По скалата на Барак Обама: Ердоган е сърдечен, Путин - "квартален шеф"

Определя Меркел като стабилна и честна
20 ное 2020 21:50, Нели Христова
182
По скалата на Барак Обама: Ердоган е сърдечен, Путин - "квартален шеф"
Снимка: БГНЕС

Барак Обама предизвика истински фурор с мемоарите си, като в първите 24 часа бяха продадени близо 890 000 копия в САЩ и Канада - рекорд за издателската къща Penguin Random. Очаква се книгата да се превърне в най-продаваният президентски мемоар в историята.

Разбира се, из страниците й се срещат някои пикантни истории. Обама нарича Владимир Путин "квартален шеф", описва бившия френски президент Никола Саркози като пълен с "раздута реторика". Бившият президент разказва много за своите пътувания и срещите си със световните лидери. Но освен Саркози и Путин, кои лидери оставят у него лошо, и кои добро впечатление?

Дейвид Камерън

Според Обама премиерът на Великобритания, който е на поста от 2010 до 2016 г., е "урбанистичен и уверен" и има "увереността на човек, който никога не е бил удрян силно от живота".

Бившият президент признава, че изпитвал топли чувства към Камерън като човек, но не крие, че презира политиката му спрямо икономиката. "Харесвах го, дори и когато си удряхме главите", пише Обама, а след няколко реда обяснява: "Камерън внимателно следеше православието на свободния пазар, обещавайки на избирателите, че неговата платформа за намаляване на дефицита и съкращенията на държавните услуги - заедно с регулаторната реформа и разширената търговия - ще започнат нова ера на британската конкурентоспособност. Вместо това, предсказуемо, британската икономика изпадна в дълбока рецесия."

Владимир Путин

Обама споделя, че руският лидер му напомня за политическите барони, с които се сблъсквал по време на ранната си кариера в Чикаго. Той пише, че Путин се държи като "квартален шеф, с разликата, че има ядрени оръжия и вето на Съвета за сигурност на ООН".

"Всъщност Путин ми напомни за онези мъже, които някога са управлявали машините в Чикаго или Таммани Хол - политическа организация в Ню Йорк - корави, интелигентни, улични герои, които са знаели какво правят, и които никога не са се движили извън тесните си кръгове. Те са разглеждали покровителството, подкупите, изтласкванията, измамите и случайното насилие като легитимни инструменти на търговията", пише още Барак Обама в мемоарите си.

Никола Саркози

Бившият френски президент е имал "всички емоционални изблици и преувеличена реторика", като "фигура от картина на Тулуза-Лотрек", споделя бившият лидер на САЩ.

"Разговорите със Саркози бяха едновременно забавни и раздразнителни, ръцете му вечно се движеха, гърдите му бяха изпъчени, като на петел, личният му преводач ... винаги до него, за да отразява трескаво всеки негов жест и интонация, докато разговорът преминава от ласкателство към истинско прозрение и изразявайки едва прикрит интерес.Той трябваше да бъде в центъра на действието и да поеме отговорност за каквото си струва да бъдеш отговорен", разказва Обама.

Ангела Меркел

Обама описва германският канцлер като "стабилен, честен, интелектуално строг и инстинктивно добър" политик. Той разкрива, че Меркел първоначално е бил скептична към него поради неговата висока риторика и умения в произнасянето на речи: "Не се обидих, смятайки, че като за германски лидер отвращението към евентуална демагогия вероятно е здравословно нещо."

Реджеп Таип Ердоган

Бившият лидер на САЩ пише, че турският му колега изглеждал "сърдечен и като цяло отзивчив към молбите ми".

"Но винаги, когато го слушах да говори, високата му фигура леко приведена, гласът му силен като стакато, който се издига с още една октава в отговор на различни оплаквания или обвинения. Имах силното впечатление, че неговият ангажимент към демокрацията и върховенството на закона може да бъде изпълнен само, ако това означава да е запазил собствената си власт", разкрива Обама.

Манмохан Сингх

Бившият индийски премиер е описан като "мъдър, внимателен и честен" и "главен архитект на икономическата трансформация в Индия". Според Обама Сингх е "саморазправящ се технократ, който печели доверието на хората не чрез задоволяване на страстите им, а реално постигане на по-висок жизнен стандарт и поддържане на добре спечелена репутация, че не е корумпиран", отбелязва бившият президент на САЩ.

