BG полицайката Петя за протестите, марш в памет на Джордж Флойд

Трима български полицаи са ранени при сблъсъците
3 юни 2020 07:22, Ния Христова
13
BG полицайката Петя за протестите, марш в памет на Джордж Флойд
Снимка: БГНЕС

Десетки полицаи са пострадали и са ранени по време на протестите в Съединените щати през последната седмица. По неофициална информация на Българо-американската полицейска асоциация трима български служители на реда са били ранени при сблъсъци с протестиращите, пише bg-voice. 

Петя Балабурова е сред ранените. Вече две години тя работи в полицейското управление в Сан Хосе, Калифорния. Миналият петък, заедно с дреги хиляди полицаи, тя отива да охранява протестите.
 
"Хората мятаха бутилки, камъни, каквото намериха и една бутилка ме удари в левия крак, не ме поряза, но се получи лек, подкожен кръвоизлив.", разказва Петя. Тя успява да се размине леко, но един от колегите й е в безсъзнание, сподели вчера тя в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"На втория ден ми беше малко по-притеснено, защото виждаш хората колко са ядосани и колко ги е страх и тях и виждаш какво се случва в другите части на страната", споделя Петя.
 
В над 20 града в САЩ избухнаха протести, след като чернокожия Джордж Флойд загина по време на арест в Минеаполис.
Още по темата
 
"По никакъв начин не мога да се съглася с тази постъпка като полицай. Аз съм се заклела да помагам на хората", категорична е Петя. Тя казва, че съжалява, че сега тя и колегите й трябва да носят отговорност за случилото се в Минеаполис.
 
Петя 8 години тренира в София спортна стрелба и завършва Националната спортна акамедия. Казва, че да стане полицай е нещо естествено. 
 
Тя може и да се е разминала с лека рана, но това показва риска, на който хиляди полицаи се подлагат всеки ден по време на протестите.
 
"Излизаш готов, обаче в същото време излизаш с мисълта, че може да не се прибереш или може да се прибереш с половин крак или половин ръка, не напълно цял. Това мисля, че е по-лошо за семейството ти, за мъжа ти, за съпругата ти, за семейството ти, отколкото за самия тебе", казва Петя.
 
Междувременно в родния град на Джордж Флойд - Хюстън - се състоя възпоменателен марш в негова памет. Местни рапъри и приятели на Флойд организира шествието. Медиите смятат, че в парка са се събрали около 25 хиляди души, които са почели паметта му. 
 
Джордж Флойд прекарва по-голямата част от живота си в родния си град и се мести в Минеаполис едва преди няколко години, пояснява Франс прес. Погребението на Флойд ще се състои следващата седмица в родния му Хюстън. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Без да съм американофил казвам едно голямо БРАВО на братята американци по боен дух - така трябва да се прави със всяка самозабравила се власт и нейните копои! Днес в САЩ, утре и в цял свят!
11
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Щ есе просълзя за родните ...емигранти-пазванти,мда.
10
5
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Аз пък в случая защитавам полицая.И се застъпвам за републиканците! Тези черни много изнагляха напоследък
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има разделение по вид американец ще има и расизъм, те нямат чувство за принадлежност и там е големия проблем. Същото е и с нашите роми, вместо да са част от обществото и да са полезни за себе си и за околните политиците измислят какви ли не схеми за да ги сагрегират и да ги ползват за преизбиране. Същата роля играе и клановата им структура както и медиаторите
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във САЩ има много като Петя чужденици със тия протести искат хората да се уплашат и да хукнат по родните си места тъй злия вирус ще подпали света на нова сметка. Флойд умря, ама после едни полицаи облечени, като цивилни чупеха патрулки и витрини на магазини и тъй почна всичко. САЩ са специалисти по организиране на метежи и въстания.
7
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Петя и другите ранени българи български полицаи ли са или българи на служба в американската полиция?
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да е започне още в самото начало, като защита на полицая, че мЪнгото е бил надрусан! Ползвал е и фалшиви кинти( федерално престъпление), и до сега да бяха приключили. Няма нищо случайно, ако не целят с тези протести, после насилствено да вкарат в правият път цОрните, иначе с тези управия няма!
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 години е бил в затвора! Решил е ,че като е на черешата е недосегаем...Това да не му е България, а той римлянин В Шекер маала....е
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черньото има следи от алкохол и наркотици в кръвта си и се е пробвал да пласира в магазин фалшиви пари.Не е герой. Полицаите са герои, че се занимават с такива оттреппки всеки ден.Вярно, малко са прекалили, но стават такива работи. Отде да знаят, че са попаднали на кекав ***! После що техните цветнокожи умирали повече от ковид! Ами щото се друсат с какво ли не.
3
8
 
18
 
! Отговори
да се разплачеш преди 3 години
Горката ударили са я с бутилка минерална вода, как ли е оцеляла? сега трябва да сподели преживяното с целия фейсбук за да преодолее травмата.Честно, едва ли някой разчита на подобни "полицайки" в сащ
2
10
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 3 години
Чий го дори у Щатите, Пепа?Или пак аз съм виновен, че некой не е доволен
1
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тая явно съвсем нищо не е ставало...