САЩ признаха: Ударът с дрон в Кабул е убил невинни цивилни

При атаката на 29 август загинаха 10 души, 7 от които деца
18 сеп 2021 08:11, Елка Василева
83
САЩ признаха: Ударът с дрон в Кабул е убил невинни цивилни
Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът призна, че последният му въздушен удар с дрон в Кабул на 29 август, при който загинаха 10 цивилни, сред които седем деца, е бил трагична грешка.

"Ударът беше трагична грешка", каза на пресконференция в Пентагона началникът на Централното командване на САЩ генерал Франк Маккензи.

В продължение на дни служители на Пентагона твърдяха, че извършването на удара е било оправдано въпреки загиналите 10 цивилни. По-късно медии изразиха съмнения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че шофьорът на ударената от дрона кола е бил дългогодишен служител на американска хуманитарна организация и посочвайки липсата на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Още по темата

Маккензи каза, че колата е била ударена заради "искреното убеждение", че е представлявала непосредствена заплаха.

"Сега съм убеден, че 10-те цивилни, включително седем деца, са станали жертва на трагична грешка", каза Маккензи и добави: "Нещо повече, сега смятаме, че е малко вероятно автомобилът и убитите да са били свързани с "Ислямска държава", или да са представлявали непосредствена заплаха за американските сили".

"Това беше грешка и поднасям искрените си извинения", каза на пресконференцията американският генерал. Той допълни, че нищо от това, което е направила американската армия, не е било базирано на информация от талибаните.

Американският министър на отбраната Лойд Остин също поднесе извиненията си за извършения погрешка удар в Кабул, при който загинаха невинни цивилни.

"Поднасям искрените си съболезнования на близките на убитите", посочи Остин в комюнике, признавайки, че човекът, който е станал мишена на удара, е "просто една невинна жертва, както и останалите, които трагично загубиха живота си".

"Поднасяме извинения и се ангажираме да извлечем уроци от тази ужасна грешка", добави министърът. Говорител на Пентагона съобщи, че Остин е поискал повторно разследване на инцидента, което да установи отговорните за трагичната грешка.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
5
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
Последствия няма, машаала.
39
1
 
8
 
! Отговори
Коректното заглавие преди 2 години
на статията е: САЩ УБИХА 7 ДЕЦА и 3 ВЪЗРАСТНИ АФГАНИСТАНЦИ!!!
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44Първо не е доказано, независимо какво тръби пропагандата. Същата пропаганда твърдеше, че Русия е виновна за спирането на газта, а не крадливата Украйна. Интересно защо Германия реши да заобиколи Украйна със Северен поток? Второ. Там са сепаратисти, а не руски военни части дори и да е вярно. Трето. Нарочно не са пренасочени гражданските полети за да могат украйнските бойни самолети да се крият сред тях. Кой носи отговорност когато ползва цивилни за щит?
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белите каски и ПРОГРЕСИВНАТА международна общност мълчат? Ако бяха пуснали фейк нюз от Сирия или Русия не искам и да си помислям каква реакция щеше да има. А тук абсолютни мълчание. Антидопинговата агенция само руски спортисти преследва. Английските и америкаските ако видим какви препарати дето са им разрешени, ами те са си направи за параатлетиката! Сега подгониха и нашата Кристалина защото не е угодила на американците, а на китайците.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това е хуманитарен удар .... Какво нещо са хората и пропагнадата със телевизиятаАко при такъв удар бяха загинали американски деца щеше да е национален траур и всички държави щяха да плачат..... децата са си деца навсякаде по света
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ много пъти си е признавал грешките, а Кремъл кога ще си признае за сваленият МН17 над Донбас с 300 души жени, мъже, деца, екипаж...!?
34
0
 
3
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Ни фярвам наркуманскити дете убийци да са *** напраели.
33
14
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До ХХХ...... Изсулиха се като бити *** *** от Източна Европа. Ще напуснат и Крим.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да беше само тази грешка, а то...
31
2
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Абе помад .....Русия кога е искала да остава в източна Европа бе ? Били избягали ......защо не избягаха от Крим под натиска на цял свят ? Русия където има интерес , никой не може да и каже какво да прави ! Ама ти си един *** *** и как да ти го обясни човек че не е хубаво да целуваш знаме с цветовете на дъгата ....ти си знаеш своето и в г*за ще си го навреш преди да го целунеш !
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще поеме отговорност за убити мирни хора? Нещо съда в Хага, ОН-то или всички мълчат
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е да свалиш пътнически самолет и да убиеш 298 души на борда, от които 80 деца . А след това нагло да отричаш и да плащаш на *** в мражата да подкрепят безумните ти лъжи.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те признаха че подслушват и изтезават хора в САЩ и Европа чрез психотронни оръжия!
27
5
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До ..Waffen SS... Най-голямата мизерия е руски лакей да носи името Waffen SS.
26
1
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
До Истината/// Много мизерничко ,дайде повече от себе си. Все пак сте на хранилка на редица евроТейски,неолиберални и демократични фондации
25
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има специалисти по сваляне на граждански самолети.
24
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
"""Сега съм убеден, че 10-те цивилни, включително седем деца, са станали жертва на трагична грешка", каза Маккензи".Може децата да са били целта.Знае ли човек ,какво се вирти в главите на американските военни.Колко ли бързо ще ме изтрият
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ес да наложи санкции на терористичната страна наречена сащ
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признаха, когато вече всички знаеха.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, щом е така, значи Тръмп е виновен. А, чакай бе, то пък инсталираната тоалетна чиния е в Белия дом сега...кой да обвиним маа му стара...?!?