Защо Байдън-Харис е лоша изборна комбинация за демократите в САЩ?

Възрастта на президента, инфлацията и недолюбваната Харис правят кампанията трудна
Обновена: 2 дек 2023 18:48 | 2 дек 2023 17:22, Анисия Иванова
44
Защо Байдън-Харис е лоша изборна комбинация за демократите в САЩ?
Снимка: БГНЕС

Има умни, добронамерени либерали, които в кампанията за преизбиране биха позиционирали президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис около лозунга „След всичко, което направихме за вас“. Според техния разказ президентът е осигурил на Америка икономически бум, инфраструктурна експанзия и други видове благодат, които гласоподавателите, фиксирани върху такава злободневност като цената на храната, не успяват да забележат или оценят. Решението? Прибягване до подхода на обречените правителства навсякъде: да комуникират постиженията си по-добре, пише колумнистът на Financial Times Джанан Гънейш.

Това е по-лошо от самонадеяност. Това е тактически пиар шум. За да предотвратят втори мандат на Тръмп, демократите трябва да приемат, че това, което не е наред, е самата им оферта - възрастен кандидат за президент, непопулярното му вице и инфлацията по време на неговия мандат - а не нейното рамкиране или комуникирането ѝ.

Демократите имаха години, за да отгледат наследник на Байдън. Донори, обикновени хора, апаратчици, потенциални кандидати и самият той трябваше да се спрат, ако не на конкретна личност, то поне на процес за избор на такава. Вместо това, по-скоро по инерция, отколкото на база на изчисления, партията е напът да постави човек, който с всичките си 81 години е изправен пред изтощителна президентска кампания, каквато локдауните му спестиха през 2020 г.

Ако Байдън имаше за вицепрезидент политици като Джордж Буш-старши или дори Ал Гор, старческата му немощ му може би нямаше да е толкова отблъскваща за избирателите. И така стигаме до втория нерешим проблем на демократите. Харис не е в свои води на това ниво на изборна политика. Тя беше първият значим кандидат, който напусна последните първични президентски избори. Сред онези, които останаха в тях, беше кметът на четвъртия град в Индиана. Изтъкването на тези неща, когато Байдън я избра, беше според либералите неблагодарно.

Отново, инстинктът на демократите е да се изгубят в комуникациите – да говорят за необходимостта да я „рестартират“, да ѝ дадат „ресори“, сякаш това е тромав, но с висок потенциал новобранец, а не човек, който наближава 60-те.

Има нещо от Версайския двор в елита на Демократическата партия. Етикетът има значение. Хората са много предпазливи в приказките си, когато са около явни губещи. За втори път от десетилетие, първият от които беше преждевременната „коронация“ на Хилари Клинтън през 2016 г., демократите поставят неправилно искане пред избирателите с мотива, че би било лошо да се наруши йерархията.

Ако комуникацията е важна, помислете за противоречивите съобщения, които излизат. Първо: Тръмп е заплаха за републиката. Второ: задачата да го победим се пада на кандидатите по подразбиране, за да се избегнат вътрешни крамоли. Но рейтингите им са ужасни? Какво можем да направим.

Има нещо друго, от което демократите не могат да избягат: материалният опит на избирателите. Всеки президент, при който инфлацията е била висока, би имал проблеми на изборите. Но този, който е прокарал огромни разходи, на които тази инфлация би могла с основание да бъде приписана, би трябвало да е обречен.

Основната грешка на демократите от 2020 г. насам, след липсата на план за приемственост, беше опитът за икономическа реформа, за който имаше повече искания от коментаторите, отколкото от избирателите. Реформите на Байдън в стил „голямо правителство“ бяха оприличени на тези на Линдън Джонсън, дори на онези на Франклин Рузвелт, но и двамата бивши демократически президенти бяха избирани с огромно мнозинство.

Победата на Байдън беше по-малка от тази на Бил Клинтън. Тя никога не беше достатъчно за епохален разрив с „неолиберализма“. Байдън трябваше да бъде преходен президент, чиято основна заслуга беше отстраняването на Тръмп. Но сега той е свързван с най-лошата инфлация, която много американци помнят. По-добра комуникация? Демократите трябва да се замислят дали напомнянето на гласоподавателите за разходната му програма няма да го свърже още по-тясно с по-високите цени на дребно.

