Измамата с наследствените права е подготвяна 3 години, а зад нея стои организирана престъпна група от 6 души, ръководена от имотния бос Красен Кръстев, показа разследване на bTV.

"В тази организирана престъпна група участват шестима души. Като цяло може да се констатира, че схемата не е сложна, но с риск да звучи цинично мога да кажа, че можем да се възхищаваме на последователността и детайлите, с които членовете на ОПГ-то са изпипали своя финален резултат", отбеляза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Какъв е случаят

Атанас Павловски е син на македонец и българка. Майка му е Любка Коева, наследница на лекари, юристи и банкери. През 2020 година Атанас разбира, че месеци по-рано, 75-годишната му майка е била открита мъртва в дома си. Установено е, че смъртта е естествена, а синът идва в София, за да я погребе, но не успява да отключи апартамента с ключа, който има. След разрешение от разследващите, Атанас сменя бравата и вижда, че в апартамента е влизано от чужди хора.

Тогава става ясно, че фирма на имотния бос Красен Кръстев, чието име се появи във връзка с погрома над столичното заведение BESO преди няколко години, е сключила договор за покупко-продажба с възрастната жена.
Според прокуратурата, схемата е следната - след като се подпише предварителният договор, купувачът превежда на продавача капаро в минимален размер по банкова сметка. Чрез сложна схема фирмата манипулира подписа на жената и успешно купува апартамента. Така в отсъствието на възрастната жена Любка Коева, договорът става окончателен и срещу 50 000 лева "Мениджър Сокър" придобива имущество и банкови авоари за 7 милиона лева. „Недвижимото имущество е оценено на близо 3 млн. лева, а банковите авоари за 4 млн. лева“, обясни Сийка Милева. Проверка в Търговския регистър показа, че собственици на "Мениджър Сокър" са фирмите "Сейв Пропърти" ЕООД и СПИЙДИ 911.

Красен Кръстев изпраща и становище до bTV: „Относно договора мога да кажа, че тъй като ми беше предоставен подписан от г-жа Коева, не мога да дам становище относно истинността на подписа, но предвид последващите уведомявания на г-жа Коева от съда и липсата на възражение от нейна страна, пред мен това не е стояло като казус. Независимо от това има налична експертиза, потвърждаваща подписа ѝ върху договора".

От прокуратурата обаче казват, че подписите са фалшиви: "Назначените и извършени по делото почеркови експертизи категорично доказват, че подписите не са на продавачите, а евентуално са подписани от един от участниците от ОПГ-то", заяви Сийка Милева.

Още по темата
Равносметката от началото на разследването до днес - още преди няколко години част от обвиняемите бяха арестувани, а след това освободени срещу парични гаранции. Красен Кръстев се сдоби с обвинение това лято. Той не е задържан, няма и мярка за неотклонение.

Междувременно разследващите не изключват възможността кръгът на обвиняемите да се разшири и в него да попаднат длъжностни лица. "Със сигурност са давани подкупи, за да получат информация от различните държавни институции", отбеляза Сийка Милева.

По информация на bTV, в схемата са участвали полицай, както и служител от ГРАО, благодарение на когото синът на възрастната жена е заличен като наследник. Очаква се да се установи и банковият служител, дал информация за сметката на Любка Коева.

Кой е Красен Кръстев

Красен Кръстев стана известен през 2019 г., когато името му беше замесено в погром над заведение в кв. "Борово" след скарване между съдружници. Тогава бившия премиер Бойко Борисов дори се включи с коментар, а обвиняемите бяха задържани. Днес Кръстев продължава да е на свобода, въпреки оставащите 9 прокурорски преписки за имотни измами.

Ако членовете на организираната престъпна група бъдат признати за виновни, то ги грози затвор от 10 до 15 години, а чак след окончателното решение на съда Атанас евентуално ще може отново да влезе в майчиния си дом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Не е така. Имаше заплаха за даване на адрес с цел ДДС Регистрация и имаше отказ от частното лице за отдаване на имота за фирмени цели. когато се отправят публично заплахи и публично чрез сайта Ви отправям отговора въпросното лице собственик на фирмите е стимулирало престъплението през въпросната 2009г. пред държавна институция но заплахите му не бяха възприети сериозно. "Според мен са го научили да краде документално по ЗДДС и който му е на пътя не живее дълго. Дестабилизация на държавата си е"
24
0
 
1
 
! Отговори
Крадат чрез кадастър преди 1 година
След 2008 заловихме крадци на имоти чрез манипулиране на кадастралната карта.. КЕфят се били НАПЛАТИЛИ НА ПОЛИЦИЯ,ПРокуратура на съучастници от Кадастъра няма арестувани няма осъдени.. Крадицте още крадат.Много от ограбените вече са починали при съмнителни обстоятелства.. Крадците местят координатите на имотите ..Ограбват съседи на тия които им платят.. Пускат оферти за кражби на съседни имоти.. НЕ ИМ ПУКА>..
23
0
 
