Украйна задели $44 млрд. за военни разходи в бюджета

Това е около половината от бюджетните разходи
29 ное 2023 07:12, Александър Попов
63
Украйна задели $44 млрд. за военни разходи в бюджета
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Володимир Зеленски одобри бюджета за 2024 г. на Украйна, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз и към отбранителния алианс на НАТО. В него са предвидени милиарди за отбрана, предаде ДПА.

Бюджетът за отбрана в размер на равностойността на повече от 44 милиарда щатски долара и представлява около половината от общите бюджетни разходи.

Например 43 милиарда гривни (1,18 милиарда долара) са предназначени за производството на дронове и същата сума за производството на боеприпаси и оръжия за отбранителната кампания срещу руската инвазия, показва текстът на бюджета, публикуван на сайта на парламента.

Средствата за разходите в бюджета ще бъдат осигурени от данъци, мита и дивиденти от държавни компании, както и от приватизация, съобщават медиите в Киев.

Около половината от предвидените общи бюджетни разходи в размер на около 92,3 млрд. долара обаче ще бъдат покрити чрез поемане на дълг, както беше и тази година. Страната, която е икономически отслабена от войната срещу Русия, очаква приходи от около 48,7 милиарда щатски долара през следващата година, като почти цялата сума ще бъде изразходвана за отбрана.

За сравнение Русия планира да увеличи военните си разходи до почти една трета от общия бюджет. Бюджетът за отбрана за 2024 г. ще нарасне до 10,8 трилиона рубли (121 милиарда долара). Като цяло планираните разходи през следващата година ще възлязат на 36,7 трилиона рубли.

След началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. държавният бюджет на Украйна е силно зависим от подкрепата на Запада. Бюджетът през 2023 г. е финансиран с еквивалента на приблизително 42 милиарда щатски долара от чужбина, което съответства на около 60 на сто от целия бюджет./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От НАТО можем да съберем армия от 2-3 милиона и да помогнем на Свободна Украйна. Ако не отидем да защитаваме свободата в Украйна, Путин ще дойде в НАТО.
34
0
 
2
 
! Отговори
едно е ясно преди 6 месеца
русия ще си върне украйната област с цената на всичко, и дявола не може да я спре!
33
0
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 6 месеца
От САЩ вече искат замразяване на конфликта в Украйна, но това няма как да стане без преговори с Русия. Но как да преговаря Зеленски, след като е издал указ, с който се забраняват каквито и да е преговори с Русия? И ето че Зеленски става неудобен за американските интереси, а избори не се кани да прави. Нищо чудно през следващата година с помощта на САЩ да му спретнат един преврат.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тва биококаинестото са го прекръстили на ДайДякуемски, А преди малко поляците казаха че руският военен бюджет за 2024 е 105 милярда. На ДайГякуемски за 20 месеца му отпуснаха над 200 милярда пари събрани от западните данъкоплатци. Не Преврат а роков атентат ще му спретнат. Тоя се подигра с оръжието, боеприпасите и хуманитарната помощ дадена му от Запада. Ще го пуснат да го прекарат по някоя термо-нано-барбекютна технология
31
0
 
4
 
! Отговори
Въпросче: преди 6 месеца
Това от излишъка ли е... А за бЕло колко милиарда е заделил Зельоньй ФюрЪр?!?
30
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 6 месеца
Украинците в България или да работат или да си ходят , стига сме работили за надутите джуки !
29
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 6 месеца
Тоя ни направи още по-бедни !
28
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 6 месеца
И без да си в ЕС и НАТО си поет на пълна издръшка на простите европейци !
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия,какво заделят като нямат нищо,а да,ако им дадат нещо ще заделете,ако не им дават и пари за заплати няма да имат.
26
1
 
7
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 6 месеца
Денацифицирането явно продължава и то много успешно.. Що народ ще загине още заради тези хипнотизираните..! Тагаренко-Магаренков кога ще влиза в бой за слава ..
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На гол Г, чифте пищови!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Смях! Тя няма и 4, но заделила 44. Да бяха сложили и една 0 отзад.
23
2
 
20
 
! Отговори
стига бе преди 6 месеца
За разходите разбрахме, НО приходите от къде идват в Окрайна? Или приходната част на техният бюджет е разходна на ЕС? И за какво? Да не би да са член на ЕС, ако са да си внасят вноската, а не само да просят. Не сме длъжни да им плащаме пенсии и заплати.
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От ЕК продължават да настояват Русия да плати за възстановяването на Украйна след войната. Което води до 2 заключения. 1. Първо ЗСУ трябва да "Переможе" и 2. ЕС явно няма никакво намерение да възстановява Украйна, въпреки гръмките изявления. Чак Сунак се включи и той да възстановява, но според мен бързаше да се нареди и той при разпределянето на баницата :)
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен "Бре,то нали 100 държави и подаряват включително и нашите предатели ,че си купи яхта я частен самолет )" Всъщност си купи 2 яхти. На Запад го кометират, поне по журналистическите предавания извън mainstream медиите. Знаят и кои са подставените лица. В ЕС естествено се мълчи :) :) :)
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бре,то нали 100 държави и подаряват включително и нашите предатели ,че си купи яхта я частен самолет )
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До др0гаре плоскоземиЛеко с рикията рано сабахлем. Още не е рикиено време.
18
3
 
8
 
! Отговори
иванова преди 6 месеца
и защо да не задели, като има кой да им дава!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонимеН "НАЛИ БЕШЕ ФАЛИРАЛА УКРАЙНА :D" Ами да, Фалирала е. Вече харчи парите на американските и европейските данъкоплатци. На американските обаче, вече им писнА и ще го отрежат. Въпрос на време е и европейските да сторят същото.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ако дедо Байдън не се пребори за поредната порция подаяния в Конгреса? Щото Наркоманът потроши дотук над 200 млрд, а резултат никакъв. Заявлението му "Дайте ни още оръжие и ще видите кво ще ги направим ру.снята" се оказа кьорфишек, както се и очакваше. А Байдън ясно показа, че няма намерение да праща солджърите да умират за Зе и Квартал 95.