САЩ евакуира гражданите си от Ухан, праща чартърен полет

Евакуираните обаче ще трябва да заплатят полета си
26 яну 2020 09:49,
51
САЩ евакуира гражданите си от Ухан, праща чартърен полет
Снимка: БГНЕС

Правителството на САЩ организира чартърен полет в неделя, за да евакуира своите граждани и дипломати от засегнатия от епидемия китайски град Ухан до САЩ, съобщи източник, запознат с операцията, пише в ексклузивна статия американският вестник The Wall Street Journal.

Операцията е планирана на фона на информациите, че броят на смъртните случаи от новооткрития коронавирус, който се появи за първи път в Ухан, надхвърли 40, а броят на потвърдените случаи е над 2 000, като много от случаите са в и около централния китайски град, в който живеят 11 милиона души.

Още по темата

Бързото разпространение на болестта през последните дни в Китай и по света, включително два случая в САЩ, породи опасения от смъртоносна зараза.

Смята се, че приблизително 1000 американски граждани се намират в Ухан, а американското консулство се е свързало с някои от тях, за чието местонахождение знае, за да им предложи място в самолета, каза източникът запознат с въпроса.

Самолетът разполага с около 230 места и ще включва дипломати от американското консулство, както и американци и техните семейства. Тези, които са евакуирани, ще заплатят разходите, добави източникът.

Правителството на САЩ е получило одобрение за операцията от китайското външно министерство и други правителствени агенции след преговори през последните дни..

Посолството на САЩ в Пекин и китайското външно министерство не са открити за коментар в събота, първия ден от празника на лунната Нова година в Китай.

Самолетът "Боинг" 767 ще разполага с американски медицински персонал на борда, за да се гарантира, че за всеки засегнат от новооткрития и малко познат коронавирус се полагат грижи и няма да го разптостранява

Освен американските дипломатически служители със седалище в Ухан, всички свободни места могат да бъдат предлагани на граждани от други страни, включително дипломати от други държави, каза източникът също така добави, че САЩ планират временно да затворят своето консулство в Ухан.

Не е ясно къде в САЩ ще кацне самолетът.

Други правителства водят преговори с китайските власти за организиране на полети по модела на споразумението на Китай със САЩ, заяви източникът.

Американските операции по евакуация от този характер станаха сравнително рутинни в някои части на света след природни бедствия и политически смущения, но планираната неделя изглежда е безпрецедентна за Китай. Източникът заяви, че американските служители смятат, че американците ще могат да пътуват от Ухан до друг град, например Шанхай, ако не може да бъде организиран полет.

Китайските власти през последните дни спряха почти целия транзит, включително търговските полети, към и от Ухан, докато се опитват да отцепят града и голяма част от провинция Хубей от останалата част на страната, в изключителен опит да предотвратят разпространението на вируса.

Това е оставило много чуждестранни граждани в Ухан с малко възможности за напускане на града, важен транзитен и промишлен център, понякога сравнявана с Чикаго или Питсбърг.

Ухан е база на бизнес операциите на редица големи американски корпорации, включително производителя на автомобили General Motors Co. Той също е дом на китайската държавна компания Dongfeng Motor Corp., която е съвместно предприятие с японските Nissan Motor Co. и Honda Motor Co., както и френските Renault SA и Peugeot на PSA Group. Много чуждестранни служители от тези компании, както и техните доставчици, са базирани в Ухан.

Една от причините американските дипломати да се стремят да организират подобна операция е опасението, че всеки, заподозрян, че се е разболял с болестта, може да се озове в карантина с неопределен срок, вероятно без достъп до консулска помощ, каза източникът на информацията.

Един недостатък за някои американски граждани в Ухан е, че самолетът ще лети директно към САЩ, а не в друг град в Азия, който някои жители на Ухан от САЩ могат да предпочетат като междинна транзитна точка.

Пътниците ще бъдат помолени да подпишат запис на заповед за цената на полета, който се очаква да струва многократно цената на търговския полет от Китай до САЩ, съобщи човекът, запознат с въпроса.

Американските граждани могат да изберат да останат, но чартърният полет гарантира, че „американците, които искат да излязат, могат да напуснат“, каза този човек.

Държавният департамент разпореди заминаването на целия не-спешен американски персонал и членовете на техните семейства от района на Ухан и публикува предупреждение на уебсайта си, който съветва гражданите на САЩ да не пътуват до провинция Хубей в четвъртък, в същия ден, когато общинските власти на Ухан обявиха блокирането на целия град.

