Още обиски в Украйна, дори и на мъжа, направил Зеленски известен

Борбата с корупцията е важна за членството на Киев в ЕС
3 фев 2023 21:06, Нели Христова
96
Още обиски в Украйна, дори и на мъжа, направил Зеленски известен
Снимка: БГНЕС

Репресиите на Владимир Зеленски срещу корупцията продължават. Жена, ръководеща киевската данъчна служба, беше обвинена в масивна измама, след като властите нахлуха в един от четирите й дома, а редица национални служители бяха принудени да напуснат длъжността.

Резиденцията на бизнесмена Игор Коломойски, бивш политически съюзник на президента на Украйна, също беше обискирана като част от разследване на предполагаемо укриване на мита, свързано с украинския производител на петрол Ukrnafta и рафинерията Ukrtatnafta.

Медийната империя, собственост на Коломойски, който вече попада под санкциите на САЩ за предполагаемото му участие в "значителна корупци", помогна за популяризирането на Зеленски като артист, а след това подкрепи политическата му кариера. Коломойски отрече каквото и да е нарушение.

Васил Малюк, ръководителят на службата за сигурност на СБУ на страната, каза, че в сряда са извършени "десетки" действия, насочени към "корумпирани служители, руски агенти и тези, които подкопават сигурността на нацията".

"Не планираме да спираме", каза той в изявление в Telegram. "Всеки престъпник, който има дързостта да навреди на Украйна, особено в условията на война, трябва ясно да разбере, че ще му сложим белезници."

Развитието на събитията дойде, докато президентът на Украйна се подготвя за среща на върха на ЕС в петък в Киев, за да обсъди потенциалното присъединяване на страната към блока от 27 държави-членки.

Според изтекъл проект на изявление, ЕС ще насърчи Украйна да изпълни изискванията на Европейската комисия – които включват справяне с корупцията – за да позволи започване на преговори за членство. "ЕС ще вземе решение за по-нататъшни стъпки, след като всички условия, посочени в становището на Комисията, бъдат напълно изпълнени", се очаква да се каже от блока.

Редица украински служители бяха принудени да подадат оставки миналата седмица на фона на обвинения в корупция, тъй като Зеленски обеща, че практиките, които са били широко разпространени преди войната в Украйна, няма да бъдат допуснати да продължат.

Репресиите бяха в разгара си в сряда. Украинското държавно бюро за разследване (SBI) заяви в изявление, че изпълняващият длъжността ръководител на данъчната инспекция на Киев, чието име не е назовано, е злоупотребила с "властта и служебното си положение" заедно с други членове на органа.

По време на обиск в дома на жената следователите откриха 158 000 долара, 530 000 украински гривни, 2200 евро в брой и набор от скъпи бижута, дизайнерски дрехи и златни луксозни часовници. SBI публикува снимки на това, което описва като улавяне.

Разследващите твърдят, че начинът на живот на жената не отговаря на декларираните й доходи като шеф на главната данъчна служба в столицата. Твърди се, че тя притежава три апартамента в града на обща стойност 1 милион долара , къща близо до Киев на стойност около 200 000 долара и две коли заедно на стойност около 150 000 долара.

Установено е също, че шофьорът й има кола за 100 000 долара, регистрирана на негово име, въпреки че "доходът на мъжа през последните години не е бил повече от 8 000 долара“, твърди SBI.

Разследващите твърдят, че жената е използвала позицията си, за да намали данъчните сметки на някои лица и компании. SBI каза в изявление: "Общата сума на установените необосновани активи на длъжностното лице е около 1,4 милиона долара".

Стана ясно още, че са уволнени временно изпълняващите длъжността шефове на митническата и данъчната служби. Миналия месец бяха разкрити поредица от предполагаеми корупционни схеми в регионалните митнически служби.

Зеленски каза, че ще направи промени след ареста и уволнението миналата седмица на Васил Лозински, министър на инфраструктурата, във връзка с обвинения в надуване на цените на зимното оборудване, включително генератори, и предполагаемо източване на 400 000 долара. Съобщава се, че в офиса му са намерени около 38 000 долара в брой. Той не е коментирал.

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов също "поиска да бъде уволнен" след съобщения, че дажбите на войниците се купуват на завишени цени, което повишава цената случаи на потенциални рушвети. Той отрече каквото и да е нарушение.

