Джон Кели за Тръмп: Той е нарцис, изпитва презрение към демокрацията

Страната ни не може да бъде терапевтичен сеанс за такъв човек, пише той
3 окт 2023 08:03, Нели Христова
27
Джон Кели за Тръмп: Той е нарцис, изпитва презрение към демокрацията
Снимка: Getty

Джон Кели, дългогодишният началник на канцеларията на Доналд Тръмп в Белия дом, отправи най-острата си критика към бившия президент в ексклузивно изявление за Си Ен Ен.

Кели изложи на показ редица покъртителни истории за изказвания на Тръмп при закрити врата, в които той напада американски военнослужещи и ветерани, като изброи редица неприемливи коментари, на които е бил пряк свидетел.

"Какво мога да добавя, което вече не е казано?" каза Кели, когато беше попитан дали иска да се изкаже за бившия си шеф в светлината на неотдавнашните коментари, направени от други бивши служители на Тръмп. "Човек, който смята, че тези, които защитават страната си в униформа, или са убити или тежко ранени в битка, или прекарват години в изтезания като военнопленници, са "гадняри". Човек, който не желае да се вижда в присъствието на военни с ампутирани крайници, защото "не изглеждат добре за него". Човек, който по време на кампанията през 2016 г. по телевизията демонстрира открито презрение към семейство от "Златна звезда" - към всички семейства от "Златна звезда" - и изрева, че най-ценните ни герои, дали живота си в защита на Америка, са "неудачници" и не би посетил гробовете им във Франция.

"Човек, който не казва истината по отношение на позицията си за защита на абортите, за малцинствата, за евангелските християни, за евреите, за работещите мъже и жени", продължава Кели. "Човек, който няма никаква представа за какво се бори Америка и няма никаква представа какво представлява Америка. Човек, който безцеремонно предлага на един самоотвержен воин, служил на страната си 40 години в мирно време и на война, да загуби живота си за предателство - в очакване някой да предприеме действия. Човек, който се възхищава на автократи и диктатори-убийци. Човек, който не изпитва нищо друго освен презрение към нашите демократични институции, нашата Конституция и върховенството на закона.

"Няма какво повече да се каже", завърши Кели. "Бог да ни помага."

В изявлението бившият шеф на канцеларията на Тръмп потвърждава официално редица подробности от материала на главния редактор на The Atlantic от 2020 г. Джефри Голдбърг.

Тези детайли включват и неспособността на Тръмп да разбере защо американската общественост уважава бившите военнопленници и загиналите по време на битка. Тогавашният кандидат Тръмп, разбира се, заяви пред тълпа през 2015 г., че бившият виетнамски военнопленник сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона, "не е герой от войната. Той беше герой от войната, защото беше пленен. Аз харесвам хора, които не са били пленени". Но зад затворени врати, казват източници на Голдбърг, това неразбиране продължило да кара Тръмп многократно да нарича Маккейн "неудачник" и да нарича бившия президент Джордж Буш, който също е бил свален като военноморски пилот през Втората световна война, "неудачник".

В статията на Atlantic се описва и посещението на Тръмп във Франция през 2018 г. за стогодишнината от края на Първата световна война, където според няколко висши служители републиканецът е заявил, че не иска да посети гробовете на американските войници, погребани в американското гробище Айн-Марн край Париж, защото: "Защо трябва да ходя на това гробище? То е пълно с неудачници".

А изказването на Кели добавя контекст към историята в книгата "Разделителят: Тръмп в Белия дом, 2017-2021 г." на Сюзън Гласър и Питър Бейкър, в която бившият президент, след отделно пътуване до Франция през 2017 г., е казал на Кели, че не иска да има ранени ветерани във военния парад, който се опитва да планира в своя чест. Вдъхновен от парада по случай Деня на Бастилията, с изключение на частта от парада, в която участват ранени френски ветерани в инвалидни колички, Тръмп е казал на Кели: "Вижте, не искам никакви ранени момчета в парада".

"Това са героите", е отговорил началникът на канцеларията: "В нашето общество има само една група хора, които са по-героични от тях - и те са погребани там, в Арлингтън".

"Не ги искам", казал Тръмп. "Това не изглежда добре за мен".

Разказът съвпада с друг скорошен материал на Голдбърг в The Atlantic - профил на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете в оставка генерал Марк Мили, в който Тръмп не реагира добре, когато вижда тежко ранения капитан от армията Луис Авила да пее "Бог да благослови Америка" на събитието за посрещане на новия председател. "Защо довеждате такива хора тук? Никой не иска да вижда ранените".

Изявлението на Кели се отнася и до забележка на бившия президент и настоящ кандидат за Белия дом, направена в отговор на същата статия, в която се описва, че в последните дни на президентството на Тръмп през 2020 г. Мили е получил разузнавателна информация, че китайските военни се опасяват, че американският президент ще нареди военен удар срещу тях. В телефонен разговор, разрешен от служители на администрацията на Тръмп, Мили успокоил китайските си колеги, че такъв удар няма да се случи.