Вацлав Клаус

Обама е почитател на Вацлав Хавел - първият президент на Чешката република след  "Нежната революция", но намира наследникът му Вацлав Клаус за обезпокоителен. Той пише, че се страхува, че евроскептичният президент е сигнализирал за възход на десния популизъм в цяла Европа и е въплътил "как икономическата криза от 2008-2009 година предизвиква възход в национализма, антиимигрантските настроения и скептицизма относно европейската интеграция". Обама добавя: "Обнадеждаващият прилив на демократизация, либерализация и интеграция, който обхвана света след края на Студената война, започва да отстъпва."

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
8
 
! Отговори
По мойта скала преди 1 година
е чернокожо прислужниче на злата господарка Хилари
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата вече толкова дни е в зелено.И предните почивни дни беше в зелено. Дали е заслуга на "кварталния шеф"?
110
5
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Арменски Министър на Отбраната,20.11.2020г.*Руснаците ни дадоха - Най-новите и най-модерните си системи , Но, успяхме да спрем Турските Дрони само за 4 ( дена) , Турците Упдейтнаха Системите си,И на 5-тия ден - Руските системи - Бяха Безпомощни срещу Байрактар ТБ2*Та, те и над София може да летят Байрактари и ние - не можем да ги засечем и разберем,Те са Турски системи - и Турция не се отчита в НАТО за тяхХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
109
4
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До ОФ 116 Да ни пази Господ от Руския Мир. Не , няма нужда. Благодаря .
108
1
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Още като кандидат- празидент посети Германия. И нито баба му Меркел го прие,нито го допуснаха до Американското посолство тогава...Какво да го коментираш повече този масай...
107
7
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
САЩ се оттегли от Ирак и прати Питбула Ердо, Ердо държи Целия Северен Ирак,Има над 2О - Военни ПунктаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
106
1
 
14
 
! Отговори
Историк+ преди 1 година
На времето Обама дойде на власт с фразата, че САЩ никога не етрябвало да нахлуват в Ирак. Обаче после кукловодите като му задърпаха конците...............
105
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Ердо е Питбула на САЩ,А *** е Кварталния шеф,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обама щеше да направи промискуитета държавна религия в щатите ако не го бяха разкарали
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕРДОГАН Е СЪРДЕЧЕН ЗАЩОТО СЕ ОЧАКВА ДА СЛУГУВА ОТНОВО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, НО ТОЙ ОТКАЗВА.
102
1
 
5
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Дали се лъжа, ще покаже бъдещето. Руската миротворческа операция има огромно значение за бъдещия мир по тези земи. Руската миротворческа операция връща Кавказ в орбитата на Руския Мир. От гледна точка на Руския Мир, няма абсолютно никакво значение в състава на коя конструкторско-проектна единица се намира Арцах и неговата провинция Агдам. Турските командоси в Баку спасяват пострадалия авторитет на Ердоган пред света и ще бъдат толкова временно явление, като турските командоси в Северна Сирия.
101
0
 
17
 
! Отговори
По Скалата преди 1 година
е достатъчно Тръмп да отвори архивите за Либия и Сирия, за да се види колко струва администрацията на Обама, която се готви пак да управлява.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 152И тия заместители са дронове и кибер оръжия ,иначе кой ще пусне турците в ,Либия, Сирия,Ирак Азербайджан, Средиземно море
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчетата нямат високо технологични оръжия. Имат заместители на истинската военна техника.
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя, дето взе нобел за мир, разпалвайки няколко войни... Какво може да ми каже, на което да повярвам?
97
1
 
11
 
! Отговори
Плевньо 2 преди 1 година
Тоз Обама кат нашата плевня
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските медии пишат че вече в Кавказ освен руснаците там ще са и турците и че високотехнологичните турски оръжия са принудили руснаците да затворят очи при появата на турците
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОФЛъжеш се колкото и да стои там руската армия там вече е признат за азерска територия и руската армия е там за да не бъдат избивани арменците,най печеливш са турците които пращат след 100 г армия в Кавказ
94
0
 
0
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
коментарът ми е към 140.
93
4
 
7
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
142, пропусна да споменеш, че след дирижираното от Кремъл мирно споразумение от 09.11. Путин светкавично вкара в Арцах руски миротворци. Путинската операция "Принуждаване към Мир" беше така изненадваща, че Ердоган, Пиндостан и Брюксел цели десет дни само мълчат и мигат на фaндъци. По мълниеностност и ефективност руската операция в Арцах наподобява дебаркирането на руските ВДВ в Хмеймим, Сирия на 30.09.2015 г. С този снайперски изстрел, "кварталният шеф" си прибра Кавказ /Азер+Армения+Грузия/.