8
 
! Отговори
Някойси преди 1 година
То затова хората отиват в чужбина, на никого не му се живее в среда на корупция и измами.
22
1
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
Тая беше оперна певица и съвсем изкука накрая. Бяха я оженили за някакъв руснак, уж подписали в Русия, а тя даже нямала задграничен паспорт.
21
0
 
2
 
! Отговори
всички преди 1 година
при бай Ставри- за дълго
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И съдия има намесен тук. Съдията аа....
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава, която ме може да гарантира неприкосновеността на частната собственост, не е държава. В годините на прехода, доста хора загубиха имоти, фирми и банкови сметки.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как точно минава сделка за 50 бона, като оценката е за 3 милиона?? И какви са тия банкови авоари за 4 милиона, за пръв път чувам такава сделка. С апартамента им подаряваш и банковите си сметки. Некадърно написана статия
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КрумСтрашни __Камарата на нотариусите брани като орлица членовете си, а законите в НС се правят от адвокати, които се интересуват как по-лесно да оправдаят клиентите си-престъпници. И политиците, особено новите, също. Бойкикев и розовите драпаха за закриването на спец. съда и прокуратурата. Кой има полза? Обвинените в престъпления олигарси като прокопиев, баневи, цв. василев, черепа... Кой плати протестите? Черепа, прокопиев... Кой печели от политическата криза? Олигарсите + Фигуранта.
16
2
 
6
 
! Отговори
Бегай преди 1 година
Предвид, че познавам човек, които владее съседен блок на Витошка, то не е особено сложна цялата схема. Тия богатите си живеят в собствен свят, *** то няма как като само от ренти взимаш 30к на месец. Нищо чудно, че сина не е говорел, а е чакал ***, та да набара милионите еднолично.
15
0
 
19
 
! Отговори
То преди 1 година
Ако беше проблема само при имотите... цялата държава е чао от отдавна и голяма част от населението започва да става като талибаните
14
0
 
31
 
! Отговори
smile преди 1 година
Цитат от статията:"През 2020 година Атанас разбира, че месеци по-рано, 75-годишната му майка е била открита мъртва в дома си."Този човек колко време не се е сещал да се обади на майка си и се е прибрал едва след като е решил, че е дошло време за наследството?Иначе по темата? Не знам кога на някой такъв измамен ще му прекипи и ще вземе един калашник да ги подкара всичките по списък от схемата. Един измамен е достатъчно да превърти, та да се кротнат подобни същества (даже не хора не са за мен)
13
0
 
42
 
! Отговори
от години преди 1 година
имотната мафия върлува яко. В нея са включени лекари, полицаи и служители от общините. Даже се водят на отчет всички самотно живеещи хорал После след смъртта им за 1 година всичко приключва! Даже и шефове на полицията са в кюпа. Това е единят клон на имотната мафия, другият е със подменени и фалшиви документи за собственост на земеделска земя. Прокуратурата яко спи? Безброй са измамите със земеделска земя! Всички знаят и си траят!
12
0
 
46
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 1 година
Нотариуса заверил сделките трябва да влезе в затвора при *** изнасилвачи на баби
11
0
 
51
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
В България няма нито едно сериозно престъпление без участието на ченгета и юристи. Те са в основата и на корупцията,а призванието им е да се борят с всичко това.Е,как ще има управия и успещна борба с корупция и престъпност???
10
0
 
13
 
! Отговори
алибългария преди 1 година
и 4 те милиона разбойника
9
2
 
23
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Знаеш па кога ще си купя апартамент в сграда на 100 години, дето няма една бетонна колона в нея, а на пода са слагали релси за жп трасе вместо арматура и са ги заливали с нискокачествен бетон, дето вече се рони!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Син на македонец хаха. Баси тиквата го е написала това.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще чуя ли някога,за престъпление без участието на ченгесай. То на това е в гена му да лъже,*** и краде.
6
8
 
12
 
! Отговори
До Айде сега /№1/ преди 1 година
Напълно реални са цените, ако става въпрос за сгради, строени в централната част на София през царско време за богати хора. Опитай се да купиш такъв имот. Първо, няма да е лесно да намериш такъв, обявен за продан. Второ, ако случайно намериш, цената му ще е много висока и веднага ще се купи. Трето, ако входа е добре поддържан - в повечето от тези сгради е така - наистина си заслужава да вложиш пари. Нереално надути са цените на уж-луксозните супермодерни сгради, строени след 1990 г.