Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!

Иска да намали имиграцията
25 ное 2023 15:12, Александър Попов
321
Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Редица германски общини просто вече не могат да приемат още бежанци. Бад Кройцнах е пример за такъв изнемогващ град, пише Оливер Пипер от "Дойче Веле".

"Пълни сме догоре, не можем повече" - така казват на толкова много места в Германия, посочва на заседание на местните власти в Бад Кройцнах областната съветничка от ХДС Бетина Дикес. Според нея това важи и за настроенията по улиците. "Не става дума за ксенофобия, а за страх, че няма да успеем да се справим", уточнява тя.

"Не разполагаме с достатъчно жилища. Нямаме шанс да осъществим интеграцията, защото липсват хора, които да допринесат за това - и защото мигрантите живеят в общежития. Не можем да предложим никакви перспективи на хората, които са тук. На този фон твърдо призовавам да се предприемат промени", казва Дикес, която напоследък се е превърнала в говорител на областните съветници в Германия.

"Да не говорим, че с общежитията ние създаваме един вид бежански острови насред нашето общество", посочва още Дикес.

Германия иска да намали имиграцията

Правителството вече прие цял пакет мерки, предназначен да ограничи миграцията и да намали нейната привлекателност - включително намаляване на помощите за кандидатите за убежище и затягане на граничния контрол. Освен това мигрантите вече по-трудно ще могат да взимат и семействата си в Германия.

Предвижда се също чрез специални споразумения повече хора да бъдат екстрадирани от Германия. Канцлерът Шолц вече обяви, че онези, които нямат правото да останат в Германия, ще бъдат масово екстрадирани.

От началото на войната на Русия срещу Украйна на Михаел Цифка от управата на Бад Кройцнах постоянно му се налага да търси възможности за настаняване на бежанците, които пристигат в района. "Не съм магьосник - няма откъде да намеря жилища. Много граждани ми казват - ще дам жилище под наем, но само ако в него се настанят украинци. Освен това готовността за поемане на доброволни ангажименти значително е спаднала. Затова на общинско ниво вече отдавна не говорим за интеграция, а само за настаняване."

Ян Камерер от помощната организация "Arbeiter-Samariter-Bund" смята на свой ред, че ситуацията не е чак толкова драматична. Неговата организация полага грижи за мигранти, настанени в старо училище в района на Бад Кройцнах - 55 бежанци предимно от Сирия, Афганистан и Турция. "През 2015 година имахме много повече работа във връзка с настаняването на мигрантите - тогава натовареността беше много по-голяма. А що се отнася до водения днес дебат, той просто е отровен."

Камерер разказва, че преди осем години, по време на първата голяма бежанска вълна, всичко е било доста хаотично и редица дейности е трябвало да се вършат по спешност - например да се купуват възглавници или да се натовари цял автобус с питейна вода. Днес общежитието в района има договор с лекар, с компания, която доставя храната, както и със социален педагог, който се грижи за бежанците и им помага да учат немски. Освен това в общежитието идват представители на Агенцията по труда, които свързват хората с местните фирми, за да могат да започнат там обучение или работа.

Проучване: 40 процента от общините изнемогват

Проучване, проведено от университета в Хилдесхайм, показа наскоро, че 40 процента от общините вече изнемогват заради трудностите, свързани с приема и настаняването на бежанци. 60 процента оценяват ситуацията като предизвикателство, с което все още могат да се справят.

Ян Камерер смята, че сегашният дебат се води в грешната посока. "Повечето хора тук имат легитимен статут, от което следва, че би трябвало да се концентрираме върху това да ги интегрираме чрез работа, вместо да водим безкрайни дебати как да ги екстрадираме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Германиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 месеца
Така им се пада !
274
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Настанете ги при мама Меркел, тя да ги издържа и хрантути. Никой друг не ги ще. Дори и арабските страни. По новините чух, че скоро заловили у нас нелегален емигрант от Египет. Там война има ли? Няма. Всички нелегални емигранти по икономически причини - айде обратно, при това за тяхна собствена сметка. Ако бягат от война - приемат се само жени и деца и то в съседните, граничещи с военния конфликт страни. Другите веднага обратно. Мъжете - там да си седят, нали има война - да воюват за страната си.
273
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Планът за сриване на Европа е почти завършен. Англичаните се изнизаха от ЕУ бързо бързо. По заръка на ЦРУ най-силната икономика е наводнена с австрало-питеци, които нито имат намерение да работят, нито да се интегрират, нито да вършат нещо смислено. Нивото им е толкова ниско, че дори 8 години на училище да ги пратят резултатите ще са плачевни. За съжаление това е план на САЩ да отслабят Европа и съответно да печелят от това.Тъжното в случая е, че европейците не правят нищо за да защитят себе си.
272
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да питат Меркел, дето се прегръщаше с тях, колко е приютила вкъщи.
271
0
 