„Правителството на САЩ има ограничени възможности за осигуряване на съдействие за граждани на САЩ в провинция Хубей “, пише в предупреждението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отидете в Консулството ни в Солун,там ще разберете колко е велик българинът зад граница.
44
1
 
12
 
! Отговори
Стойчев преди 4 години
Америка се грижи за своите граждани даже и да са на Марс. А ако случайно ви се наложи да идете до българско посолство в чужбина ще видите че там служителите най-много мразят българи. Няма да има никакво съдействие и ще ви се скарат че смеете да ги безпокоите.
43
1
 
7
 
! Отговори
Шнапса преди 4 години
САЩ се грижат за гражданите си и ги спасяват веднага. А българското правителство няма да прати самолет никъде и ще каже: "защо сте отишли в Китай? Сами сте си виновни. Вече сте опасни за България и затова умирайте в Китай"
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдам, това е най-сигурният начин да разпространиш епидемия - изпрати самолет да вземе гражданите ти и да ги върне вкъщи. Да видим каква карантина ще им сложат, при положение, че вирусът все още мутира и не се знае нито как точно се предава, нито колко му е карантинния период.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще кацне.в океяна
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Случайно " изпуснат вирус за усмиряване на Китай?! В италиански сайт пишеше, че в Ухан се намира най-голямата биолаборатория в Китай, която изследва най- опасните патогени като ебола и други такива...
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короновирус, не е нов вид. Просто мутира, като всички в природата.
38
1
 
9
 
! Отговори
НЕ е важно преди 4 години
дали е вирус или бактерия, защото шикалкавят и не казват. Истината е, че има карантина за 60 000 000 китайци, бързо разпространение по въздущно-капков и други пътища и висока кантангиозност и смъртност. Очаква се световна пандемия. Щом в Китай при такива крути мерки ситуацията не се овладяи прескочи в САЩ и ЕС, ситуацията ще стане критична. Не пътувайте в заразени райони и държави.
37
1
 
4
 
! Отговори
До 38 Анонимен преди 4 години
Някои от коментиращите не са съвсем наясно с разликата между вирус и бактерия. Чумата се причинява от бактерия, стрептококите са бактерии. Въпросният коронавирус е нов вид и все още не добре изследван. Дано бързо да се овладее ситуацията.А ти видя ли го въпросния вирус?! Или ако ти кажат, че епидемията е предизвикана от папилома вирус и това ще повярваш? Никой не е виждал снимка на въпросния вирус, а и защо го крият - да не го урочасаме ли!
36
1
 
11
 
! Отговори
Каква икономика и преди 4 години
организация. За 10 дни модерна болница за 1000 души и още една за две седмици. Организация при карантината и дисциплина на населението без паника. Предтавям си какъв хаос ще е в САЩ, когато коронавирусът прескочи там. при съвременните комуникации се очаква световна пандемия. Не ходете въобще в Азия, Франция и САЩ.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои от коментиращите не са съвсем наясно с разликата между вирус и бактерия. Чумата се причинява от бактерия, стрептококите са бактерии. Въпросният коронавирус е нов вид и все още не добре изследван. Дано бързо да се овладее ситуацията.
34
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 27 Със сигурност си прав. За това са световна икономика и военен хегемон.
33
6
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 17 Снимка на вируса има само руснаците. И те са започнали да правят ваксина. До 2024 г. докато Путин е на власт , може и да стане. Търпение му е майката.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внасят си зорлем вируса в държавата.
31
4
 
11
 
! Отговори
60 000 000 са преди 4 години
под карантина. Има заповед военните да стрелят при нарушение. Става въпрос за изпуснат вирус на генно-модифицирана чума - от рода на коронавирусите!!!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите ще са доволни,ако се спрат да създават вируси, тогава няма да се налага ваксина против вече десетки вируси.То не бяха свински,птичи вирус,ебола,спин,коксаки,стрептококи ...........
29
9
 
5
 
! Отговори
Жълтур преди 4 години
Гнусните дръпнати напълниха Света.
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моля всички антиваксъри и дупетати с еднопосочен билет за Ухан
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за всеки антиваксър е въпрос на чест и дойстойнство да ритне камбаната от вирус
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проваксърските лунатици не знаят на кой свят се намират от страх. Цял живот се бухат с инжекции против знайни и незнайни заплахи и накрая да пукнат от рибен грип"-------------------------------------В петък, в Пекин беше изписан от болница първият излекуван китаец. Живеещ и работещ в Китай чужденец разказва, че там няма никаква паника. 20-30% от минувачите са с маски, но температурата на тялото се измерва задължително преди заселването в хотел и на входа на мола. Тайван спря износа на маски.