Това обаждане е отразено за първи път през 2021 г. в книгата "Опасност" на Боб Удуърд и Робърт Коста, но през изминалата седмица Тръмп заяви в социалната си мрежа, че обаждането е било "акт, който е толкова зловещ, че в отминали времена наказанието би било смърт".

Изявлението на Кели пред Си Ен Ен идва дни след като бившата съветничка в Белия дом на Тръмп Касиди Хътчинсън седна пред Си Ен Ен в интервю, в което промотира новата си книга "Достатъчно", и предупреди обществеността, че "Доналд Тръмп е най-сериозната заплаха, пред която ще се изправим за нашата демокрация през нашия живот и потенциално в американската история".

Никой друг кандидат за президент в историята не е имал толкова много противници от близкото си обкръжение. Бившият му министър на отбраната Марк Еспър заяви пред Си Ен Ен през ноември 2022 г.: "Смятам, че той е негоден за поста. ... Той поставя себе си пред страната. Действията му са насочени изцяло към него, а не към страната. И след това, разбира се, смятам, че той има и проблеми с почтеността и характера".

Бившият главен прокурор на Тръмп, Бил Бар, , че "той е изключителен нарцисист. И постоянно проявява безразсъдно поведение. ... Той винаги ще поставя собствените си интереси и задоволяването на собственото си его пред всичко останало, включително интересите на страната. Нашата страна не може да бъде терапевтичен сеанс за такъв проблемно мислещ човек".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
друго е интересното преди 6 месеца
Защо никой никъде не пише,защо Тръмп го е уволнил този "буден гражданин" с експлодирала съвест!?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами то и аз изпитвам презрение към демокрацията. Не казвам, че харесвам Тръмп, но при него поне нямаше войни.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нас на интерсува Кхазарският Ром Сорос
19
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
От написаното става ясно, че някакъв си там кели е някакъв ненормален неудачник...
18
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Всеки нормален човек презира либералната демокрация.
17
5
 
4
 
! Отговори
Радост за руснаци преди 6 месеца
Когато бе избран Тръмп,явно зависим от Путин, руснаците така се радваха,че изпиха тирове с водка. Но...силата на американската демокрация се доказа на практика. Тръмп беше заставен да въведе още по големи санкции срещу Путин. Затова,дори и дойде на власт, руснаците пак ще бъдат мизерници и простовати неудачници.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тръмп и почитатели му са родени слабоумни, за това не им се разбира дали имат деменция. Само че той си има парички от тати и от руснаците, а те ще си викат и умрат в мизерия.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки който СПРЕ ДА ПОМАГА НА ЗЕЛЬО И ДА ВОДИ ВОЙНА е в пъти по-добър от сегашните. А иначе....демократи, които да НЕ обслужват своите интереси никога не е имало. Аза другите е просто задължително. Тъй чеееееее, без истерии моля!
14
6
 
8
 
! Отговори
българина преди 6 месеца
извинявай ама американските инвалиди са станали такива на 10000 км на чужди територии, да трепят хора с които нямат нищо общо.... там са за пари, за какво да ги поздравява Тръмп, те са си терористи на държавна заплата
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ ТРЪМП НЯМА ДА БЪДЕ ЗАОБИКОЛЕН ОТ ЧУЖДИ АГЕНТИ.
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да,но е против войната и не е още дементен,т.е. слабоумен.
11
14
 
16
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
Тръмп ще спечили изборите, това е ясно и на децата.Войнолюбците Келита, Клинтъни, Байденовци чиито деца основният бизнес им е продажба на оръжие си заминават и затова толкова и ревът.Един кон преди да у-ре най рита.
10
12
 
11
 
! Отговори
лая издава преди 6 месеца
пълен памперс. Тромпета яко ги е притеснил - не мислите ли?
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 8 видяхме го вашия комунизъм. 50г глад и бой. Заслужено е забранен, но трябваше всички вие да ви сложи народа въжето след 89та . Днес щяхте фс сте по Тихи.
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе може и да има някакви нарцистични залитания,ама поне е наред с главата и знае къде се намира и какво върши за разлика от Бай Дементий!
7
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки нормален човек изпитва презрение към "демокрацията" където правилата важат за всички освен за "демократите" и тяхните спонсори.
6
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е, но дори и Тръмп не успя да докара страната до фалит като Байдън, да изтърве Русия, Китай и Корея да не го броят за слива и да оставя Зеленски да му краде от джоба докато приятелски го прегръща
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ви таковам и измислената демокрация. Напълно разбирам презрението му, ако има такова.
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хаха бай пън демократа хич не презира плебеите и не е взимал подкупи важното е синчето му да му да има зелено за белО.
3
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тръмп ще спре войната за един ден. Само той от американските президенти не е започвал война. Затова не е удобен