17
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 месеца
Да се обърнат към Меркел за съвет или за помощ! Тя ще им реши проблемите на тези изнемогващи градове!
270
0
 
7
 
! Отговори
Бежанец преди 5 месеца
Бежанци :D От какво още бягат тия хора?
269
0
 
9
 
! Отговори
Падаря преди 5 месеца
ЕС реши преди години да не местим времето и всяка страна да си реши коое време да остане. И От 4 години не може да решим кое време да оставим лятното или зимното . Та какво останало за други по-сложни решения като спиране на помощите за нелегални бежанци и създаването на буферни зони в С.Африка и Сирия където бежанците да са на сигурнобез да ги бомбят терористи .
268
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още преди войната в Украйна , сащ и Англия започнаха СРИВАНЕТО на ЕС , с бежанците , а след това и със санкциите .Случайно ли Англия НАПУСНА ЕС , ка ще допуснат ЕС да е по-силен от тях ...
267
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дойдохте ли на нашиЯ ?
266
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дори нямат право на работа. Чиста хранилка. Това е огромна грешка, която ще ги удари като чук по главите. Целият свят е тръгмал към Германия. Безумие
265
0
 
9
 
! Отговори
айде да видим...... преди 5 месеца
И псевдо-либералите и нео-марксистите, които са обладали ЕС си мислят, че това ще трае вечно...?? И си мислят, че няма да дойде новия Хитлер...??? И ще се спасяват по островите, както хитлеристите...?????????
264
1
 
3
 
! Отговори
Киев преди 5 месеца
Статията изглежда така германка изнемогва от мигранти да си припомним градът пламнал със сигмали на изнасилени германки най вероятно 90% са истина другите 10 % са опит и посегателства с цел изнасилване. Но защо съм им толкова много за да работят и германките да взимат помощи и социални. От страни изглежда, че жертви са само германците като в Англия но е обратното в 89% от 100%.
263
0
 
21
 
! Отговори
ами преди 5 месеца
Какви бежанци ви гони бе хора....Това са си 100% емигранти,които получиха зелена светлина още от Меркел и никой не смее да каже "basta" на тази ненормална политика НАЙ-ВЕЧЕ на гражданите на Германия.....
262
0
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 5 месеца
За немците, както е видно от тяхната история, пред няколко десетилетия се прецакват брутално. Съдба. Но пък 22 век би следвало да са добре.
261
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много ми е чудно как ще осъществят интеграцията им? Тезата на промитите мозъци е, че ще се се случи в рамките на няколко поколения, а парадоксалното е, че мекиците от Германия, Франция и т.н. го вярват. Категорично самоубийство на европейските държави.
260
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Германия изнемогва от големия брой бежанци: Не можем повече!- ми правете повече ариел
259
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може, може. Още много повече може. Тъпчи меркелишкия рай с талибани, колкото повече, толкова по-добре. Също нека продължават да затварят електроцентралите си, по мъдрата заръка на световната либерастия. До 4-5 години са цъфнали и вързали. НЕКА!
258
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що бе? Нали "Refugees welcome!" Ko stana?
257
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малко са ви ,долни шваби!!!Трябва да ви изпратим и нашите укропитеци ,че вече не можем да отидем на морето ,от пияните бандеровци.
256
0
 
21
 
! Отговори
ко рече преди 5 месеца
Алоу кво правим с остатъка от това което поканихте на гости.А с ония милион и половина араби чиито домове разрушихте и чиито близки евреите избиха.Вашите вересии си ги поемаите сами и в момента бежанските ни убежища преливат ,а границата ни е обезкостена