Според индекса на Transparency International за 2021 г. Украйна е втората най-корумпирана страна в Европа след Русия. Тъй като Украйна прави първите си стъпки по това, което може да бъде дълъг път към присъединяване към ЕС, правителството е под натиск да покаже, че е изчистило действията си.

Очаква се Зеленски да участва в среща на върха в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейния колега от Европейския съвет Шарл Мишел в петък, за да обсъдят напредъка. Все още не е известно дали лидерите на ЕС също ще присъстват.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че се надява страната да стане членка на ЕС до две години. ЕС даде на Украйна официален статут на кандидат за рекордно кратко време, но няма изгледи тя да се присъедини към блока в такъв ускорен график. Турция има статут на кандидат от 1999 г.

Въпреки хладния език на проектодекларацията на ЕС, в сряда имаше някои положителни новини, тъй като американски одитори, които се срещнаха с високопоставени украински министри тази седмица, казаха, че не са открили доказателства за злоупотреба с финансовата помощ на САЩ за Украйна. Редица високопоставени републиканци изразиха опасения относно потенциални измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
12
 
53
 
! Отговори
РККА преди 1 година
До Слава УкраинеУкраински нацисти,голям бой ви чака
58
1
 
3
 
! Отговори
РККА преди 1 година
До мдааам 14/88 *** мръсен
57
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без корупция каква демокрация ще строят ? Корупцията е смазочното масло на демокрацията, даже в древен Рим са го разбрали ! Като че ли западна Европа не е корупирана, питайте шофьорите на камиони . А на високо ниво в Брюксел не можете да си представите .
56
4
 
42
 
! Отговори
Чики преди 1 година
Почнаха да се карат, кой къде да преподава оръжието.
55
1
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Крадците започнаха да се спасяват,взе да им пари под краката.
54
0
 
36
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ Е преди 1 година
ПРОВЕРЯВАЩИТЕ В УКРАЙНА ДА СЕ ОТБИЯТ ЗА МАЛКО И ТУК, ЧЕ ИМАМЕ ХОРА С ПО 19 ИМОТА ОТ ДЪРЖАВНА СЛУЖБА ЕДИНСТВЕНО. АХ, ДА - И СПЕСТЯВАЛИ ОТ ЗАКУСКИ!!:)))
53
2
 
27
 
! Отговори
Обиски преди 1 година
Това е нова мода. Започна от САЩ и се заразиха украинците. Спешно ваксини!
52
4
 
36
 
! Отговори
Чакайте бе преди 1 година
Нали на Путин готвеха преврат? А са що стана?
51
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния цирк за масовката. Ще тръбят известно време и после ще обявят, че са се прочисти и хоп в ЕС. Вече са прозрачни.
50
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления е руско говорящ. Но използва циркаджийски номера да направи война. Този зелен фашист убива народа си и краде пари от ЕС и САЩ. Който го мързи да работи убива собствения си народ и печели от корупцията в хауса.
49
4
 
43
 
! Отговори
Коруп Корупов преди 1 година
Най-кopумпиpанитe в света са укропитеците и западняците (тия са с тежките суми). Надминават ни по всички параграфи
48
3
 
22
 
! Отговори
Смел ляйк кравар преди 1 година
Днес краварите видоха ли тaшaкa на Си Дзин Пин? Малкото аеростатче? хахахаха
47
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корумпирана Украйна,от " подкрепящ" я от Корумпиран ЕС!-:(((((Ами,Не са Читави нещата бре хора!-:(((((
46
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В комунистическа Русия кога политик от управляващите ще бъде вкаран в затвора?
45
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В комунистическа България кога един политик ще бъде вкаран в затвора?
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук коментарите са нормални обаче има друга тема където някакви укросоциопати кълнат и няма кой да ги изтрие.От такива сайта пропада...Направо демони пишат.Кой знае как са се надрусали и не знаят какви ги пишат.Господ ще ги накаже.
43
5
 
1
 
! Отговори
мдааам 14/88 преди 1 година
https://reportingradicalism-org.translate.goog/ua/symvoly-nenavysti/symvolika-rukhiv/suchasna-rasystska-symvolika/tsyfrovi-kombinatsii/14-88-ukr?_x_tr_sl=***&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=bg
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кливошийна козметика. Арестували хората които с пари и сърце даваха от същите пари Зелехски
41
0
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Решихте се да го напишете след 2-3 дни.
40
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ГОЛЯМАТА СВИНЩИНА !!!