Байдън може да претендира, че е бил най-добрият президент, избиран през този век: по-уважаван у дома от Тръмп, по-малко нехаен към чужбина от Барак Обама, без военно клеймо като иракското на Джордж Буш-младши.

Но американците догодина трябва да решат кой ще ги ръководи през следващите четири години. Предложението на демократите - човек с осем години по-възрастен от очакваната средна продължителност на живота за мъжете в САЩ, с недолюбван заместник - изисква от избирателите да поемат твърде голям риск. За доброто на света поне половината от това предложение трябва да се промени, освен че трябва и да се лансира по-добре, смята Джанан Гънейш.

Целият анализ - в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
защото са неадекватни и трябва да бъдат предадени на съд тои демен-циятя по генезис индиика омъжена за евреин невероятна комбинация на всичкифинансов одит
35
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 2 месеца
Америка беше хубаво място за живеене по времето на Тръмп.Не са само цените на дребно проблема!Съсипаха е тази държава!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В състезанието по старост най-добреят кандидат беше Кисинджър ама се спомина ... сега ще търсят другия най-стар.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Икономическия бум се състои във военните поръчки на огромните оръжейни корпорации и на растеж, който е свързан с инфлацията и обедняването на хората. Както у нас за тази година растеж три процента инфлация 9, резултат около минус 6.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да така е ,тоя му мина деменцията ,но че има избори и в Украйна ,да не си мисли че зеления отново че спечели,който не иска мир с Русия и хвърли народа си в война да слугува на сащ и ЕС ,ако стане Тръмп че спре парите и оръжието за Украйна )
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя че искара 130 г.Хенри Кисинджир ряпа да яде )
30
0
 
1
 
! Отговори
Няма да бъде добре преди 2 месеца
И как спирането на доларите ще помогне на Щатите? Реално 90% от това което обещават на Украйна си остава вътре в САЩ и крепи икономиката. Ако Тръмпона стане президент и спре доларите за Украйна това ще съсипе икономиката. Просто няма как да стане. Няма шанс и Бидона да кара втори мандат. Така че в момента реално няма добър избор с само по малко лош.
29
0
 
0
 
! Отговори
Ще бъде добре преди 2 месеца
До Американ: Ако изберат Тръмп той ще отреже доларите за Украйна и войната бързо ще приключи.
28
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
Тръмп иде !
27
0
 
6
 
! Отговори
Майкъл Джаксън преди 2 месеца
Абанос и Слонова кост!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Байдън вече и в неговите среди не го искат. И ще го сменят в последния момент. Но има още една още по-лоша, но много вероятна ситуация, от която много анализатори в САЩ се притесняват: Мишел Обама - президент, Камала - вице. Две жени от малцинствата. Просто "идеално"...!
25
2
 
14
 
! Отговори
***- преди 2 месеца
Тоя шантавия ,като нищо ще натисне паник бутона.Става опасен за целия свят.Затова му дайте една играчка да се заиграва.
24
5
 
10
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
тоя не е никакъв президент, той е един б-оклук! само тръмп ще оправи нещата!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ако Байдън имаше за вицепрезидент Джордж Буш-старши..."===Анисия, Буш-старши почина преди пет години, няма как да стане вицепрезидент. Явно и ти като Байдън виждаш призраци.
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма значение кой ще спечели изборите в САЩ, пак евреи ще я управляват империята на злото.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дълга статия, която може да се събере в едно кратко изречение, за да се отговори на въпроса в заглавието: Щото и двамата не стават за нищо.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано Тръмп спечели и спре войната, за да ни избави всички от тази лудост. Малко остана, около една година.
19
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Сорос наложи Байдън с измама и мощна манипулация на изборите, подкрепена от овладяната (от Сорос) съдебна власт. Колко трябва да е нагъл Сорос, за да иска проваления Байдън за втори мандат? Очевидно безкрайно нагъл. Впрочем, Байдън на поста би поставил Америка на прага на оцеляването при ядрена война с Русия. Защото САЩ може и да имат сили да я победят, но после ще станат лесна плячка за Китай.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Икономически бум на цените и инфраструктурна експанзия на дерайлиращи поне 3 пъти на ден влакове. А чернокожите интелектуали от гетата се опитват да вдигнат бариерата, но докато седнат в колата, тя пада отново.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да,този дементен старчок направи президенстното в посмешище